terhesség
#Vágyak

Méhen kívüli terhesség: a leggyakoribb kérdések

2024.02.08.
2 perces olvasási idő

Normál terhességről akkor beszélünk, ha a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe, és ott megkezdi magzattá való fejlődését. Méhen kívüli terhesség esetén a megtermékenyített petesejt, amint azt a név is jelzi, a méhen kívül ágyazódik be.

Ez megtörténhet a petefészekben, a hasban, a méhnyakban és a petevezetékben is, ám az esetek 95%-ában a petevezetékben fordul elő. Ezért gondolják sokan azt, hogy a méhen kívüli terhesség egyet jelent a kürtterhességgel. Kürtterhesség esetén a megtermékenyített petesejt a petevezetékbe ágyazódik be, és ott kezd el nőni. A petesejt a petevezetékben képtelen a túlélésre, mivel nem kapja meg a szükséges tápanyagokat és nincs elég helye a növekedésre.

Mik a tünetei a méhen kívüli terhességnek?

méhen kívüli terhesség

A méhen kívüli terhesség korai tünetei hasonlóak a normál terhességéhez: kimaradt menstruáció, megnövekedett mellek, gyakori vizelési inger, hányinger, hangulatingadozás. Az első tünetek, melyek méhen kívüli terhességre utalnak, a barnás, kávéaljszerű hüvelyi vérzés, húzó jellegű derékfájdalom, görcsölés és fájdalom az alhasban.

Később, ha a magzat tovább növekszik, megrepesztheti a kürt falát, ami hasüregi vérzést okozhat. Ez gyors vérvesztéssel járó tünetekkel - szédüléssel, ájulásérzéssel, heves szívdobogással, vérnyomáscsökkenéssel, eszméletvesztéssel - jelentkezik.

Ki van kitéve a méhen kívüli terhesség veszélyének?

Akármelyik nőnek lehet méhen kívüli terhessége, de bizonyos körülmények nagyobb kocázatot jelenthetnek. Ilyen a korábbi méhen kívüli terhesség, kismedencei fertőzések (például: chlamydia, gonorrhea), melyek sebhelyeket hagyhattak a petevezetéken, petefészek ciszták, abortusz, miómák vagy nőgyógyászati operáció során keletkezett sebhely.

Életben tud maradni a megtermékenyített petesejt az anyaméhen kívül?

Nem. A megtermékenyített petesejt nem tud az anyaméhen kívül élni, mert szüksége van helyre a növekedéshez és a megfelelő tápanyagforrásra.

Milyen típusú gyógymódok vannak a méhen kívüli terhességek kezelésére?

A gyógymód típusa függ a méhen kívüli terhesség diagnosztizálásának idejétől. Ha korán diagnosztizált, akkor alkalmazhatnak olyan gyógyszert, mely a terhesség felszívódását okozza, és szerencsés esetben az érintett petevezeték átjárható marad.

Ha a méhen kívüli terhesség előrehaladottabb státuszban van, műtétre van szükség, mely során eltávolítják a petesejtet (a hasból, a méhnyakból vagy a petevezetékből). Kürtterhességnél a petevezeték megrepedhet és ez komoly vérzést okozhat. Ha ez történik, a petevezetéket műtéti úton el kell távolítani az életveszély megszüntetése érdekében.

A nők két petevezetékkel születnek. Ha az egyik megsérül, vagy eltávolításra kerül, a másik petevezeték normálisan funkcionál, így lehetséges a későbbi teherbeesés.

Ugyanakkor jó ha tudod, a méhen kívüli terhességen átesett beteg a testi és lelki sérülései miatt sokkal érzékenyebb, sérülékenyebb, ezért fokozott türelemre, támogatásra, esetleg szakember segítségére van szüksége.

Megelőzése lehetséges?

Sajnos a méhen kívüli terhesség létrejöttét kivédeni nem lehet. Amennyiben ismert a kialakulásában szerepet játszó tényező megléte (például súlyos kismedencei gyulladás az előzményben, a petevezetőn történt korábbi műtét), akkor a vérzés kimaradása esetén a terhesség korai diagnosztizálása javasolt, ezzel nem csak az életet veszélyeztető súlyos hasűri vérzés előzhető meg, de a legkisebb beavatkozással járó kezelés alkalmazására is lehetőséget ad.

A terhesség előtt felismert petevezető károsodás esetén egyes esetekben lehetséges helyreállító műtét végzése.

(KamaszPanasz - S. A., youngwomenshealth)