szexuális úton terjedő betegség
#Betegségek

Szexuális úton terjedő betegségek és megelőzésük

2012.11.07.
3 perces olvasási idő

A szexuális úton terjedő betegség tünetei nem feltétlenül jelentkeznek azonnal az érintkezés után. Néha napokig, hetekig semmi jel nem utal a lappangó betegségre, pedig már akkor is fertőz.

Szexuális úton terjedő betegségek (STD)

A női fertőzéseket csoportosíthatjuk aszerint, hogy milyen szervek betegednek meg. Ha viszont azt vesszük alapul, milyen módon terjed a fertőzés, máris a betegségek egy új csoportjához jutunk. A Trichomonas-fertőzésen vagy klamidiázison kívül még igen széles a nemi érintkezés útján átvihető betegségek köre: legalább 14 ilyen fertőző betegség ismert!

Nem is feltétlenül a nemi szervek megbetegedését okozzák, hiszen ide tartozik például a fertőző májgyulladás több típusa is (Hepatitis B és Hepatitis C). Az ilyen betegségek terjedésében a nemi érintkezésnek van meghatározó szerepe, bár ez nem mindig kizárólagos. Például a már említett hepatitis B fertőzött injekciós fecskendő útján is terjedhet. Közös törülköző, WC használatával azonban ezek a betegségek általában nem terjednek!

Észrevétlen kezdet

A szexuális úton terjedő betegség tünetei nem feltétlenül jelentkeznek azonnal az érintkezés után. Néha napokig, hetekig semmi jel nem utal a lappangó betegségre, pedig az már ekkor is fertőz. A fertőzés a nemi szervekben továbbterjedhet, és késői szövődményeket okozhat. Társadalmi veszélyt jelent, hogy a gyakran tünetmentes hordozó esetleg több partnernek is továbbadja a kórokozót, amíg a betegsége kiderül.

Szexuális úton terjedő betegségek megelőzése óvszerrel

Régebben azt hitték, hogy az antibiotikumok felfedezésével a nemi bajok problémája egyszer s mindenkorra megoldódik, hiszen a legtöbb ilyen betegség hatásosan kezelhető volt antibiotikus terápiával.

A dolog sajnos nem így alakult: napjainkban az STD reneszánsza figyelhető meg, és megjelentek az antibiotikumokkal nem uralható kórokozók is, mint például a rettegett HIV-vírus, az AIDS kórokozója. A hajdani félelmetes vérbajjal (szifilisz) azonban manapság már szinte alig lehet találkozni, a penicillin felfedezésének köszönhetően.

A következőkben néhány gyakori, nemi úton átvihető betegségről írunk.

Gonorrhoea (kankó, tripper)

Kórokozója a Gonococcus (más néven Neisseria gonorrhoeae) nevű baktérium, amely a nemi szervek nyálkahártyáin telepszik meg. Szárazon, napfény és fertőtlenítő szerek hatására hamar elpusztul.

A nők gonorrhoeás férfi partnerüktől fertőződnek. A tünetek gyorsan, 1-2 nap alatt kialakulnak, a kezdeti fertőzés vezető tünete a vizelési panasz, húgycsőgyulladás. Nőknél ez a stádium tünetmentes, vagy igen tünetszegény is lehet. Veszélyt igazából az jelent, ha a kórokozó átterjed a belső nemi szervekre. Ekkor kialakul a kismedencei gyulladás annak összes késői szövődményével. A fertőzés ráterjedhet a méhnyálkahártyára, a kürtőkre, néha a hashártyára is, sőt ritka esetben életveszélyes szepszist (vérmérgezést) is okozhat. Késői következménye lehet a meddőség, ízületi panaszok, szívbelhártya-gyulladás, bőrjelenségek.

Mióta felfedezték a szulfonamidokat és a penicillint, a gonorrhoea kezelése általában nem jelent problémát. Fontos a fertőzött partner felkutatása és kezelése is, hiszen csak így lehet gátat vetni a betegség terjedésének.

Nemi szervi herpesz

A herpesz vírus egyik típusa az ajak herpesz kialakulásáért felelős. A másik típusú kórokozó, a herpes genitalis-vírus, a nemi szerveken okoz elváltozásokat. Megjelenési formája olyan, mint az ajak herpeszé, csak a nemi tájékon: égő érzés, apró, fájdalmas, kifekélyesedő hólyagok, amelyeket láz, levertség, nyirokcsomó-duzzanat kísérhet. Kezelése vírusellenes szerek kombinációja és tüneti ellátás.

Ha a herpesz vírus egyszer bekerült a szervezetbe, ott maradandóan élősködik, és ennek jelei a betegség időszakos fellángolásai lehetnek. A szervezet védekező rendszerének mindenkori állapotától függően kiújulhat a herpeszes fertőzés. Stressz, kimerültség, menstruáció előtti állapot elősegíti a kiújulást, melynek súlyossága egyénileg változó lehet.

Nemi szervi szemölcsfertőzés (kondilóma, HPV)

Kórokozója a humán papillomavírus (HPV), amely a laphámmal borított területeken telepszik meg. Nőknél a szeméremtest, a hüvely és a külső méhszáj területét fertőzheti, míg férfiaknál leggyakrabban a pénisz bőre érintett.

Jellegzetes tünete a nemi szerveken megjelenő egyszeres, vagy többszörös szemölcsös elváltozás, amely fájdalmatlan. Elhanyagolt, kezeletlen esetben az elváltozások szétterjednek, és akár ökölnyi, karfiolszerű kinövés is kialakulhat.

Kezelése: a szemölcsök eltüntetése ecseteléssel, esetleg sebészi eltávolítás. A kórkép önmagában jóindulatú. A krónikus humán papillomavírus-fertőzés valószínűleg szerepet játszik a méhnyakrák kialakulásában is, ezért az elváltozások gyógyulása után sem szabad a rendszeres nőgyógyászati kontroll-vizsgálatot és rákszűrést elhanyagolni.

Hogyan lehet a szexuális úton terjedő betegségeket megelőzni?

Kockázatos esetben a legfontosabb a gumióvszer használata. Ez az egyszerű védekezési módszer akár az életed is megmentheti! Előre gondold át, hogyan győzd meg esetleg vonakodó partnered a gumióvszer használatának szükségességéről.

További tanácsok

  • kerüld a gyakori partnerváltást
  • kerüld az együttlétet ismeretlenekkel, illetve olyanokkal, akikről köztudott, hogy sok szexuális partnerük van
  • ha sűrűn váltogatod partnered, nőgyógyászhoz is járj sűrűbben

Ha felmerül a gyanú, hogy megfertőződtél

  • azonnal fordulj orvoshoz (nőgyógyászhoz vagy bőrgyógyászhoz)
  • a biztos diagnózisig ne kezeld magad antiobiotikumokkal, vagy bármely más gyógyszerrel, mert hatása elfedheti a betegség tüneteit
  • a gyógyulásig ne élj nemi életet, vagy használjatok gumióvszert
  • tájékoztasd partnered, vagy partnereidet, mert fertőzés esetén ő(ke)t is kezelni kell!

(KamaszPanasz, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)