terhes
#Vágyak

Tini terhesség: mit tehetsz?

2015.07.31.
2 perces olvasási idő

Tizenévesen az ember azt gondolja: a világ csak arra vár, hogy meghódítsa. S bár mindenki hallott teherbe esett tinikről, azt gondoljuk, velünk ez soha nem történik meg. De mi a teendő akkor, ha mégis?

Az életed már soha nem lesz ugyanolyan, mint eddig, hiszen fontos, több embert is érintő, felelős döntéseket kell meghoznod, és bárhogy is döntesz, az kihat a jövődre. Hogyan vészelheted ezt át a legkevesebb sérüléssel? Mi tehát a teendő, ha “megtörténne a baj“?

A terhesség a te terhességed, az ezzel kapcsolatos döntést pedig senki más nem hozhatja meg helyetted. Lehet, hogy néhány ötletet, tanácsot meghallgatsz, és elfogadsz, vagy valaki hatással lesz rád, de a végső döntés a Tiéd!

A döntések legtöbbször azon múlnak, hogy mi a legfontosabb NEKED. Az alábbi tippek segíthetnek megkönnyíteni a döntést.tini terhesség

Nyerj bizonyosságot!

A legfontosabb, hogy ne ess pánikba! Ha mégis, próbálj mielőbb megnyugodni, higgadtan gondolkodni! Az első és legfontosabb dolog, ha késik a menstruációd és esélyed van a terhességre, hogy annak meglétéről 100 százalékos bizonyosságot nyerj (pozitív terhességi teszt, majd orvosi ultrahang által). Jó, ha van valaki, akinek őszintén beszélhetsz az érzéseidről. Ha esetleg a szüleidben és a barátaidban nem bízol meg ilyen mértékben, valamely tini-segélyvonal munkatársai a segítségedre lesznek.

Összegezz!

Először is: összegezd az érzéseket, gondolatokat, kérdéseket, amik felmerülnek benned. Fontos, hogy ehhez egy nyugodt helyet találj, ahol csak te vagy. Írd össze a gondolataid, vezess egyfajta naplót!

Ezek után képzeld el az életed a jövőben, és a leendő gyereked jövőjét is próbáld magad elé vázolni. Mérlegeld az anyagi helyezeted, illetve a szüleiddel való kapcsolatod. Fontos, hogy tudd és érezd, hogy támogatnak és melletted állnak a döntésedben, vagy hogy mennyire számíthatsz a támogatásukra. (Szerencsére az első sokk után a legtöbb szülő támogatja a gyermekét a döntésében, bármi legyen is az – hiszen még ha nem is érzed mindig így, számukra a Te boldogságod mindennél fontosabb.)

Próbálj válaszolni az alábbi kérdésekre :

1. Mi az öt legfontosabb célom az életben?
2. Milyennek képzelem el az életem 5 év múlva?
3. Milyen emberré akarok válni?
4. Mások vajon miként láthatnak engem?
5. Mit kell tennem, hogy a fentiek teljesüljenek?

Ne restellj tanácsot és segítséget kérni egy olyan embertől, aki a legközelebb áll hozzád, és akiben maximálisan megbízol.

Tájékozódj a lehetőségeidről valamelyik segélyvonalon keresztül!

Ha úgy döntöttél, hogy szülővé válsz

Szülőnek lenni és gyereket nevelni az egyik legnehezebb kihívás. Mégis az a csoda, ami az elkövetkezendő hónapokban fejlődik a szervezetedben, a változások, amik végbe fognak menni a testedben-lelkedben, mind-mind fantasztikusak. Egy kis lény lesz Rád bízva, belőle kell igazi felnőttet nevelni.

Felmerül azonban egy-két mérlegelendő kérdés:

  • Lehetséges a házsságkötés az apával? (mérlegeld az anyagi helyezetet, személyiségét, stb)
  • A családod támogatni fog? (gyereknevelés terén, anyagilag, stb )
  • Tudnál egyedül élni a gyerekeddel?
  • Hogyan fogod tudni elérni a céljaidat, hogy jobb életet biztosíts magad és a gyermeked számára?

Ha az örökbeadás mellett döntöttél

Jól gondold át a lehetőségeid, rengeteg szervezet szakosodott erre. Próbálj meg konzultálni egy szakértővel. Gondold végig, hogy milyen jövőt szeretnél a gyereknek, ismerkedj meg az örökbefogadó szülőkkel!

Természetesen bármikor megváltoztathatod a döntésed, és megtarthatod a gyereked. Csatlakozz valamilyen csoporthoz, ahol megbeszélheted a helyzeted a hozzád hasonló helyzetben lévő emberekkel és szakemberekkel is!

Ha az abortusz mellett döntöttél

Egyetlen döntés sem könnyű, és mindegyik más és más felelősséggel jár. Ez a Te döntésed, de próbálj meg minél jobban tájékozódni, vedd fel a kapcsolatot egy nőgyógyásszal, illetve olyan nőkkel, akik már túlestek az abortuszon. Mielőtt meghozod a végső döntést, fontos, hogy tisztában legyél az abortusz veszélyeivel és kockázataival, testi-lelki hatásaival.

Akármelyik lehetőség mellett döntöttél, a lényeg, hogy alaposan átgondolt, megfontolt, hogy a számodra legmegfelelőbb döntés szülessen. Ne habozz segítséget és tanácsot kérni, és mindig részletesen tájékozódj. Oldalunkon számos cikket találsz arról, hogyan tájékoztasd terhességedről a szüleidet, barátodat, illetve a döntési lehetőségeidről, azok előnyeiről, hátrányairól – annak érdekében, hogy a legkevésbé fájdalmas döntést hozhasd meg. Orvosszakértőnk, pszichológusaink is szívesen válaszolnak minden felmerülő kérdésedre!

(Gy. R.)