terhes
#Testi problémák

A terhesség korai jelei

2021.11.28.
3 perces olvasási idő

Az egyetlen biztos módszer arra, hogy megtudd, terhes vagy-e, a terhességi teszt elvégzése. A várandósságnak vannak korai jelei, amelyekből már a teszt elvégzése előtt sejtheted, hogy kisbabád lesz. Lássuk, mik is ezek!

Egyes nők olyan érzékenyek a testükben végbemenő változásokra, hogy már a kezdetektől fogva tudnak a terhességükről. Más nők viszont olyannyira nem érzékelik a változást, hogy észre sem veszik, hogy teherbe estek, még akkor sem, amikor nőni kezd a pocakjuk. A terhesség első három hónapjában fordul elő a legtöbb árulkodó jel.

Minden nőnél egyforma tünetek jelentkezhetnek?

A tünetek egyénenként változhatnak. Tehát minden nőnek más-más tünetei lehetnek, sőt ugyanannál a nőnél más-más tünetek jelentkezhetnek az első, illetve a második vagy a sokadik terhessége során. A terhesség első tünetei nagyon hasonlítanak a menstruáció előtti időszakban tapasztaltakra, a premenstruációs szindrómára (PMS), így összetéveszthetők egymással, nem ismerhető fel egyből a terhesség.

A terhesség jele: kívánósság

Az alábbiakban ismertetünk néhány gyakori korai tünetet, ami a terhességre utalhat. Fontos szem előtt tartani azt, hogy ezek a tünetek nem kizárólag terhességre utalhatnak, hanem esetenként másra is. Az egyetlen biztos módja annak, hogy megtudd, terhes vagy-e vagy sem, ha elvégzel egy terhességi tesztet.

Pecsételő vérzés és görcsök

Kb. 12 nappal a megtermékenyítés után a megtermékenyített petesejt (zigóta) beágyazódik a méhfalba. Ekkor jelentkezhet a terhességet jelző első, legkorábbi tünet, a pecsételő vérzés és a görcsök. Ezek a görcsök hasonlítanak a menstruációs görcsökhöz, bár enyhébbek annál, mégis vannak nők, akik a menstruációs vérzésük kezdetével tévesztik össze a jelentkező vérzést.

A vérzés és a görcs tényleg lehet a menstruációs vérzés kezdete például abban az esetben, ha áttérsz egy másik fogamzásgátló tablettára, mely miatt más időpontban várható a menstruációd. Akkor is előfordulhatnak ezek a tünetek, ha fertőzés áll fenn vagy a közösülés során horzsolás keletkezett.

A vérzés mellett előfordulhat fehér, tejszerű folyás is. Ez azzal függ össze, hogy rögtön a fogantatás után a hüvely fala megvastagszik, ami folyást okoz.

A folyás fennmaradhat a terhesség végéig, általában ártalmatlan és nem igényel kezelést. De ha azt veszed észre, hogy megváltozott a szaga, az állaga, a színe vagy égő, viszkető érzést tapasztalsz, akkor fordulj a nőgyógyászodhoz! Ezek a tünetek gombás vagy bakteriális fertőzésre utalhatnak.

Mellfeszülés

A terhesség alatt a test hormonszintje nagyon megváltozik. Éppen ezért a terhesség ideje alatt, de főleg az első egy- két hétben a mellek megduzzadnak, feszülnek. Vannak nők, akik úgy érzik, hogy melleik nehezebbek, teltebbek lettek és érintésre érzékenyek. A mellbimbó környéki bimbóudvar besötétülhet.

A mell ilyen jellegű változását a PMS, illetve a fogamzásgátló tabletta is okozhatja. Ha ezek a tünetek tényleg azért jelentkeznek, mert terhes vagy, tartsd észben, hogy a szervezetednek szüksége van pár hétre, hogy megszokja az új hormonszintet és később kevésbé fognak fájni a melleid.

Fáradtság

A megtermékenyítés után 1-2 héttel szokatlanul fáradt lehetsz. A túlzott fáradtságot terhesség idején a magas progeszteronszint okozza, de ha nem vagy terhes, akkor a fáradtság alacsony vércukorszintre és vérnyomásra vagy fokozott vérképződésre utalhat.

