boldog
#Lélek

Mi a boldog élet titka?

2014.03.20.
3 perces olvasási idő

Boldogságunk nem csak környezetünkön és életünk eseményein múlik, mi magunk is tehetünk annak eléréséért. Ma van a Boldogság Világnapja.

A pozitív pszichológia atyja, Martin Seligman kutatásai alapján boldogságunkért 60%-ban környezetünk és genetikai adottságaink, 40%-áért viszont mi magunk vagyunk felelősek. A boldog élet három típusa a „kellemes élet”, amelyben a lehető legtöbb élvezetben van részünk; „elkötelezett élet”, vagyis a munkában, családi életben, barátságban, szerelemben, hobbiban való kiteljesedés; és „értelemmel megtöltött élet”, amikor energiánkat egy nálunk nagyobb cél elérése felé fordítjuk.

A hosszú távú boldogság titka az elkötelezett és az értelemmel megtöltött élet együttes megvalósítása, míg az élvezet pillanatai „hab a tortán”.

Boldog barátok

Mi segíthet egy boldogabb élet megélésében?

Boldog emberek közt lenni

Az öröm ragadós. Azoknak, akik boldog emberek társaságában töltik az időt, nagyobb esélyük van a hosszabb távú jövőbeli boldogságra.

Mosolyogj, ha teheted!

Egy pozitív gondolat és mosolygás növelheti a boldogságszintedet. A mosolyoddal légy őszinte: a kellemetlen érzések megélésekor a hamis mosolygás kifejezetten rosszkedvűvé tehet.

Rugalmasan

A boldog emberek tudják, hogyan tegyék túl magukat a nehézségeken. Ahogy a japán mondás szól: „Ess el hétszer és állj fel nyolcadszor is.”

Próbálj boldog lenni!

Ennyire egyszerű – azok az emberek, akik boldognak próbálják érezni magukat, sokkal jobb hangulatúak.

Ismerd fel a jó dolgokat!

Fontos hogy az élet apró sikereit tudatosítsuk magunkban. Egy jól kiválasztott éttermi rendelés és egy kiérdemelt mosoly olyan dolgok, amik a napjainkat feldobhatják.

Értékeld az élet apró szépségeit!

Egy színes őszi levél és a hópelyhek ezernyi formája – a boldog emberek csodálják az élet apró szépségeit. Ha hálát érzel mindenért, ami megadatott, hozzájárul boldogságérzetedhez.

Adj másoknak!

A pozitív gondolkodású emberek időt áldoznak arra, hogy másoknak segítsenek. Az önzetlen cselekvések boldogabbá és fizikailag egészségesebbé teszik az embereket.

A flow-élmény

Egy belülről motiváló, kihívást jelentő és ügyességet igénylő feladatba belemerülve áramlat (flow) élményt élhetünk át. Ilyenkor nem foglalkozunk az önképünkkel, elveszítjük időérzékelésünket, figyelem-összpontosításunkat pedig sikerélmény követi.

Mély beszélgetések

Nincs semmi baj az időnkénti bájcsevegéssel, mégis a számunkra fontos emberekkel folytatott mély beszélgetések képesek az embert kiteljesedetté tenni.

Másokra költött pénz

Kutatások bizonyítják, hogy a másokra költött pénz könnyebben idéz elő boldogságérzést, mint ha saját magunkra költünk.

Hallgass meg másokat!

Hallgatással tudáshoz juthatsz, magabiztosságot és tiszteletet sugárzol. A „hallgatás” művészete megerősíti az emberi kapcsolatokat. A hallgató méltán érezheti, hogy jelenléte fontos célt szolgált – ez a jóllét érzésének egyik alapja.

Személyes kapcsolatok

Rég nem látott barátaink meglátogatása olyan érzés, amit az e-mail kapcsolat nem pótolhat. Az együttlét erősíti az egymáshoz tartozást és megelőzi a szorongást.

Nézd az élet napos oldalát!

Az optimisták kevésbé stresszesek, magasabb a fájdalomtűrésük, az életet optimizmussal szemlélő szívbetegek hosszabb ideig élnek.

A zene ereje

A zene olyan hatékony a stressz csökkentésében, mint a masszázsterápia. A szomorú zene azonban bizonyítottan negatív irányba befolyásolja hangulatunkat.

Elektronika nélkül

Az embert körülvevő elektronikai világból való kikapcsolódás, a rendszeres „unplugged detoxikáló kúra” lehetővé teszi a szervezet feltöltődését.

Spiritualitás

A vallásos vagy más spirituális gyakorlatok a hálát, együttérzést, jótékonyságot tartják elsődlegesnek. A hitéletünknek kontextust és értelmet adhat. A „szent idő” – napi meditáció, hetente és évente ismétlődő ünnepnapok – segítenek feltöltődni.

Sportolj!

Sportoláskor agyunk endorfint termel, ami boldogságérzést és ellazulást vált ki. Amikor sportolunk, jobban megbecsüljük a testünket.

Ki a természetbe!

Már 20 perc séta is felélénkíti az embert. Ahelyett, hogy azonnal kávéhoz nyúlnál, szippants egyet a friss levegőből!

Elegendő alvás

A „bal lábbal kelt fel” mondás nagyon kifejező. Kialudva érzelmileg stabilabbak vagyunk, jobb a hangulatunk és az ítélőképességünk.

Nevess hangosan!

A nevetés gyógyít: boldogságérzést okozó vegyületeket szabadít fel az agyban, segít a stressz és a fájdalom leküzdésében, és még a hasizom gyakorlatoknál is jobban megmozgat.

Legyen a járásod is vidám!

Vidám, nagy léptekkel haladva – és tekintetünket nem a földre szegezve – energikusabbnak érezzük magunkat és a hangulatunk is felderül.

(M.N. - huffingtonpost.com)

Kapcsolódó cikkek