tanul
#Suli, munka

Okosodj a szünetben is: szórakoztató online lehetőségek tanulásra

2016.07.19.
2 perces olvasási idő

Tombol a nyári szünet, de gondoltál már arra, hogyan okosodj a szünet alatt is? Bár ez az időszak a pihenés és feltöltődés ideje, arra is tökéletes, hogy az agyadat végre kedved szerint is megtornáztasd. Nem mellesleg, remek időtöltési lehetőség az esős napokra, amikor nem tudsz kimozdulni otthonról.

Természetes, hogy órákat szeretnél tölteni a neten való böngészéssel, TV nézéssel és 7 módszer, hogy a szünetben is okosodjzenehallgatással, de ne feledd, ezekkel a módszerekkel nemcsak kikapcsolódhatsz, hanem okosodhatsz is!

1. TED beszélgetések

A legjobb ezekben a módszerekben, hogy ingyenesek, így a zsebpénzedet megspórolhatod másra. Ha még nem bukkantál rá a TED-re, most itt az ideje. A TED egy angol mozaikszó, amely a Technology, Entertainment, Design (jelentése: Technológia, Szórakozás, Tervezés) rövidítése, és egy olyan céget jelöl, mely világszerte rendez konferenciákat. Ezeknek a konferenciáknak az érdekes, szórakoztató és inspiráló előadásait vissza lehet nézni az interneten, és szinte minden témában találhatsz valami érdekeset. Mivel az előadások angolul vannak, egyszerre gyakorolhatod a nyelvet is, miközben a téged érdeklő előadást hallgatod.

2. A GOOGLE A DAY

Az agoogleaday.com egy olyan honlap, ahol kapsz egy feladványt, melynek a megoldásához a google-t kell használnod. Ez tökéletes módja annak, hogy próbára tedd keresési képességeidet és közben néhány érdekességet is megtanulj.

3. Dokumentumfilmek, sorozatok

Ha úgy döntesz, hogy nem nézed újra a kedvenc sorozataidat, vagy, nem tartasz egy negyedik „Így jártam anyátokkal” maratont, és helyette dokumentum műsorokat nézel, máris okosodsz. Így rengeteg olyan dolgot tanulhatsz meg, amit korábban nem tudtál. Akár történelmi-, állatokról szóló- vagy tudományos műsort nézel, rengeteg érdekességet tanulhatsz. Ráadásul a suliban is hasznosíthatod az így megszerzett tudást.

4. IGNITE

Az IGNITE egy, a TED-hez hasonló oldal, azzal a különbséggel, hogy sokkal kisebb adagokban találod az előadásokat. Minden prezentáció maximum 5 perces, és 20 db 15 másodperces képsorból áll. Ha csak 5 percet szánsz rá, már akkor is sokkal többet fogsz tudni, mintha ez alatt az idő alatt a telefonodon játszottál volna.

5. YouTube

A baki videók vagy a kedvenc számod akusztikus feldolgozása helyett keress rá a „YouTube” sokezer videót számláló ismeretterjesztő tartalmaira. Keress rá a prezentációkra, előadásokra, vagy akár arra is, hogyan játszd el a kedvenc számodat valamilyen hangszeren.

6. Code Academy

Ha érdekel az informatika, a CodeAcademy.com egy olyan honlap, amivel mindenképpen meg kell ismerkedned. Ez az oldal megtanít a számítógépes kódolásra az alapoktól. A technológia mai fejlődési üteme mellett sosem tudhatod, mikor jöhet jól, akár a munkahelyeden, akár a saját céged beindításakor.

7. Nyelvtanuló programok

Sokan szeretnénk megtanulni valamilyen új nyelvet, de csak kevesen vágnak bele. Amikor visszamész az iskolába, rengeteget kell majd tanulnod, és nem lesz elég időd a nyelvtanulásra. Az interneten és az okos telefonokon, valamint tableteken viszont rengeteg ingyen elérhető nyelvtanuló program elérhető. Ezek segítségével a saját ütemedben tanulhatsz. Ezekre példa a Livemocha.com, vagy a Memrise.com, ami alkalmazásként is elérhető.

Hozd ki a lehető legtöbbet a nyári szünetedből! A tudás mindig jól jön. A suli kezdetén pedig jó lesz visszatekintve elmondanod, hogy a nyarad nem csak a barnulás jegyében telt.

(Gy. Z. - allwomenstalk)