Suli, munka, olvasás

#Suli, munka #olvasás

29 db cikk a témában

A világirodalom legszebb karácsonyi történetei
#karácsony
2023.12.24.

A világirodalom legszebb karácsonyi történetei

A karácsony varázsa a világirodalom számos nagy alakját megihlette, hisz a keresztény világ egyik legszebb ünnepe, mely az önzetlen szeretet és megbocsátás jegyében telik. Bár a legtöbb történet gyermekek számára íródott, bőven akad felnőtteknek szóló írás is. Válogassunk hát a szebbnél szebb karácsonyi történetek bőséges tárházából.

Amikor kiesnek a betűk: a diszgráfiáról
#diszgráfia
2023.10.19.

Amikor kiesnek a betűk: a diszgráfiáról

Ha csúnya az írásod és sok helyesírási hibát vétesz, még nem jelenti azt, hogy te is diszgráfiás lennél. A diszgráfia ennél sokkal összetettebb probléma: az írott és a beszélt nyelv átkódolási nehézségeit, az írásban megjelenő betűk és a kiejtett hangok, szavak közti összefüggések felismerésének problémáját is jelenti.

A tanulási zavar jelei
#tanulás
2023.09.25.

A tanulási zavar jelei

Régen lustasággal vagy butasággal vádolták az iskolában rosszul teljesítő diákokat. Időközben kiderült, hogy a lustaság mellett a kamaszok tanulási nehézségei is okolhatók a nem megfelelő teljesítményért.

Kötelező olvasmányok nyáron. Elkezdted már?
#olvasmány
2023.07.21.

Kötelező olvasmányok nyáron. Elkezdted már?

Az diákoknak évfolyamtól függően 7-12 művet kell elolvasniuk egy tanév alatt. Többségüket nyáron. Te hol tartasz? Még hozzá sem kezdtél? Íme, néhány tipp, hogy a kötelező ne legyen olyan, mint egy foghúzás.

Önismeret - Mennyit érek? Jó vagyok én valamire?
#önismeret
2023.06.11.

Önismeret - Mennyit érek? Jó vagyok én valamire?

Az önismeret, mint nevében is benne van, azt jelenti, hogy tisztában vagy önmagaddal, jó és rossz tulajdonságaiddal egyaránt. Tudod használni magadban mindazt, ami jó, és felvállalod azt is, ami kevésbé az.

Elolvasnál egy jó könyvet? Így válassz!
#könyv
2023.04.02.

Elolvasnál egy jó könyvet? Így válassz!

A világ tele van szuper könyvekkel, amelyek csak arra várnak, hogy elolvasd őket. De hogy találod meg azokat az olvasnivalókat, amelyeket szeretni fogsz? Íme, néhány tipp!

7 tipp, hogy könnyebben megjegyezd, amit olvasol
#olvasás
2023.02.07.

7 tipp, hogy könnyebben megjegyezd, amit olvasol

Van, hogy azon kapjuk magunkat, hogy elolvastunk pár oldalt egy könyvben, de azt sem tudjuk, miről szólt. Ez akkor még kevésbé kellemetlen, amikor csak szórakozásból olvasunk, viszont amikor a tanulnivalóval járunk hasonlóan, az már okozhat problémákat. Rengeteg oka lehet annak, ha nem vagy képes megjegyezni azt, amit olvastál, de ne kenődj el! Adunk pár tippet, amivel segíthetsz magadon!

#e-book
2021.11.06.

Olvasás: könyv vagy e-book?

Naponta tapasztaljuk, kutatások mutatják ki, láthatjuk a saját szemünkkel, hogy a fiatal korosztály egyre kevesebbet olvas. Azt is tudhatjuk, hogy kevesebb könyv fogy, és látjuk, hogy az Y és Z generáció tagjai inkább a telefonjaikkal játszanak, mint hogy egy könyvet vegyenek elő. Aggódjunk?

#karácsony
2020.12.24.

Karácsony ünnepének története

Jézus Krisztus születésére emlékezik karácsonykor a keresztény világ, a nem keresztények pedig a szeretet ünnepét ülik meg ezekben a napokban. A karácsonyt, amelynek latin neve Nativitatis Domini, Natalis Domini (Az Úr születése), a nyugati kereszténység december 25-én, a keleti január 7-én tartja.

#okos
2020.10.19.

Így növeld a teljesítményedet napról napra

Mindnyájan szeretnénk okosabbak lenni, így ahelyett, hogy a genetikát okolnád, próbáld ki az általunk javasolt 5 módszert, amivel fejlesztheted a teljesítményedet. Egyszerűek, mókásak és egyikük még a TV nézést is magába foglalja.

#kötelező olvasmány
2019.03.27.

Olvasási kedv: ha nem kötelező, máris érdekesebb

Több tinédzser olvas, mint régebben, bár nem a klasszikus műveket. A fantasy műfajú könyvekre rákaptak a fiatalok - ezt tapasztalja Schiller Mariann, aki 30 éve tanít magyart középiskolásoknak. - olvasható a hirado.hu oldalon.

#pünkösd
2016.05.16.

Pünkösd: honnan ered ez az ünnep?

A pünkösd a húsvéthoz hasonlóan mozgóünnep, amely május 10-e és június 13-a közé esik. Elnevezése a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból származik, ugyanis ez az ünnep a húsvét utáni 50. napon kezdődik.

#Shakespeare
2015.12.30.

Szerelem tegnap és ma: Shakespeare időálló Rómeó és Júliája

Szerelem, szenvedély - több is mint boldogság! Így volt ez 500 évvel ez előtt is, vagy Shakespeare valami olyat tudott, ami ma is aktuális? Valószínűleg az érzelmek jelentősége semmit sem változott az évszázadok alatt, csak annak kifejezés módja alakult át – ahogy illik. A különbség annyi, hogy Shakespeare még „blank verse” -ökben mesél, ma meg már a Facebook-on is chatelünk.

50 klasszikus mű, melyet érdemes elolvasnod
#klasszikus
2015.09.08.

50 klasszikus mű, melyet érdemes elolvasnod

Manapság a fiatalok nem különösképpen érdeklődnek az irodalmi művészetek iránt, illetve nem ápolják azokat. Nem tudják értékelni a drámai esztétikát és az irodalom szépségét. A legnagyobb művek és sok más írásos munka büszkén kiállja az idő próbáját és az iskolai, egyetemi tantervben mai napig szerepelnek. Szeptember 8-án van az Olvasás Világnapja.

#nyelv
2015.07.20.

Sziasztok, hi vagy hello? Azaz nyelvében él a nemzet

A nyelv változása annak minden alkotóelemére kihat: a kiejtésre, az írásmódra, a nyelvtanra, a fordításokra, a kommunikációs mintákra, de leginkább a szókincsre. Egyes szavak elavulnak, eltűnnek, másoknak a jelentésük vagy hangulatuk változik meg, de a legáltalánosabb, hogy a gazdasági-társadalmi fejlődés a szókincs fejlődését eredményezi.