#Vágyak

Hogyan válassz nőgyógyászt?

2009.10.05.
1 perces olvasási idő

Tanácsot kérhetsz a barátnőidtől, nővéredtől, sőt mi több, anyukádtól is, ha meg lehet beszélni vele ezeket a dolgokat.

Ők majd elmesélik a tapasztalataikat, és ajánlanak valakit, akit megbízhatónak és barátságosnak tartanak. Ha úgy érzed, hogy saját belső ügyedről van szó, amelyet nem akarsz megosztani senkivel, fordulj a területi Családvédelmi Szolgálathoz.

Ha 18 évesnél fiatalabb vagy, felkeresheted a területi gyermeknőgyógyászati szakrendelést is. Ezeken a helyeken nemcsak megvizsgálnak, hanem fogamzásgátlási tanácsot is kaphatsz, és a nőgyógyászati problémáidat mind a nőgyógyásszal, mind az ott dolgozó védőnőkkel megbeszélheted.

Életed első nőgyógyászati vizsgálata előtt egy kicsit szorongsz és zavarban vagy. Ez természetes dolog. Minden ember bizonytalan, ha valami ismeretlennel találja magát szemben. A vizsgálati időpont megbeszélésekor ügyelj rá, hogy az ne essen a havi vérzésed idejére.

Hogyan készüljek fel a vizsgálatra?

Nincs szükség különleges előkészületekre. Zuhanyozz vagy fürödj meg a vizsgálat előtt. Tisztálkodásra lehetőleg csak szappant és vizet használj. Nőgyógyászati vizsgálat előtt nem tanácsos a hüvelybemenet környékét hintőporozni, bekrémezni vagy egyéb kozmetikumokkal "elfedni", mert panaszok esetén ez megnehezítheti a vizsgáló orvos számára a pontos kórismézést.

Kényelmes ruházatot és alsóneműt viselj. Le kell majd vetkőznöd, így olyan öltözéket célszerű választani, amit nem kell soká gombolgatni, gyorsan le és felvehető, így nem fogsz kapkodni és nem esel zavarba a vetkőzés során. Jobb külön alsó és felsőrészt viselni, mint egy szoros ruhát. Nem kötelező, de célszerű egy papucsot magaddal vinni, hogy ne mezítláb lépj ki a vizsgálóhelyiségbe.

A vizsgálat előtt írd le azokat a kérdéseket, amelyeket meg szeretnél beszélni a nőgyógyásszal, és vidd magaddal ezt a listát. (Az idegen körülmények hatására esetleg elfelejtheted, mit is akartál megkérdezni.) Az orvos a vizsgálat előtt szintén kérdéseket tesz majd fel Neked. Tudni akar majd régebbi betegségeidről, a családban előfordult megbetegedésekről, arról, hogy mikor volt az első vérzésed, és mikor volt a legutóbbi, és így tovább. A vizsgálat előtt gondold át ezeket az adatokat.

A vizsgálatra a barátnőd is elkísérhet, hogy ne izgulj annyira! A legtöbb nőgyógyászaton már van arra lehetőség, hogy az orvos bizalmasan, négyszemközt beszélje meg veled a kérdéseidet és panaszaidat. Amikor azonban a vizsgálat elkezdődik, behívja a nőgyógyászaton dolgozó nővért vagy asszisztensnőt is, aki a vizsgálat során végig jelen van. Ha szeretnéd, hogy édesanyád is ott legyen a vizsgálat során, erre is van lehetőség.

(fókuszbananő)