érettségi
#Suli, munka

Fontos változások: új szabályok a 2017-es érettségi vizsgákon

2016.10.24.
1 perces olvasási idő

A magyar-, a töri-, a matek-, az idegen nyelvi és a biológiaérettségi mellett a fizikaérettségi szabályai is változnak 2017-től. Összefoglaltuk a legfontosabb módosításokat. - írja az eduline.hu portál.

Új témák is lesznek az érettségin

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tájékoztatója szerint a követelményrendszerbe bekerült néhány hagyományos, eddig az érettségi vizsgakövetelményekben nem szereplő téma (például a hidrosztatika vagy a változó forgómozgás). Az optika pedig önálló témakör lesz 2017-től.

Számológépet vinni kell

2017-től a szóbeli vizsgán is a diákoknak kell magukkal vinniük a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet.

Több dolgot tudtok majd a feladatokról

"A nyilvánosságra hozandó információk közé bekerül a középszintű szóbeli vizsgán elvégzendő vagy ismertetendő kísérletek és egyszerű mérések listája, továbbá az emelt szintű szóbeli vizsgára vonatkozóan a mérési feladatok elvégzésének elvárt időtartama" - olvasható az OFI oldalán.

Hozzáteszik azt is, hogy a közép- és emelt szinten szóbeli vizsgákat szervező intézmények legalább 60 nappal a vizsgák kezdőnapját megelőzően honlapjukon közzéteszik a kísérleti elrendezésekben, illetve a mérési feladatokban használt eszközök részletes listáját és fényképeit.

Változnak az arányok

A vizsgaleírásban szereplő tartalmi arányok mindkét szinten, az írásbelin és szóbelin is változnak:

A mechanika témakör részaránya 25%-ról 30%-ra módosul, a hőtan témakör részaránya 20%-ról 15%-ra módosul, az elektromágnesség témakör részaránya 25%-ról 20%-ra módosul, önálló témakörként jelenik meg az optika 10%-os részaránnyal, az atomfizika, magfizika témakör részaránya 20%-ról 15%-ra módosul, a gravitáció, csillagászat témakör részaránya nem változik.

Mi változik még a közép- és az emelt szintű vizsgákon? A cikk folytatása az eduline.hu oldalon olvasható.