szóbeli
#Suli, munka

Segítség a szóbeli érettségihez

2016.05.24.
2 perces olvasási idő

Végre itt az év vége. Ez az, amire már olyan rég vártunk, végre lehet pihenni. De a tanév végével jön a bizonyítványosztás és az érettségi is. Az érettségizőknek a szóbeli vizsgákra kell hangolódniuk és készülniük.

Bár a szóbeli érettségi az összeredmény kisebb részét adja, elképzelhető, hogy pont ez a néhány pont fogja a felvételidet eldönteni. Ez elég ijesztően hangzik. Ha emelt szintű vizsgát teszel, akkor ráadásul egy idegen, háromtagú bizottság előtt kell számot adni a tudásodról. A tudásról vagy valami másról is? Sokszor nem csak a tudás az, ami számít. Néhány pont, amit érdemes fejben tartani:

1. Nem az életed múlik rajta

Valóban nagyon fontos esemény az életedben, valóban sok múlhat rajta, de nem minden. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem megismételhetetlen a vizsga. Ha most nem vesznek fel, akkor majd máskor igen. Lehet, hogy csak egy év pihenőt kell tartani. Ezt az évet is remekül ki lehet használni, el lehet végezni egy 5. vagy 6. évet a sulidban, esetleg egy OKJ-s tanfolyamot. Ha kitartóan küzdesz a céljaidért, elérheted előbb vagy utóbb.tanulás

2. Hidd el, hogy képes vagy rá!

Állj úgy ki mindenki elé, hogy elhiszed azt, hogy fel fognak venni, te vagy a legtökéletesebb jelölt, te mindent tudsz és különben is körülötted forog a világ… Egy ilyen szituáció nem a szerénységről szól. Ha azt sugározza minden porcikád, hogy itt és most én mindent tudok a tételről, akkor a bizottság is el fogja hinni azt.

3. Ha hirtelen nem jut eszedbe valami

Felejtsd el azt a mondatot, hogy „nem tudom”. Ha valami nem ugrik be a tételből, akkor alakítsd úgy a feleletet, hogy ez ne derüljön ki. A vizsgáztatóknak azt kell hinniük, hogy mindent tudsz, tehát ha a kiselőadásod végén kérdezgetnek, akkor sokkal előnyösebb, ha egy erősen koncentráló érettségizőt látnak, aki kis gondolkodás után hozzáteszi, hogy „most nem jut eszembe”, mint aki már az elején kijelenti, hogy "nem tudom".

Ha kiegészítették valamivel, akkor egy „tényleg” felkiáltás is segíthet. Esetleg ha beugrik valami - akár egy kis apróság - még ki is egészítheted a tanár mondókáját, ezáltal tényleg olyan benyomást keltesz, hogy tudod az anyagot, csak most „nem ugrott be”.

4. A felépítés

A szóbeli felelet lelkének is nevezhetnénk. Jobb szeretünk olyan meséket hallgatni, melynek van eleje, közepe és vége. Ez a feleletekre is igaz. Magadnak úgy segíthetsz, ha megfelelő vázlatot írsz, amibe könnyű belenézni. Minél logikusabb és következetesebb a felépítése, annál megnyerőbb a felelet, hiszen nemcsak arra kíváncsiak, hogy be tudtad-e magolni az évszámokat, hanem arra is, hogy érted-e az összefüggéseket.

5. Ha már nincs elég idő készülni…

Előfordulhat, hogy nem sikerült úgy beosztani az idődet, hogy szóbelire megfelelően felkészülj. Ebben az esetben támaszkodhatsz a fenti pontokra: a maradék idődet inkább a megértésre fordítsd, keress támpontokat, összefüggéseket. Hitesd el mindenkivel, hogy érted, hogy miről beszélsz. Bármit, ami eszedbe jut meggyőzően elő lehet adni.

Nekem egykor azt mondta az érettségi előtt az egyik tanárom, hogy soha sem leszünk ennyire tájékozottak még egyszer, mint most, az érettségi idején. Jelenleg többet tudtok matematikából, történelemből, magyarból, földrajzból összességében, mint bármelyik felnőtt. Büszkék lehettek erre a pillanatra, akárhogy is sikerül az érettségitek.

(Börcsök Gyöngyi)