gonorrhea
#Testi problémák

Védekezz, mert új szuperbaktérium van a láthatáron!

2011.02.02.
3 perces olvasási idő

Lehet, hogy úton van egy újabb aggasztó szuperkórokozó - a gonorrhea gyógyíthatatlan változata. A betegség, amit valaha könnyedén elpusztítottak egy penicillin injekcióval, egyre inkább ellenállóvá válik a gyógyszerekkel szemben.

Hamarosan egy olyan változattal kell szembenéznie a világnak, amit egy ismert antibiotikum sem képes elpusztítani. Az utóbbi években, amint a betegséget okozó kórokozó mutálódott, a gyógyszerek, amik már bizonyítottan elpusztították a baktériumot, kevésbé hatékonnyá váltak egy antibiotikum csoport kivételével, amiket cephalosporinoknak hívnak. Mára már a gonorrhea egyes változatai a jelek szerint még ezzel szemben is ellenállóak. Az orvosok szerint ha nem foglalkozunk ezzel a problémával, akkor nagyon valós esély van rá, hogy a gonorrhea egy igen nehezen kezelhető fertőzéssé válik.

A gonorrhea a második leggyakrabban feljegyzett fertőző betegség az Egyesült Államokban. 2008-ban több mint 336.000 hivatalos eset történt, de ez a Centers for Disease Control and Prevention (betegség megelőzési és ellenőrzési központok) által közzétett legfrissebb adat mérhetetlenül alulbecsüli a valós számot. „Ebben az évben valószínűleg 700.000 gonorrheás megbetegedés lesz”- állapította meg az alabamai egyetem orvosprofesszora, aki egyébként a szexuális úton terjedő betegségek szakértője.

Sajnos sem minden fertőzött tud a betegségéről, ami szintén hozzájárul a problémához. A nem diagnosztizált esetek vagy a sikertelenül kezelt fertőzések, amik aztán nyilvánvaló tünetek nélkül továbbra is megmaradnak, súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Például a 15 és 19 éves kor közötti tini lányoknál nagyobb az előfordulási arány, mint bármely más korosztályban. Ha nincsen kezelve, akkor növeli a medencegyulladás, meddőség és a méhen kívüli terhesség kockázatát. A gonorrheával fertőzött emberek szintén, körülbelül háromszor nagyobb valószínűséggel válnak HIV fertőzötté, ha érintkeznek a vírussal.

A másik nagy ára a fertőzésnek a fertőzött anya megfertőződve született gyermeke. Olykor a gonorrheás fertőzés a szívbillentyűket is megtámadhatja, ízületi gyulladást is okozhat.

A kezelési nehézségek története

A gonorrheát hosszú történet övezi, mely során megpróbálta „kijátszani” a kezelésére szánt gyógyszereket. Az 1930-as években a szulfonamid alapú gyógyszerek használtak, de hamarosan elvesztették hatóerejüket, amint a baktérium alkalmazkodott. Az 1940-es években szállt ringbe New Yorkban, Los Angelesben s a kettő közötti pontokon. Csak miután ledöntötte lábáról Hitlert és a japán császárt, azután vált komoly nemzeti prioritássá, s az új csodagyógyszerrel, a penicillinnel „felfegyverkezett” egészségügyi tisztviselők reményt láttak a szexuális úton terjedő betegségek istencsapásának megszüntetésére is.

A penicillin egy csoda volt, de végül egyre többet és többet használtak az orvosok, hogy legyőzzék a kórokozót. Mégis, egy penicillin injekció maradt a kezelési lehetőség 1985-is, amikor is a növekvő ellenállás a penicillinnel szemben, és a tény, hogy sok ember allergiás rá, arra kényszerítette az egészségügyi tisztviselőket, hogy más antibiotikumokkal válaszoljanak a figyelmeztető jelekre.

De amint így tettek, a baktériumtörzsek mutálódva kevésbé hatékonnyá tették az antibiotikumokat. Egy tajvani orvosokból álló kutatócsoport jelentése szerint az öt év alatt, 1999-től 2004-ig a betegekből kitenyésztett baktérium ellenálló volt a penicillinnel, tetraciklinnel, eritromicinnel és ciprofloxacinnel, valamint minden gyógyszerrel szemben, amiket a gonorrhea kezelésére használtak.

Egyedül a cephalosporinok maradtak

2009. májusában sydneyi orvosok az ausztráliai Prince of Wales kórházban két olyan esetet rögzítettek, melyben a garatot megtámadó gonorrhea (általában orális , vagy orális-anális közösülés okozza) kezelése sikertelen volt. A gyógyszert, melyet használtak, ceftriaxonnak hívják, ami egy cephalosporinok közé tartozó baktérium, melyet injekcióval adnak be. Egyre több jelentés terjed a kórokozó leggyakrabban használt antibiotikummal, a cephalosporin tablettával szembeni egyre növekvő ellenálló képességről. Most egy külön kutatás vizsgálja az eredményeket az Egyesült Államokban.

A kutatóorvosok aggódnak

Először is amiatt, hogy néhány ember, aki allergiás a penicillinre, esetleg a cephalosporinokra is allergiás lehet. Mivel a gonorrhea egyes fajtáiban szenvedő emberek nem mutatnak tüneteket, a partnerük lehet, hogy nem is tudja, hogy fertőzöttek. A cephalosporin tabletta formában, amit a komplikáció mentes végbéli vagy húgyúti fertőzéseknél használnak, csak 70%-os hatékonyságú a garatban megjelenő gonorrhea kezelésében. Mivel a garati fertőzés sokszor nem jár tünetekkel, a húgyúti fertőzésekkel kezelt emberek esetleg nem is tudhatják, hogy garati fertőzésük is van. Ez biztonságos bázist szolgáltat a betegségnek, mely ezáltal más embereket is megfertőzhet.

Az ellenálló képesség sokszor a földrajzi és szexuális orientációt követi. Eredetileg Délkelet-Ázsiában alakultak ki rezisztáns izolátumok (vagyis az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok), aztán lassan szétterjedtek (a Csendes-óceánon), végül elérve az Egyesült Államokat. Az ellenálló törzsek szintén nagyobb gyakorisággal fordulnak elő olyan férfiakban, akik férfiakkal közösülnek.

(Sz.D.L. - Forrás: MSN)