A fáradságot továbbá a stressz, a depresszió, a fizikai kimerültség, egy megfázás vagy influenza, illetve más betegség is kiválthatja. Ha bebizonyosodott, hogy nem vagy terhes, de mégis fáradt vagy, pihenj sokat, illetve egyél fehérjében és vasban gazdag élelmiszereket!

Hányinger (reggeli rosszullét)

Az emelkedett ösztrogénszint miatt lassabban ürül ki a gyomortartalom. Emiatt sok nőnél reggeli rosszullét léphet fel, ami hányingerrel, hányással járhat. Nem minden nőnek van hányingere és nem is törvényszerű, hogy reggel. A nap bármely szakában előfordulhat, ezért az az elnevezés, hogy „reggeli rosszullét”, helytelen.

Vannak nők, akik, ha teherbe esnek, megkívánnak bizonyos ételeket, de az is lehetséges, hogy egyes élelmiszerektől megundorodnak. Ez is a megváltozott hormonszinttel áll összefüggésben. Az undor olyan erős lehet, hogy ha csupán egy ilyen ételre gondol a kismama, már attól hányingere lehet.

A hányingerért a gyomor-bélrendszeri megbetegedések is felelőssé tehetőek, ezért ha hányingered van, bizonyosodj meg afelől, hogy ez a terhesség tünete-e vagy valami másé. A sóvárgás vagy az undor a PMS ideje alatt is jelentkezhet, illetve a táplálkozás megváltozásakor, depressziókor vagy akkor, ha stressz ér. A hányinger, a sóvárgás vagy az undor kb. a 13.-14. hét körül mérséklődik vagy megszűnik. Bár vannak olyan nők, akiknél ezek az ingerek fennállnak a terhesség végéig.

Ezalatt nagyon fontos az, hogy a nőgyógyásszal megbeszéld a szükséges étrendet annak érdekében, hogy a te és a babád is megkapjatok minden szükséges tápanyagot.

Elmaradt menstruációs vérzés

A legnyilvánvalóbb tünete a terhességnek, ha nem jön meg időben. Sok nő ekkor csináltat terhességi tesztet. De nem mindig beszélhetünk ilyenkor terhességről. Sok tininek rendszertelen a menstruációja, de az is lehet, hogy csak késik pár napot. A rendszertelenséget okozhatja stressz, kimerültség, hormonális probléma, étkezési zavar. Akkor is késhet a vérzés, ha abbahagytad a fogamzásgátló tabletta szedését.

Lásd még: Mikortól lehet terhességi tesztet csinálni?

A terhesség egyéb korai tünetei

A megváltozott hormonszint okozhat más tüneteket is:

  • Kb. a fogantatástól számított 6.-7. héten gyakori vizelési inger jelentkezhet. Bár ez húgyúti fertőzésre, cukorbetegségre vagy vízhajtó tabletta használatára is utalhat.
  • A megnövekedett progeszteronszint lassítja az élelmiszer áthaladását a belekben, így székrekedést okozhat. Sok folyadék és magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása segíthet ezen a problémán.
  • A hangulatváltozás is gyakori, főleg az első három hónapban. Bár a hangulatváltozás nagyon sok másra is utalhat. Depresszióra, stresszre, PMS- re.
  • Sok nő gyakori, de enyhe fejfájásra panaszkodik, mások meg krónikus hátfájásra.
  • A tágult erek miatti alacsony vérnyomás vagy az alacsony vércukorszint szédülést, ájulást okozhat. De az ájulás vagy a szédülés a terhesség korai jele is lehet.

Lehet, hogy egy terhes kismamán az itt felsorolt összes tünet jelentkezik, de van, akinek csak egy vagy két ilyen tünete van. Mindenesetre, ha bármi hasonló dolgot tapasztalsz, keresd fel a nőgyógyászodat, aki megállapítja, hogy terhes vagy-e, vagy sem. Ha igen, akkor elmondja a további teendőket, ha nem, akkor segít kideríteni a tüneteid lehetséges okait.

(KamaszPanasz - M. T., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)