Főoldal / SULI / Kötelező olvasmányok: emlékszel?
  2012-10-02

Kötelező olvasmányok: emlékszel?

Elolvastad nyáron a kötelező olvasmányokat? Emlékszel még arra, hogy mi történik bennük? Vészesen közeleg a számonkérés és ellenőrzés időszaka. Segítünk felkészülni.

- hirdetések -

Megfigyelted, hogy valahogy zavaróan gyakran jut eszünkbe mindaz, amit nem tettünk meg, vagy még nem fejeztünk be? Olvass úgy, hogy később is emlékezz rá!Megfigyelted, hogy be-beugrik időnként, hogy melyik kötelezőt kellene elolvasnod még? Megpróbálod elhessegetni a gondolatot, de teljesen soha sem sikerül…

Zeigarnik-hatás

A Zeigarnik-hatás lényege, hogy befejezetlen dolgokra sokkal könnyebben tudunk emlékezni, mint befejezettekre. Például vannak könyvek, amiket már elolvastam, de arra sem emlékszem, hogy ki volt benne a főszereplő. És vannak olyan könyvek, aminek a stílusa nem tetszett, nem az én ízlésemnek való volt és félbehagytam. A mai napig fel tudom idézni, hogy körülbelül hol hagyhattam abba. Jobban emlékszem rá, hiszen kérdőjelek maradtak a fejemben a művel kapcsolatban.

Akkor csak félig olvassuk el a kötelezőt?

Nem dehogy! A mű második feléből is kérdezhet magyar tanárod. De kihasználhatod a Zeigarnik-hatást, ugyanúgy, ahogy a filmsorozatok készítői teszik. Biztos te is észrevetted, hogy pont a legizgalmasabb résznél fejezték be a történetet. Pont akkor van vége egy résznek, amikor valakit megtámadnak, pont akkor, amikor majdnem elcsattan egy szerelmes csók. A nyári szünetekre pedig óriási csattanót szánnak, hogy biztosan ne felejtsük el az elkövetkezendő két hónapban, hogy meg szeretnénk nézni a következő évadot is. Működik? De még mennyire!

A legfrappánsabb befejezésekkel igazán a képernyő elé lehet szögezni a nézőt. Tehát ha valami nagyon izgalmasat tanulsz vagy olvasol, tarts egy kis szünetet! Meglátod, hogy jobban fogsz emlékezni az olvasottakra.

Hogyan vedd rá magad, hogy elolvasd a kötelezőt?

Az emberi elme arra van programozva, hogy befejezzük azt, amit elkezdtünk. A befejezetlenség stresszt okoz, feszültséget, hiszen folyamatosan csak az zakatol a fejünkben, hogy még valamit be kell fejeznünk. Ha már unod, hogy minden nap eszedbe jut, hogy el kellene olvasni, vagy ha már azt unod, hogy a szüleid folyton erre emlékeztetnek, de még mindig nincs hozzá kedved, akkor megint szóba jöhet a jól megérdemelt és bejáratot önjutalmazás. „Csak még egy fejezet és játszhatok a PlayStation-nel, még egy fejezet és eszek egy gömb fagyit, elolvasom a könyvet és…” ez már a te fantáziádon múlik.

Hogyan jutalmaznád meg magadat?

(B. Gy.)