erőszak
#Vágyak

Élet nemi erőszak után

2021.08.07.
2 perces olvasási idő

Nagyon nehéz arról beszélni, hogy milyen is egy nemi erőszak, hogy mi történt, mert szavakkal ezt leírni nem igazán lehet. A nemi erőszak egy testi, lelki és szellemi, szexuális bűncselekmény egyszerre. Rengeteg áldozat van, aki nem mer róla beszélni szerte az egész világon.

Ha voltál már teljesen padlón, ha aláztak már meg, vagy nagyon alacsony önbecsüléssel bírtál, akkor közel jársz ahhoz, hogy érezd, amit a nemi erőszak okoz. Csakhogy míg az előbbiből megerősödsz, az utóbbi nem múlik el olyan hamar: sajnos egész életedet beárnyékolhatja.

A trauma után

Ha odajutunk, hogy a szerelmünk mellett minden szinten szeretnénk megélni a szerelmet, gyakran hatalmas nyomás nehezedik ránk, mind fizikálisan, mind pedig pszichésen. Gyakran viselkedünk zavartan, és próbáljuk magunkat a legjobb színben feltüntetni, de a nem őszinte mosoly fel fog tűnni a párunknak.

Ne titkold az érzelmeidet

Azért, hogy ne érjen még több trauma, a legjobb, ha mindig őszinte vagy. Nyíltan mondd el a párodnak, a barátaidnak, a családodnak vagy a pszichológusodnak, hogy mi bánt, és miért érzed magad rosszul. A nyílt beszélgetés az egyetlen, amely segít a trauma feldolgozásában.

Nemi erőszak, szexuális zaklatás, vagy megkísérelt erőszak különböző traumákkal járhat. Most ezt fogjuk bemutatni, pontosabban azokat a fő trauma fázisokat, amelyeket Ann Burgess és Linda Holmstorm jegyzett le 1974-ben.

Az éles fázis

Ez a fázis, közvetlenül az esemény utáni pillanattól kezdve pár napig, hétig, vagy maximum hónapig tart. Ekkor rengeteg féle reakciója lehet az áldozatnak, de a leggyakoribb három kategória a következő:

  • Nyílt érzelem: Ekkor erős érzelmi kitörések, zavarodottság, aggodalom lehetnek a tünetek. Gyakran kaphat sírógörcsöt, félelmei lehetnek, akár apró zajoktól is.
  • Irányított: Ez az a fázis, amikor az áldozat teljesen úgy viselkedik, mintha mi sem történt volna. Gyakran utalhat sokkra.
  • Megdöbbentség: Ekkor a mindennapi feladatok ellátása is hatalmas gond lehet. Tájékozódási zavar, rossz közérzet és erős sokk-hatás jellemzi.

A kifelé tartó fázis

Ez alatt a fázis alatt az áldozat folytatja mindennapos tevékenységeit. Már kifelé kevés dolog látszik, az érzelmek sokkal inkább belül kavarognak. Ezt a fázist öt kategóriára bonthatjuk.

  • Minimalizáció: pozitív gondolkodásmód, mely szerint lehetne rosszabb is.
  • Dramatizáció: nem tudja abbahagyni a beszédet az esetről, és folyton azt hajtogatja, hogy ez mennyire megváltoztatta az életét.
  • Elnyomás: A történtekről úgy beszél, mintha meg sem történt volna.
  • Magyarázó: kielemzi, hogy mi történt, mit gondolt ő és az elkövetője egyaránt.
  • Repülés: megpróbálja elhagyni régi életét, új kapcsolatokat keres, új körökben mozog, új öltözködés, új személyiség.

Tünetek, melyek szintén feltűnhetnek ez alatt a fázis alatt: aggodalom, gyors hangulatváltozás, kínos tehetetlenség, állandó félelmek, fóbiák, harag, depresszió, rémálmok, álmatlanság, hányinger evés közben, étvágytalanság, elzárkózás a barátoktól, családtól, a szokott helyektől való eltávolodás, emlékek kitörlése, szexuális problémák, koncentrációs zavar és gyakori flashbackek.

Az emlék fázis

Ekkor az áldozat már elfogadja, hogy élete része lett a nemi erőszak. Miközben megpróbál vele együtt élni, az emlékek egyre távolibbak lesznek, és egyre jobb közérzettel bír majd. Képes lesz túllépni ezen a fájó ponton. Sajnos sokan az áldozatok közül nem érik el ezt a fázist, vagy csak nagyon sok idő elteltével.

Sokszor ez több évbe is beletelik. De még ekkor is lehetnek gondok a szexuális vagy a magánéletben. Nagyon nehezen tud majd feloldódni az ágyban, és nehezen tudja majd élvezni a szexet. Gyakran beépül mind az egyéni, mind pedig a szexuális értékrendbe az emlék. És ha ekkor valaki bele szeretne avatkozni az életébe, vagy egyszerűen csak segítséget szeretne nyújtani, az legtöbbször csak stressz forrássá alakul át.

Mivel megerőszakolásról van szó, így nem beszélhetünk biztonságos szexről, vagy védekezésről. Így sajnos az áldozatoknak gyakran a traumán túl meg kell birkózniuk az esetleges nemi úton terjedő fertőzésekkel, és a terhesség kockázatával is.

A legtöbb szexuális zaklatást túlélő embernek nem az volt az utolsó szexuális élménye, és még ha beletelik egy kis időbe is, de újra élni fog szexuális életet. Ők egy idő után már nem érzik magukat áldozatnak, sokkal inkább szerencsés túlélőnek, akiknek maradtak rossz emlékei.

(KamaszPanasz - Cs. B.)