karácsony
#Suli, munka

A világirodalom legszebb karácsonyi történetei

2023.12.24.
5 perces olvasási idő

A karácsony varázsa a világirodalom számos nagy alakját megihlette, hisz a keresztény világ egyik legszebb ünnepe, mely az önzetlen szeretet és megbocsátás jegyében telik. Bár a legtöbb történet gyermekek számára íródott, bőven akad felnőtteknek szóló írás is. Válogassunk hát a szebbnél szebb karácsonyi történetek bőséges tárházából.

A háromkirályok ajándéka - O. Henry

Az O. Henry álnéven publikáló amerikai író, William Sydney Porter (1862-1910) novellái igen népszerűek szellemes szójátékai, bájos karakterei és a történetek csavaros befejezése miatt. A háromkirályok ajándéka az egyik leghíresebb műve. Az író által gyakran bemutatott munkásosztálybeli emberek világában játszódó történetben a szegény szerelmespár mindkét tagja feláldozza a számára legféltettebb kincset, csak azért, hogy megajándékozhassák párjukat. A leány a gyönyörű haját, a fiú az örökölt aranyóráját adja el. A történet az önzetlen szeretetről, pontosabban szerelemről szól, ami már önmagában is ajándék, ugyanolyan felbecsülhetetlen értékű és önzetlen ajándék, mint amit a mágusok vittek a kis Jézus születésére.

A kis gyufaárus lány - Hans Christian Andersen

A nagy dán meseíró, Hans Christian Andersen (1805 - 1875) ötödik kötetében megjelent meséjét egy Johan Thomas Lundbye rajz és Andersen édesanyjának gyermekkora ihlette. A történetet kilenc évvel az után írta, hogy barátja és kollégája Charles Dickens befejezte a Twist Olivért, melyhez hasonlóan A kis gyufaárus lány története is Európa nehéz sorsú gyermekeinek életére világít rá.

Karácsonyi Ének - Charles Dickens

Az 1843-ban íródott történet a magának való, fukar uzsorás, Ebenezer Scrooge ideológiai, erkölcsi és érzelmi átalakulását ábrázolja, miután meglátogatja őt az elmúlt, a jelen és a jövendő karácsonyok szelleme. Dickens a keresztény megbocsátás jegyében kívánta illusztrálni, hogyan válhat egy önző, érzéketlen ember a közösség odaadó, nagylelkű tagjává.

Levél a Mikulástól - Mark Twain

Samuel Langhorne Clemens (1835 - 1910), jól ismert álnevén Mark Twain, amerikai író és humorista, Huckleberry Finn és Tom Sawyer kalandjainak megalkotója. Suzy nevű nagyobbik lánya sokszor betegeskedetett, nagyon fiatalon, 23 éves korában agyhártyagyulladásban hunyt el. Twain lánya egyik betegsége alatt próbálta felvidítani gyönge gyermekét a Mikulástól küldött levelével.

Pánov bácsi karácsonya- Lev Tolsztoj

Lev Nyikolajevics Tolsztoj gróf (1828 - 1910), az orosz és a világirodalom egyik legnagyobb regényírója. A Pánov bácsi azonban nem Tolsztoj, hanem a francia Ruben Saillens műve, amit később Tolsztoj fordított le angol nyelvre. A gyönyörű történet egy öreg cipészről szól, aki abban reménykedik, hogy Jézus meglátgatja őt, és miközben becses vendégét izgatottan várja, minden arra járó embertársával jót tesz.

A kék karbunkulus- Sir Arthur Conan Doyle

Conan Doyle izgalmas krimije egy ütött kopott kalap és egy karácsonyi liba bögyében talált drágakő körüli rejtélyről szól, amit a mesterdetektív és hűséges barátja természetesen ismét megold.

A suszter manói – Grimm testvérek

A Grimm testvérek meséjében a manók minden reggelre cipőt készítenek a szegény suszternak, aki hálából ruhácskákat varr nekik, így azok megmenekülnek a rabszolgaság alól.

