középiskola
#Suli, munka

Javítsak az év végi jegyeimen?

2023.05.11.
1 perces olvasási idő

Reggel még ki sem nyitottad a szemed, de már azon agyalsz, hogy mi vár rád a suliban? Dolgozatok! Vajon felkészültél rá? Elég biztosan tudod az anyagot? Vagy inkább az ágyban maradnál?

Már nagyban tart az év végi hajrá, megindult a visszaszámolás: lehet javítani! Az év vége legborzasztóbb része talán az, amikor az ember ráébred, hogy mégsem áll olyan fényesen, mint korábban hitte, vagy a szülők szerint nem áll olyan fényesen, mint azt hitték…

Ilyenkor jön a tanulás gőzerővel a jobb jegyekért. Vagy inkább hagyjunk mindent veszni, és adjuk fel? A te fejedben is kétségek vannak? Mi legyen? Megpróbálod vagy megfutamodsz?

TIPP Így készülj fel sikeresen a témazárókra

Kudarc

Javítsak az évvégi jegyeimen?Kudarc vagy sikertelenség. Ki az, aki szereti a kudarcot? Senki sem rajon azért az érzésért, amit ilyenkor átél. Érzelmeink vegyesek: csatlakozhat hozzá szomorúság, megszégyenülés vagy csalódottság érzése. És még valami, amit azon kevesek élnek át, akik a kudarcot sikeresen átértelmezik, és más fogalmi körbe helyezik: megnyugvás. Megnyugvás, mert mindent megtett, amit lehetett, de mégsem sikerült.

Sokan nem mernek önként jelentkezni egy javító feleletre, mert attól félnek, hogy mi lesz, ha nem sikerül. Mi a lehető legrosszabb, ami történhet?

Vegyük számba: jelentkezel, és nem sikerült a javítás:

  • a jegyedet nem javítottad ki
  • rosszul érzed magad miatta
  • a tanárod elismerően bólint, hogy megpróbáltad

És mi történik akkor, ha nem emeled fel a kezed:

  • benned marad a dilemma, hogy „mi lett volna, ha…”
  • biztosan nem javítod ki a jegyedet
  • a tanárod nem látja rajtad az erőfeszítéseket…

További érveket és ellenérveket te magad is gyűjthetsz, hiszen mindenkit más-más mozgat, és minden tanár és tantárgy is más. De egy dolog világos: a lehető legrosszabb dolog, ami történhet, hogy meg sem próbálod kijavítani a jegyeidet. Az ugyanis, akik valóban megpróbáltak mindent, mégsem jött össze, este nyugodt szívvel hajthatja a fejét a párnára, mert tudja, hogy amit lehetett, mindent megtett.

Arnold Schwarzenegger sem nyerte meg az összes versenyét. Elmondta, hogy volt olyan versenye, amin nem tudta elfogadni a vereségét, mert tudta, hogy nem tett meg mindent a győzelemért, nem edzett eleget, nem figyelt oda eléggé a súlyára. Máskor viszont kihozta magából a maximumot, és így lett a második. Ezzel az eredménnyel viszont már elégedett volt, mert tudta, hogy mindent megtett érte.

Kudarcainkat több szempontból is meg lehet közelíteni. A sikertelenség nem feltétlenül rossz dolog: a sikertelenség, a kudarc az, ami elvezet a győzelemig.

Győzelem

Schwarzenegger soha sem lett volna Mr. Olimpia, ha nem néz szembe a bukás lehetőségével. Csak akkor érhetjük el az álmainkat (legyen ez akár egy jegy kijavítása is), ha kockáztatunk, és mindent megteszünk a győzelemért.

Te megteszel mindent a jobb jegyért?

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)