fiú
#Vágyak

A fiúk is lehetnek áldozatok!

2016.07.11.
2 perces olvasási idő

A nemi erőszakról az emberek nagy részének a nők jutnak az eszükbe. Ez azonban egy rossz beidegződés. Mindent „bekeretezünk” és nem igazán nézünk körbe. Ugyanis a nőknek számtalan forrásuk és alkalmuk lehet, hogy meg tanuljanak védekezni ezek ellen. Mindig a nők sérüléseiről, vagy a nőkről beszélünk, pedig sokkal több figyelmet kéne fordítani a férfiak sebeire és sérüléseire!

Miért kell a fiúknak tudni a nemi erőszakról?

Akik áldozatokká válnak, gyakran nem tudják megakadályozni a cselekményt, sőt legtöbbször a kezdeti ijedtség miatt, még követik is a zaklató utasításait. Természetesen tanulhatunk önvédelmet, amelyet használhatunk, megpróbálhatunk elmenekülni, vagy egyéb trükkökhöz folyamodni, de ezek mind a visszájára sülhetnek el, ha nem elég profi az, amit kiterveltünk. Ugyanis a zaklatók nagy része, már fel lesz készülve minden trükkre.

Az iskolákban és egyéb helyeken oktatott dolgok, vagy információ, melyet a fiúk ellen elkövetett nemi erőszakról adnak, pedig szörnyen kevés, és használhatatlan! Rengeteg nemi erőszaki szervezet foglalkozik az elkövetők viselkedéseivel, és azzal, hogy mit tegyünk, mit ne tegyünk, és hogy ő mit tehet, és mit nem.

Nézzünk szembe a tényekkel!

Sajnos, szinte minden 4. nőt élete során érinthet ez a probléma. Hangbemondások alapján, arcukat nem vállalva pedig az esetek 90%-a történt nőkkel. Még akkor is, ha te közvetlen környezetedbe nem tudod! Valószínűleg sem az anyukád, sem a testvéred, a nagynénid, sem pedig a barátnőd nem fog vele eldicsekedni.

A legtöbb becslés szerint az áldozatok 10%-a férfi, az elkövetők pedig 99%-a férfi. A bűncselekmények nagy része a kiskorúakat veszélyezteti. (A szexuális zaklatás gyakran párosul pedofíliával is. Így sokszor egészen fiatal fiúk és lányok a kiszemeltek. A női elkövetők esetében – bár a szám elég csekély – szinte mindig pedofíliával találkozunk. Így ők a statisztikában nem szerepelnek, sokkal inkább számolják őket a pedofil esetekhez.)

A leggyakoribb, hogy az áldozatok tinédzserek, fiatal felnőttek, vagy szinte gyerekkorúak. Ennek az a hátránya, hogy csaknem 40%-al kevesebb a feljelentések száma. Sok nő a becsületét félti. Férfiak ahelyett, hogy áldozatként tekintenének egymásra, beskatulyázzák a másikat, és egész egyszerűen egy áldozatot könnyen homoszexuálisnak tarthatnak. Ezért a férfiaktól, vagy fiúktól érkező feljelentések száma sokkal alacsonyabb.

Akár a szomszéd srác is lehet...

Mindkét nem számára kemény lehet ezt elolvasni. A férfiak számára azért, mert tudjuk, hogy szinte majdnem minden bűncselekményt mi követünk el. A nők számára pedig azért, mert a férfiak azok, akikben megbíznak, és szeretik őket. Mégis bármelyik pillanatban potenciális zaklatóvá válhatnak. Ez mindenképpen ijesztő. Talán kemény dolog, de igaz lehet, hogy akár a szomszéd srác, az unokatestvérünk vagy akár a legjobb barátunk is lehet szexuális zaklató.

A férfi-áldozatok helyzete

Amíg a társadalom és a nők nem lesznek képesek megérteni, hogy mi zajlik le egy férfi áldozat fejében, addig nagyon nehéz dolga van az áldozatoknak. Sajnos sokszor ezek a fiúk nagyon egyedül érzik magukat, hisz a bajukat senkinek nem merik elmondani. Nos, mi megértünk, és ha más baráti körhöz nem is tartozol, egybe biztosan, ez pedig a minden ember baráti köre.

(folytatjuk)

(Cs. B.)