Karácsony reggel - Pearl S. Buck

Az élete nagy részét Kínában töltő Pearl S. Buck (1892 - 1973) amerikai írónő a The Good Earth című művéért 1932-ben Pulitzer-díjat nyert, 1938-ban pedig ő lett az első amerikai nő, aki irodalmi Nobel-díjat kapott. A Karácsony reggel Buck szívmelengető története egy fiú ajándékáról.

A hóember- Raymond Briggs

Raymond Briggs kifejezetten gyermekek számára készült művéből 1982-ben Dianne Jackson készített animációs filmet. A könyv valójában képeskönyv, így a filmben sincsenek szavak, csupán kép, hang és mozgás mondja el egy kisfiú és a hátsó kertben álló hóember barátságának történetét.

Rudolf a piros orrú rénszarvas - Robert L. May

Robert L. May 1939-ben publikálta bájos történetét, mely már a megjelenés évében 2,4 millió példányban került a polcokra. A rút kiskacsáról mintázott Rudolf rénszarvas történetét később számos dalban is megörökítették.

A Télapó elrablása - Frank Baum

Lyman Frank Baum (1856 - 1919) amerikai író számos gyermekkönyv szerzője, legismertebb műve az Óz a csodák csodája. A Télapó elrablása című rövid művében gonosz démonok rabolják el a Mikulást, hogy a gyermekeket boldogtalanná tegyék.

Szenteste - Selma Lagerlöf

Egy hideg téli este, egy keményszívű pásztor megismeri a karácsony szellemét, amikor találkozik egy férfival, aki tűzifát keres, hogy egy barlangban felmelegedhessen feleségével és újszülött gyermekével. Az első női irodalmai Nobel-díjas, svéd Lagerlöf legismertebb műve a Nils Horgelson csodálatos kalandjai című mesesorozat.

Csehov – Karácsony idején

Anton Pavlovics Csehov (1860 - 1904) drámaíró és egyben orvos volt, és mindkét hivatásáért egyformán rajongott. Ő maga így írt erről egyik barátjának: ”Az orvostudomány hitvesem, az irodalom pedig a szeretőm. Amikor az egyikből elég, a másikkal töltöm az éjszakát, de soha egyik sem érzi a hűtlenségemet.”

A rendíthetetlen ólomkatona - Hans Christian Andersen

Az ólomkatona és a papír balerina románcáról szóló történetnek sem irodalmi, sem népmesei előzménye nem volt, a mese teljes egészében Andersen fantáziájának szüleménye. Andersen meséi jól illusztrálják a 19. század gyermekeinek romantikus világát.

A karácsonyi rózsa - Lizzie Deas

Egy hideg decemberi estén mindenki a kis Jézus elé járult ajándékaival. Egy kis pásztorlány is szerette volna megajándékozni a Megváltót, de mivel szegény volt, semmit nem tudott adni. Elkeseredésében az ajtó előtt sírva fakadt. Egy angyal azonban megsajnálta, a lába előtt elseperte a havat, és a hó alól gyönyörű rózsabokrot fakasztott a lánynak. Halkan a fülébe súgta, hogy a rózsa a legszebb ajándék, százszor értékesebb mindenféle kincsnél, mert minden egyes szirma a tiszta szeretet talaján termett.

A diótörő és az egérkirály – E.T.A Hoffman

A diótörő és az egérkirály meséje egy kislány megelevenedett karácsonyi játékáról, a diótörőről szól, aki szembeszáll a gonosz egérkirállyal. Az 1816-ban írt történetet 1892-ben Pjotr Csajkovszkij zenésítette meg, Marius Petipa és Lev Ivanov koreografálta balettelőadássá, ami azóta is az egyik legnépszerűbb balett a világon.

Az önző óriás - Oscar Wilde

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde (1854 - 1900) a késő viktoriánus kor szatirikus tollú drámaírója meséket is hagyott az utókor számára.

Az önző óriás fallal körülvett kertjében nem hajlandók nőni a virágok, ami a gyermekek és felnőttek számára is jól szimbolizálja a másoktól elidegenedő, önző ember sivár világát.

