olvasás
#Suli, munka

7 tipp, hogy könnyebben megjegyezd, amit olvasol

2023.02.07.
2 perces olvasási idő

Van, hogy azon kapjuk magunkat, hogy elolvastunk pár oldalt egy könyvben, de azt sem tudjuk, miről szólt. Ez akkor még kevésbé kellemetlen, amikor csak szórakozásból olvasunk, viszont amikor a tanulnivalóval járunk hasonlóan, az már okozhat problémákat. Rengeteg oka lehet annak, ha nem vagy képes megjegyezni azt, amit olvastál, de ne kenődj el! Adunk pár tippet, amivel segíthetsz magadon!

1. Tudatosítsd magadban, hogy mi célból olvasol

Az agyadnak szüksége van egy kitűzött célra! Persze, tudod, hogy a tanulás miatt olvasol, de tudatosítsd magadban, hogy mit nyersz a folyamatból. Ha attól félsz, hogy a szöveg unalmas, akkor tűzd ki magad elé célként, hogy mennyit fogsz aznap elolvasni, mennyit tudsz befogadni és mennyi figyelmet fogsz szentelni az egyes részeknek.

Az utóbbi elem azért fontos, mert nem tudhatod előre, hogy vajon az összes részt egyaránt érdekesnek, vagy hasznosnak fogod-e tartani. Adj egy kis szünetet magadnak és esetleg ugord át a kevésbé fontos részeket.

2. Először gyorsan fusd át a szöveget

Fusd át gyorsan a lapot, mielőtt elkezdenéd olvasni! Lehet, hogy elvesztegetett időnek tűnik, de próbáld ki a gyors átolvasást, mielőtt tényleg elolvasnád a szöveget! Ezek ismét csak elvesztegetett értékes másodperceknek tűnhetnek, de így fogod megtudni, mi van a papíron - szóval megéri egy kis időt és figyelmet szentelni a feladatnak.

Olvass

Ahogy átfutod a szöveget, lehet, hogy már rá is fogsz akadni pár érdekes és értékes gondolatra. Amint teljesen elolvastad a lapon lévő szöveget, észlelni fogod, hogy néhány gondolat, amit az első olvasáskor felfedeztél, jobban megragad, mintha másképp tettél volna.

Ezt olvastad már? 7 technika a memóriád fejlesztésére

Jó ötlet emellett egy hosszabb szöveget (akár könyv, akár több oldalnyi olvasnivaló) a tartalomjegyzékkel, vagy a bevezetéssel és összegzéssel kezdeni, amiből már legalább a téma iránya kiderül számodra, így nem fogod azt érezni olvasás közben, hogy a sötétben tapogatózol, és talán az összefüggéseket is könnyebb lesz megjegyezni.

3. Tornáztasd a szemeidet

Mielőtt belevetnéd magad az olvasásba, engedd a szemeidnek, hogy hozzászokjanak a szöveg betűtípusához, szerkezetéhez. Ez segíteni fog kicsit gyorsabban felfogni a szöveget és a jelentését is, különösen az első rész vagy fejezet olvasása közben, ahogy hozzászoksz a szöveg stílusához. Még a szöveg formázása is hatással lehet arra, milyen gyorsan fogod fel a benne szereplő információkat.

4. Gondolkodj képekben

Vannak olyan alkalmak, amikor egy szöveget csak úgy tudsz értelmezni, ha képekben gondolkodsz róla. Noha jóval egyszerűbb elképzelni és emlékezni arra, mi történt, ha regényt olvasol, mint egy tudományos-elméleti mű esetén, könnyebben fogsz emlékezni az ilyen jellegű szövegekre is, ha megpróbálod az elméletet vizuális képekké alakítani.

5. Készíts jegyzetet és használd a kiemelőt

A szövegkiemelő használatának a lényege az, hogy gyorsan át tudod futni a szöveget, és kiemelni a fontos dolgokat anélkül, hogy újra át kéne olvasnod azt. Ezek után sokkal egyszerűbb lesz átnézned a szöveget, és emlékezned arra, hogy mit olvastál. Arra azonban vigyázz, hogy ne ess túlzásokba. Biztosan te is láttál már olyan jegyzetet, ami csupa színes sorokból állt, azonban így a szövegkiemelő mit sem ér. Amikor színes kiemelést használsz, mindig csak a kulcsszavakat, a legfontosabb részeket jelöld be a szövegben, amiket elolvasva már sokkal könnyebb felidézni a körítést is.

6. Ne lépd túl a figyelmed határát

Egy idő után lehet, hogy azt veszed észre magadon, hogy csak gyorsan átfutod a szöveget, mikor oda kéne figyelned. Ha ez az eset már előfordult veled, akkor jó ötlet lehet egy időre abbahagyni az olvasást és egy kis szünetet tartani. Csinálj valami olyat, amihez nincs szükség figyelemre! Hunyd le a szemedet, és pihenj, esetleg szaladj ki a konyhába egy kis innivalóért, vagy menj ki egy negyed órára a szabad levegőre, így újult erővel futhatsz neki ismét az olvasásnak!

7. Ismételj

Hogyha egy verset tanulsz, vagy egy szövegrészletet, akkor az ismétlés segít abban, hogy később visszaemlékezz rá, vissza tudd mondani.

Olvass el egy bekezdést és ismételd el hangosan! Ha vannak olyan részek, amiket nem értesz, vagy olyanok, amiket úgy érzed, könnyen elfelejthetsz, akkor szavald el őket magadnak többször egymás után! Ez ugyan elavult módszernek tűnhet, de meglátod, hogy nagyon sokat tud segíteni.

A mai, digitális világban egyre nehezebb megjegyezni a dolgokat, mivel az internet csak a főcímek és a lényeg gyors átfutására szoktat minket, ám ha később az életben komoly eredményeket szeretnél elérni, megéri megtanulni, és ezekkel a módszerekkel megjegyezni a dolgokat!

(KamaszPanasz - E.F. - allwomenstalk)