terhes
#Vágyak

Terhes lehetek, ha...? A leggyakoribb kérdések

2023.03.10.
2 perces olvasási idő

Ha a behatolás csak pár másodpercig tart? Ha a srác nem ejakulál? Ha nincs orgazmusom? Ha vízben történt az aktus? És igaz-e, hogy a spermiumok átjutnak a ruhán, vagy hogy elpusztulnak a szabad levegőn? Lerántjuk a leplet a tévhitekről!

Ha a behatolás csak pár másodpercig tart, lehetek terhes?

Bármikor teherbe eshetsz, ha a pénisz közvetlen kapcsolatba kerül a vaginával. Természetesen a terhesség kockázata ebben az esetben nem olyan nagy, mint amikor a pénisz tovább tartózkodik a vaginában és megtörténik a magömlés is, de így is előfordulhat a megtermékenyülés. Emellett bárminemű bőr-bőrrel való intim érintkezés során fennáll a nemi betegségek terjedésének veszélye is.

Száraz szex: lehetséges a megtermékenyülés?

Ez az a módja a szeretkezésnek, amikor a pénisz nem hatol be a vaginába, hanem csak érintkezik vele. Ismét ugyanaz a helyzet, mint az előbbiekben: megvan az esély a teherbeesésre, és a nemi betegségekre is, szóval legyetek óvatosak!Terhes lehetek

Teherbe eshet egy nő az előváladéktól?

A pre-ejakuláció során folyadék távozik a péniszből, még a magömlés bekövetkezése előtt. Ez a folyadék is tartalmazhat spermiumokat, azaz lehetsz terhes az előváladéktól is, bár ennek kisebb az esélye. Ezért sem biztonságos védekezési módszer a „majd időben kihúzom” taktika. Ha nem kívánsz teherbe esni, használjatok biztosabb fogamzásgátló eszközt vagy módszert!

Létrejöhet terhesség, ha a nőnek nincsen orgazmusa?

Természetesen ez is lehetséges, ugyanis a nőnek nem muszáj élveznie ahhoz, hogy teherbe essen. Nincsen semmi összefüggés az orgazmus és a megtermékenyítésre váró petesejt között.

Előfordulhat, hogy a sperma áthatol a ruhán vagy más anyagon keresztül?

Abban az esetben, ha a ruha teljesen átitatódott a spermával, és az közvetlen kapcsolatba kerül a vaginával, van egy egészen parányi esély arra, hogy a férfi spermája eljusson a nő vaginájáig.

Előfordulhat a terhesség, ha vízben szexelünk?

Ha közvetlen közösülés történik a vízben, akkor nyilvánvalóan megvan az esély a megtermékenyülésre, hiszen ebben az esetben a spermium közvetlenül a hüvelybe jut, és a víz ilyenkor nem befolyásolja annak útját a petesejtig.

De ha közvetlen közösülés nincs, nem valószínű, hogy a kis sperma a medence/fürdőkád vizén keresztül eljut a vaginához, és terhességet okoz. Ha az ejakuláció meleg vízben történt, a sperma csak pár percig életképes. Amennyiben az ejakuláció forró vízben, vagy vegyi anyagokkal teli vízben történik, a spermium pár másodpercnél tovább nem bírja, elpusztul. A terhesség kockázata ilyenkor nagyon csekély, szinte lehetetlen.

Teherbe lehet esni anális szextől?

Nem következhet be terhesség pusztán csak az anális szextől, de az esély mégis van arra, hogy megtermékenyítse a sperma a petesejtet, mivel a hüvely és a végbélnyílás nagyon közel van egymáshoz. Megeshet, hogy egy sperma átkerül, és megtermékenyíti a petesejtet.

A többszörös ejakuláció csökkentheti a teherbeesés esélyét?

A többször is bekövetkező ejakuláció nem tudja befolyásolni a terhesség esélyét. Minden ejakuláció mintegy 300 millió spermiumot tartalmaz, amelyek közül csak egyetlen egyre van szükség a petesejt megtermékenyítéséhez.

A spermiumok meghalhatnak miután a levegővel érintkeznek? Vajon az oxigén megöli a spermiumokat?

Nem, ez csupán egy mítosz, amelyet sokan igaznak hisznek, de ez mégsem így van! A sperma csak akkor hal meg, ha megszáradt, és szárazon már nyilvánvalóan nem tud a petesejthez eljutni, és azt megtermékenyíteni. A spermiumok különben 3-5 napig is élhetnek, abban az esetben, ha meleg, nedves környezetben vannak, mint például egy nő méhnyakában. A sperma véglegesen elpusztul, miután megszárad.

Lehetséges hogy terhes vagyok, mit kell tennem?

Lehet, hogy csak most jöttél rá, hogy van esély arra, hogy terhes vagy. Ne ess pánikba, ugyanis mint mondtuk, a fent említett esetekben a teherbeesés kockázata ritka. A következő lépés, hogy kezdd el figyelni magadon a terhesség korai tüneteit (menstruáció kimaradása, szagérzékenység, hányinger). Amennyiben a tüneteket tapasztalod, csinálj egy terhességi tesztet (patikában, nagyobb drogériákban kapható), vagy fordulj szakorvoshoz, hogy megbizonyosodj az állapotodról!

(KamaszPanasz - Gy. P. F., thehelpline.com)