tanulás
#Suli, munka

Tanulással a feledékenység ellen

2009.10.30.
1 perces olvasási idő

A hosszú éveken át tartó tanulás csökkentheti a demencia (elbutulás) kialakulásának valószínűségét az idősebbeknél – derült ki a Cambridge-i Egyetem egyik tanulmányából.

Szakemberek szerint a tankötelezettség felső korhatárának meghosszabbítása, vagy a továbbtanulás a szellemi tevékenység javulásához vezet, és ezáltal csökkentheti a demencia fellépésének kockázatát. A demencia akkor alakul ki, amikor az emberek szellemi képességei olyan mértékben leromlanak, hogy az addig alapvető tevékenységek – például főzés - elvégzése is képtelenek lesznek.


Az Egyesült Királyságban körülbelül 700 000 ember szenved demenciában. Szakértők szerint ez a szám 2051-re elérheti az 1,7 millió főt.

A tanulmány során a kutatók 1991-ben, s 2002-ben két külön csoport szellemi képességeit vizsgálták. Valamennyi, a vizsgálatban résztvevő páciensnek, 1 percen belül minél több állatfajt kellett felsorolni.

A kutatók azt találták, hogy a második csoport tagjai egy perc alatt lényegesen több állatfajt tudtak felsorolni. Náluk megfigyelhető a magas vérnyomás kezelésére felírt gyógyszerek számának növekedése, a dohányzók számának csökkenése és a gyermekkori egészségesebb táplálkozás. Mindemellett a szellemi kihívást jelentő szabadidős tevékenységek (mint például az olvasás), védelmet jelentenek. Azok között, akiknek a munkája összetettebb, az emberekkel való több és rendszeres kapcsolatot, valamint vitát követel, kisebb a betegség megjelenésének esélye.

A demencia általában idősebb korban tör rá az emberekre, azonban azok a változások, melyek a betegség megjelenéséhez vezetnek, már sokkal korábban elkezdődnek. Tehát, ha szeretnéd, hogy szüleid sokáig megőrizzék szellemi frissességüket, beszéld rá őket valamilyen (nyelv)tanfolyamra, beszélgess velük sokat, nyugodtan vitázz, érvelj, csak arra figyelj, hogy mindezt kellő tisztelettel tedd! Sőt, ha a kedélyek lenyugodtak, elárulhatod nekik, hogy nem csak Téged ismernek meg jobban ezáltal, hanem hosszú távon az egészségüket is szolgálja.

S mi a helyzet a Te jövőddel? Nincs új a nap alatt: tanulni, tanulni, tanulni....

(B.M.)