iskola
#Suli, munka

Ki számít iskolaérettnek?

2012.09.01.
1 perces olvasási idő

A jelenlegi kormányzat szigorítaná az iskolaérettségi vizsgálatokat, emellett bevezetné a nulladik évfolyamot is az általános iskolában. De ki mondja majd meg, hogy melyik gyerek lesz nulladikos?

A jelenlegi kormányzat szigorítaná az iskolaérettségi vizsgálatokat, emellett bevezetné a nulladik évfolyamot is az általános iskolában. De ki mondja majd meg, hogy melyik gyerek lesz nulladikos?

Egészségesen fejlődő gyerekek esetében túl sok gondot nem okoz az iskolaérettség megállapítása. Előfordul ugyan, hogy a szülők és az óvoda véleménye nem egyezik, ezek a problémák azonban többnyire megrázkódtatások nélkül orvosolhatók. A közoktatási törvény e tekintetben rugalmas, és tág teret enged a döntés meghozatalához. A gyerekek valahol a hatodik és a nyolcadik életévük között válnak elég éretté ahhoz, hogy beüljenek az iskolapadba. Ha pedig jó kezekben vannak, akkor sikerül is helyesen megítélni, hogy mikor jött el ez a pont.

Test, szellem, társas kapcsolatok

"Nálunk általában nem szokott probléma lenni sem a testi, sem az értelmi fejlettséggel. A mi gyerekeink közül leginkább szociálisan éretlenek még azok, akikről úgy gondoljuk, hogy jobbat tesz nekik, ha még egy évet maradnak az óvodában" - mondja Ráczné Gujgiczer Lívia a Fővárosi Gyakorló Óvoda óvónője. "Sok például az egyke gyerek, aki nehezebben tanul meg alkalmazkodni, vagy egyéb családi körülmények nehezítik e téren a fejlődését. Mikor ezt tapasztaljuk, mindenképpen azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy ne siessenek még az iskolával." Alapvetően mindenhol ezeket a szempontokat nézik az óvódapedagógusok, illetve a nevelési tanácsadók szakemberei: testi fejlettség, értelmi képességek és a szociális készségek.

A testi fejlettséget egyszerűen ellenőrizheti a szülő is, itt leginkább a következő dolgok számítanak: magasság (itt a 110 centit szokták említeni, mint alsó határt), testsúly (itt pedig a 18 kilót). Ami fontos mérföldkő még ezen a területen, az a fogváltás elindulása és a végtagok megnyúlása. Az a gyerek, akinél ezek a jellegzetességek megvannak, testileg iskolaérettnek mondható. A vizsgálatokon azonban (ha történik ilyen), leginkább a szellemi képességeket nézik.

(eduline)