A karácsonyi Kakukk - Frances Browne

Frances Browne (1816 - 1879) vak író, költő és regényíró, leginkább a gyermekek számára írt. „A nagymama csodálatos széke” című novellagyűjteményéről ismert, melyben „A karácsonyi kakukk” is olvasható. A novellagyűjteményben egy Hóvirág nevű kislány színes kalandjait ismerhetjük meg.

A negyedik bölcs - Henry Van Dyke

Henry van Dyke (1852 - 1933) történetében négy bölcs követi a csillagot, de csak három érkezik időben Betlehembe. Az amerikai író, pedagógus és lelkész a Princeton Egyetemen 1873-ban szerzett diplomát, később ugyanitt irodalom professzorként dolgozott, majd pályafutását a Párizsi Egyetemen folytatta. 1913-ban Hollandia és Luxemburg miniszterévé nevezték ki.

A betörő karácsonya- Willa Cather

A szerző a rövid történetet először 1896-ban publikálta unokatestvérétől kölcsönzött álnéven. A kritikusok és a kortárs szerzők azonnal a kegyükbe fogadták a művet érthető nyelvezete és egyszerű figurái miatt. Amikor Sinclair Lewis irodalmi Nobel-díjat kapott, tisztelete jeléül elmondta, hogy a díjat valójában Cather-nek kellet volna elnyernie.

A boldog herceg - Oscar Wilde

Bár A boldog herceg nem kimondottan karácsonyi történet, de olyan szép és nemes érzésekről szól, amelyeket jellemzően a karácsonyhoz társítunk. Mesél az együttérzésről, az önzetlenségről, a nagylelkűségről, az önfeláldozásról és a szeretetről. A történetben ezek nem emberi érzések, hanem egy ólomszívű szoboré és a butácska fecskéé. A szobor az emberek szenvedéseit a magasból látja, és nagyon megsajnálja őket. Amikor egy téli éjszaka rajta pihen meg a délre siető kis fecske, arra kéri, hogy segítsen neki szétosztogatni a kincseit.

A fenyőfa - Hans Christian Andersen

Andersen meséi ma is tanulságosak és gyönyörűek. A fentebb már említett A gyufaárus lányka, a valaha élt legnagyobb mesélő legismertebb története, de ezen kívül is több karácsonyi mesét írt. Ezek közül sokak kedvence a csalódott fenyőfácska története. A fenyőfa csillogó jövőről álmodik, de aztán a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy elképzelte, és rá kell ébrednie, hogy a karácsony a fenyőfák számára nem éppen dicsőségesen végződik.

Karácsonyvárás - Donászy Magda

A karácsonyi készülődés izgatott pillanatait idézi a mese.

Melyiket a kilenc közül? - Jókai Mór

Jókai Mór megható karácsonyi történetének egy szegény, özvegy csizmadia a főszereplője, aki egyedül neveli kilenc kicsi gyermekét. Egy nyomorúságos pincelakásban laknak, de ennek ellenére a gyerekek vidáman éneklik a kis Jézust köszöntő dalt. Az ének annyira zavarja a fölöttük magányosan élő gazdag háziurat, hogy némaságukért cserébe pénzt ajánl föl nekik.

Az a szép fényes éjszaka - Szabó Magda

Egy nagyon különös hangulatú karácsonyi történetet olvashatsz a betlehemi születés pillanatáról.

A fiú, akit karácsonynak hívnak - Matt Haig

Az izgalmas fordulatokban gazdag meseregény karácsony apó történetét meséli el, egészen attól kezdve, amikor ő is még csak kisfiú volt. A Finnországban élő tizenegy éves Nikolast egyedül neveli az édesapja, aki a busás jutalom miatt elvállalja, hogy részt vesz egy olyan expedícióban, melyet a király küld Koboldfalva megtalálására. A kisfiúra a gonosz nagynénje vigyáz, emiatt Nikolas úgy dönt, elindul apja után barátjával, a kisegérrel.

(KamaszPanasz - osr.org)