erőszak
#Vágyak

Az erőszak lélektana

2009.08.30.
3 perces olvasási idő

Amikor nemi erőszak történik gyakran – különösen a nők – nem tüntetik fel erőszaknak, hisz nehezen tudnak szakítani azzal az emberrel, akiben eddig megbíztak. Így ez inkább marad a saját titkuk és az életük egy rossz része. Sajnos vannak olyanok, akik évekig nem mondják el, hogy őket megerőszakolták. Fél ugyanis a következményektől, mások véleményétől, hisz a zaklató lehet, hogy egy közeli barát, egy ismerős vagy éppen családtag.

Ki is valójában a zaklató?

A nemzetközi krimi áldozatok felügyeletének a felmérése szerint, pontosan az áldozatok 73%-a ismerte az elkövetőjét.

• Az esetek 38%-ában az elkövető barát, vagy közeli ismerős
• Az esetek 28%-ában az elkövető egy bizalmas partner
• 26%-a idegen
• 7%-ban az elkövető egy rokon
• 2%-ban pedig ismeretlen az elkövető.

Ismeretlen elkövető

Természetesen sokkal egyszerűbb a helyzet, ha idegen elkövetőről van szó. Ekkor sokkal, könnyebben merünk lépni, és talán beszélni is az eseményekről. De még ekkor se biztos. Ha ez már nem az első erőszakunk, egyáltalán nem biztos, hogy világgá fogjuk kürtölni, annak ellenére, hogy nagyon fáj. Szörnyű tény, de szinte soha nem lehetünk biztonságban. Tudatában lenni, annak, hogy bárki a közelemből is akár megerőszakolhat nem egy jó dolog, de fontos, hogy ne dramatizáljuk túl ezt az egészet!

Mit tudunk még az elkövetőkről?

Egy tanulmány szerint, az elkövetőknek a fele fehér, és egy-negyede pedig házas. A legtöbb nemi erőszak, az áldozat házában, házánál, rokonnál vagy ismerősnél történik. 10 esetből, mindössze 1 esetben történik az esemény messze és ismeretlen helyen. Talán jó hír, hogy az elkövetők mindössze 6%-a használt fegyvert. Az elkövetők nagy része fizikai erőt alkalmaz, és pszichésen vagy egyéb módokon gyakorol nyomást áldozatára.

Körülbelül minden harmadik elkövető részeg, miközben tettét véghezviszi. Mindenhol szerte a világon, az elkövetők szinte mindig fiatalokat támadnak meg. Amerikában az áldozatok 44%-a 18 év alatti, 15%-a 12 év alatti, és az összes bűncselekmény 80%-a 30 év alatti fiatalokra irányult.

Az elkövető lélektana

A legtöbb nemi erőszakot elkövető személyek azt hiszik, hogy akit megerőszakolnak, megérdemli, hogy ezt tegyék vele. Nagyon opportunisták, más szóval nem igazán érdekli őket, hogy az áldozat mit visel, vagy mit mond, ez csupán arról szól, hogy számára elérhető lett az a személy, és meg tudja erőszakolni, győzedelmeskedni tud felette, sőt mindezt meg is ússza.

A nemi erőszak nem mindig egyetlen ember cselekménye. Értem ez alatt, hogy az elkövető nem talál magának ideális partnert, akivel normális körülmények között szexelhessen. Ezért a megerőszakolást választja.

A kutatók egyetértenek abban, hogy minden elkövetőben van egyfajta vágy, a hatalom és az uralkodás felé. Nagyon ritkán követnek el szexuális vágyból nemi erőszakot. Több elkövető más elkövetőktől vesz példát, mintákat, csakhogy ő is megmutassa dominanciáját, feljebbvalóságát a nőknél. A különböző magatartási formák, csak tovább növelik a szexuális életének a romlását. Úgy gondolja, hogy ezek a magatartások részei a szexnek. Így egyre inkább többször fogja csinálni.

Szerepjáték - közös megegyezéssel

Sok kapcsolatban szeretnek erőteljes szex játékokat játszani. Az egyik fél a domináns a másik pedig alázatos. De ez nem jelenti azt, hogy partnerünk áldozattá és megerőszakolttá vált. Inkább ez egy szerepjáték, melyet mindketten elfogadtok és megbeszéltek. Mindkettőtöknek meg van a szerepköre, és mindezt előre tisztázzátok. Fontos, hogyha ilyen típusú szexet akartok, legyen köztetek megfelelő kommunikáció, hogy mi az, ami elég és mi az, ami még belefér. Fontos, hogy legyenek jelek, melyek egyértelműek. Ha nem tudjátok megfelelően koordinálni a másikat, komoly gondok származhatnak belőle. Ezért fontos, hogy tudjátok hol a határ.

Az elkövetőket három csoportba lehet besorolni

• Az agresszív elkövető: arra használja az erőszakot, hogy nőket alázzon meg és uralkodjon felettük. A háttérben gyakran pénzügyi és házasságbeli gondok vannak

• A hatalmi elkövető: arra használja a támadást, hogy erősségét és férfiasságát, dominanciáját mutassa ki a nők felett. Gyakran kis időre el is rabolja áldozatát.

• A szadista elkövető: tapasztalatra használja az erőszakot. A nőket megkínozza és meggyalázza. Gyakran prostituáltakat szemel ki, vagy olyanokat, akik életük során sokat szexeltek. De célba vehet olyan embereket is, akik valamilyen hibáját vagy bűnösségét mutatják.

A leggyakoribb az első két csoport. Vannak olyanok is, akik hidat fognak képezni egyes csoportok között. De a legtöbbjükben felismerhető lesz a mindhárom alaptípus jegyei. És sokszor az erőszak része az is, hogy hogyan teszik elérhetővé az áldozataikat. Ha valakit hallunk, hogy megérdemelte az áldozat a nemi erőszakot –legyen az zaklató vagy sem –, valószínűleg olvasta az elkövetők „kézikönyvét” amely egyértelműen kimondja, hogy az áldozat legyen az fiú vagy lány megérdemelte azt.

Mikor valaki a szexuális uralkodásról beszél, vagy a férfi dominanciáról, az természetes, hisz ez része a „fiúk férfik legyenek” projektnek. De van egy határ, amit ha átlépnek, már teljesen másról szól az egész. Sajnos így minden áldozat megtapasztalhatta ezt a túlzott dominanciát.

Azok az emberek, akik egyetértenek, a nők szexuális eszközzé nyilvánításával, vagy ki is mondják ezt, csak hozzájárulnak ahhoz, hogy még erőteljesebb legyen a nemi erőszak iránti vágya a környezetében élőknek, vagy éppen neki.

Büntetlenül

Sajnos csak kevesebb, mint az elkövetők 40%-át jelentették fel. A baj igazából az igazságügyi rendszerünkben is van. Sokszor nem kezelik elég határozottan a nemi erőszakot elkövető embereket, és sokszor a környezetünkben is úgy vélik, hogy jobb, ha erről hallgatunk. Azokat, akiket nem jelentenek fel, sajnos soha semmilyen formában nem lehet majd előállítani, így ők szabadon bóklászhatnak.

Sajnos nagyon rossz számadatokat tudok mutatni. A feljelentések 50%- folytatódott letartóztatással, ezek közül 80%-ot ítéltek el, és mindössze 17% volt az, akit börtönbe zártak. Nos, kiábrándító, de sajnos az áldozatoknak sokkal többe kerül ez, mint az elkövetőknek!

(folytatjuk)

(Cs.B.)