szülő
#Suli, munka

ADHD-diéta: étrend figyelemzavaros tiniknek

2024.03.11.
2 perces olvasási idő

Vannak olyan ételek, amelyek ajánlottak a számodra, és olyanok, amelyeket jobb, ha elkerülsz. Cikkünkből mindenre megkapod a választ az ADHD-diétával kapcsolatban, valamint többet tudhatsz meg a diétáról, az étrend-kiegészítőkről, és azokról az ételekről, amelyek javíthatják a tüneteidet.

Egy étrend nemcsak azokat az ételeket tartalmazza, amelyeket fogyasztasz, hanem az étrend-kiegészítőket is, amelyeket be kell vinned a szervezetedbe. Hogyan tud az étrended segíteni vagy ártani az ADHD-nak? Kutatók feltételezik, hogy bizonyos ételtípusok csökkenik a tünetek súlyosságát, míg az egészségtelen ételek fogyasztása súlyosbíthatja azokat.

Táplálkozás és ADHD

  • Fogyassz magas fehérjetartalmú ételeket, például babot, sajtot, tojást, húst és magvakat. Kombináld a reggelidet és a délutáni nassolnivalókat fehérjékkel, ez fejleszti a koncentrációs képességet, és növeli az ADHD gyógyszerek hatóidejét.
  • Csökkentsd az összetett szénhidrát bevitelét, így a cukrot, a kukoricaszirupot, a mézet, a fehér lisztből készült ételeket, a fehér rizst, és a burgonyát.
  • Növeld a komplex szénhidrátbevitelt, így a zöldségek és bizonyos gyümölcsök (narancs, mandarin, körte, grapefruit, alma, kivi) fogyasztását. A komplex szénhidrátok esti fogyasztása hozzájárul a jobb alváshoz is. A spenót és a kelképoszta szuper élelmiszerek, tele vannak antioxidánssal.
  • Növeld az omega-3 zsírsavak fogyasztását! Ezek a tonhalban, a lazacban és más fehér halakban, a dióban, valamint az olíva- és repceolajban fordulnak elő. Az omega-3 zsírsavak étrend-kiegészítő formájában is elérhetők.

Étrend-kiegészítők és ADHD

Az ADHD betegeknek fokozottan figyelniük kell arra, hogy a napi ajánlott vitamin- és ásványi anyagot biztosítsák a szervezetük számára (érdemes a vas, cink, omega-3, D-vitamin és magnéziumszintet szemmel tartani). Rengeteg gyermek, kamasz és felnőtt étrendje kiegyensúlyozatlan, főként a rohanás és a stressz miatt. AZ ADHD-ban szenvedő betegeknek még fontosabb, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrendjük.

Az ADHD tünetei és a tünetek okai minden személynél eltérőek. Alaposan vizsgáljátok ki az orvosoddal a tüneteidet, és csak ezután kezdj el szedni bármilyen étrend-kiegészítőt.

Mely ételek elhagyása javítja az ADHD tüneteit?

Minden olyan ételt kerülj, ami tartalmazza az olyan összetevőket, amelyek erősíthetik az ADHD tüneteit. Mely ételek megvonása csökkentheti az ADHD tüneteit?

  • Adalékanyagok: A mesterséges színezékek, aromák és tartósítószerek hiperaktivitást válthatnak ki. Tehát ezeket kerülje minden ADHD-beteg:
    • Mesterséges színezékek (különösen a piros és a sárga)
    • Adalékanyagok, mint az aszpartám, a nátrium-glutamát és a nitritek, valamint néhányan összefüggésbe hozták a hiperaktivitást a nátrium-benzoáttal is.
  • Cukor: Néhány gyerek hiperaktívvá válik cukor vagy bármilyen édesség, cukros étel elfogyasztása után. Mivel a cukor káros hatásairól amúgy is egyre többet hallani, nem árt, ha az ADHD-betegek (gyerekek és felnőttek egyaránt) megpróbálnák távol tartani magukat a cukortól és cukros ételektől.
  • Koffein: Bár egyes tanulmányok kimutatták, hogy kis mennyiségű koffein segíthet az ADHD betegeknek, a túl sok koffein felerősítheti az ADHD tüneteit.

(KamaszPanasz - B.D - webmd)