rukkola
#Suli, munka

Rukkolj elő egy könyvvel, és szerezz helyette másikat!

2012.12.15.
1 perces olvasási idő

Létezik egy új könyvcserélő oldal, ahol nem kell mást tenned, mint előrukkolni könyvekkel, átadni azokat másoknak, és cserébe elhappolhatsz másokat. Szerezd be a kötelező olvasmányaidat a Rukkoláról!

Szívesség és normák

Minden csoportra jellemző, hogy bizonyos normákat szem előtt tartanak a tagok. A viszonosság normája nem idegen senki számára. Segítettél már ismerősödnek valamiben? Tapasztalhattad, hogy következő alkalommal, amikor te szorultál segítségre, gondolkodás nélkül viszonozta a segítségedet.

Arra is biztosan tudsz a környezetedből példát mondani, ha valaki elfeledkezett a viszonzásról. Erre az adok-kapok folyamatra mi, emberek nagyon érzékenyen vagyunk beállítva. Ha valaki áthágja a szabályokat, azt a közösség megtorolja. Ha más nem, hát azzal, hogy kiveti magából, nem nyújt több segítséget.

Párkapcsolatokban is megfigyelheted a viszonosság normájának működését: mindkét fél egyenlő arányban próbál adni, különben a mérleg kibillen az egyensúlyából, és csúnya veszekedés támadhat belőle. „mindig nekem kell elmosogatnom”, „már megint rám maradt…” - ezek a veszekedések nagyon elmérgesíthetik a kapcsolatokat. Ezért nagyon figyeljünk arra, hogy mit kapunk a másiktól.

Viszonosság normája a Rukkolában

A Rukkola közösségében könyvet adunk át vadidegeneknek és könyveket kapunk idegenektől. A közösség tagjai mégsem idegenként tekintenek egymásra, hiszen közösek a céljaik, közösek az elveik és megkockáztatom, hogy az álmok is. Hiszen jó adni és kapni is, a lefektetett szabályok pedig elősegítik ezt a folyamatot.

A könyvcseréldében, bár nem ugyanannak a személynek adod át a könyvet, mint akitől kaptál korábban, a viszonosság normája működik közösségi szinten. Valamivel hozzájárulsz a közösség életéhez, és a közösség másik tagja viszonozza ezt számodra. Ha pedig olyan tag kerül a közösségbe, aki ezt a normát semmibe veszi, a közösség aktivizálódik és a szabályoknak megfelelően jár el.

És még az egészségedért is teszel!

Az adás élménye még az immunrendszert is erősíti! Hogy miért? Mert önzetlenül adunk egy könyvet valakinek, akinek sokkal nagyobb szüksége van rá, mint nekünk. Természetesen a cseréért járnak pontok is, de élmény szinten altruista, emberbaráti magatartás tanúsítunk, melyről bebizonyították, hogy erősíti az immunrendszerünket.

Sőt, az altruista magatartásnak még a látványa is jó hatással van egészségünkre! Lelkes rukkolázók semmit sem szeretnek jobban, mint nyitott szemmel járni az utcán és elcsípni egy átadást. A pozitív élményektől gondolkodásod is pozitívabbá válik, így lelki egészségedért is tettél valamit. A szellemi fejlődésedről pedig az a könyv gondoskodik, amit átadtak neked.

(B. Gy. - rukkola.hu)

Kapcsolódó címkék

olvasás