szex
#Vágyak

Erogén zónák és az örömszerzés

2020.04.17.
1 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Nagyon sok tévhit kering arról, hogy mit is nevezünk szexuális örömnek, mit jelent az erogén zóna. Most tisztázzuk a kérdést.

Mi történik a testeddel, amikor szex iránt vágyakozol? Miben különbözik a férfi és a női öröm? Pontosan mi is az az erogén zóna? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek a kamaszok körében.

Mi a szexuális öröm?

A szexuális öröm egy olyan érzés, amelyet akkor kapsz, ha már szexuálisan „felébredtél”, tulajdonképpen a szervezeted válasza a szexuális ingerlésre. Ezt a folyamatot beindíthatja egy hang, egy illat, vagy akár egy érintés. Ezek lehetnek valódiak, képzeltek, az álmaidban megjelenőek. Az biztos, hogy minél több van ezekből az érzésekből, annál inkább aktívabb leszel ezen a téren.

Erogén zónák

Az erogén zónák olyan pontok a testen, amelyek érintésével beindíthatjuk a szexuális aktivitást. Ezek a pontok nagyon érzékenyek az érintésre. Ilyen például a csikló, a pénisz vagy a nyaki tájék, de testünk erogén zónái a legkülönbözőbb helyeken is előfordulhatnak.

Fontos, hogy ismerd a partnered igényeit, ugyanis egyes erogén zónáknak negatív hatásai is lehetnek. Ezért kell tudnod, kitapasztalnod, hogyan lehet előhívni a párod számára legjobb érzést. Sajnos erre nincs szakirodalom, ugyanis ezek a zónák mindenkinél máshol vannak, mindenkinél mást jelentenek. Erre kiváló a hosszútávú kapcsolat, van idő megismerni egymás érzéseit.

A szexuális válasz ciklusai

A tested válasza a szexuális ingerlésre, melynek 4 fontosabb fázisa van:

  • vágy
  • izgalom
  • orgazmus
  • visszaállás nyugalmi állapotba

Némelyik fázist, vagy akár mindet is el lehet érni egyedül vagy partnerrel is. Fontos tudni, hogy bármikor megállhatsz, nem kell az összes fázison végigmenned ahhoz, hogy kielégülj. Az idő elteltével és a tapasztalatok gyűjtésével egyre inkább finomíthatóak az igényeid, vágyaid. Változnak majd a pózok, a helyzetek és az együttlét időtartama is.

A fantázia

Nemcsak a konkrét testi érintkezés okozhat kielégülést, hanem például a fantázia is nagy szerepet játszik az emberek szexuális életében. Már pár másodperces gondolkodás, vágyakozás, álmodozás is elősegítheti a szexuális aktivitást. Például elképzelsz valakit meztelenül, de akár hosszabb emlékezések is hasznosak lehetnek, például amikor egy régebbi együttlétre gondolsz.

(KamaszPanasz - Cs.B.)