serdülőkori terhesség
#Vágyak

Tini-anyukák

2009.12.05.
2 perces olvasási idő

Néhány évtizeddel ezelőttig a nők tizenévesen adtak életet első gyermeküknek. Az első menstruáció utáni néhány évben gyorsan férjhez adták őket, és hatékony fogamzásgátlás híján nem sokkal a házasság megkötése után teherbe is estek. Valójában több fiatal anyuka volt a ’60-as években, mint manapság, de van egy nagy különbség az akkori és a mai helyzet között: akkoriban a gyermekek többsége családba született - ma ez nem így van.

Jelentős változásnak számít, hogy társadalmilag elfogadottá vált egyedülálló anyának lenni. Ma a gyerekeknek csak 25%-a nő fel olyan családban, ahol mindkét szülő jelen van- 40 éve ez az arány a mai kétszerese volt. Nem csak a felnőtt szülőkkel szemben, hanem a tinédzser korú anyákkal szemben is jellemzőbb az elfogadás.

Közben persze az is nyilvánvalóvá vált, hogy a nőknek is részt kell venni az oktatásban – legalább a középiskolai évek végéig – hogy a későbbiekben önfenntartóvá válhassanak. A tiniként anyaszerepbe kényszerülő nők komoly problémával néznek szembe, amikor tanulmányaik befejezéséről van szó.

Védő tényezők

Melyek azok a tényezők, melyek csökkentik a tinédzserkori terhesség kockázatát?
Sokat segít, ha a családban mindkét szülő jelen van, és ha a gyerekek helyes mintát sajátítanak el (például a lányoknak egészséges apaképük van, mert ez megalapozza a későbbi, férfiakhoz fűződő viszonyát). Fontos, hogy a szülők tudjanak gyerekeikkel a szexről és más dolgokról nyíltan és közvetlenül beszélni. Kedvező hatással van az is, ha a fiatal céljai között szerepel a továbbtanulás.

Ilyen feltételek mellett valószínűbb, hogy a fiatalok később kezdenek szexuális kapcsolatot, és akkor is megfelelően választják ki partnerüket és a fogamzásgátlás módját.

Kockázati tényezők

Lelki éretlenség. A tinik többsége 15-16 éves koráig egészen másképp gondolkozik, mint a felnőttek. Inkább a pillanatnak élnek, és kevésbé érdekli őket cselekedeteik következményei. Nem gondolnak bele, hogy a szexuális együttlétnek köszönhetően 9 hónap múlva akár gyermekük is születhet.

„Velem nem történhet meg.” Ez a típusú hozzáállás főleg a kora kamaszkorra jellemző, amikor még erősen függünk a szüleinktől. Ilyenkor sokan azt hiszik, hogy különleges erők védik őket a kockázatos helyzetekben. Szerencsére a késő kamaszkorra szinte mindenki elővigyázatosabbá válik, hiszen a nagyobb szabadsággal nagyobb felelősség is jár. Előtte azonban nagyon fontos a szülők figyelme és útmutatása.

Alacsony önbecsülés. Bizonyított, hogy azok a lányok, akik alacsony önbecsüléssel rendelkeznek, hajlamosabbak szexuális viszonyba bonyolódni, mert azt hiszik, ettől jobb viszonyba kerülhetnek saját magukkal. Azok a fiatalok, akiknek szülei depressziósak, vagy akik úgy érzik, hogy szüleik elhanyagolják őket, szívesen keresnek menedéket egy viszonyban. Sőt, azok a lányok, akiknek nincs megfelelő apaképük, hajlamosabbak idősebb férfiak társaságát keresni. Ezek a férfiak a legritkábban fordulnak puszta önzetlenségből a fiatalabb lányok felé – általában csak irányítani szeretnének egy kapcsolatban.

A tini lányok többsége náluk legalább 4 évvel idősebb férfitól esik teherbe! Ezek a férfiak tehát többnyire már nem tinédzserek, hanem felnőttek.

Kívánt terhesség. És persze van néhány kamasz, aki igazán teherbe szeretne esni. Egyesek azért, mert úgy látják, a terhességgel megkülönböztetett figyelem és anyagi juttatások járnak. Mások a szüleiket akarják boldoggá tenni, vagy arra gondolnak, a gyermekük pótolja majd a szeretetet, amit mástól nem kapnak meg.

Lehetséges megoldások

• Fontos, hogy ha egy fiatal lányról a környezete - szülei, barátai, tanárai - észreveszik, hogy depressziós vagy alacsony önbecsüléssel rendelkezik, megfelelő segítséget és támogatást nyújtsanak neki.

• Meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a felnövekedő lányok megfelelő apamodellt lássanak – akkor is, ha vér szerinti apjuk nem él a családdal.

• Nagy hangsúlyt kéne helyezni a szexuális oktatásra: arra hogy a tinik hogyan és milyen helyzetekben mondjanak nemet, és hogy milyen fogamzásgátlást használjanak, ha együttlétre kerül a sor.

• Foglalkozni kell a drog- és alkoholfüggőséggel, hiszen a függőségben élő fiatalok hajlamosabbak felelőtlen szexuális kapcsolatba bonyolódni.

• A média szerepét sem szabad alábecsülni – az, hogy a különböző hirdetések, reklámok, TV-műsorok, sorozatok milyen üzenetet közvetítenek a szexről, alapvetően befolyásolja a tinik hozzáállását.

Serdülőkori terhesség- néhány meglepő tény

Az USA-ban minden évben 1 millió tini lány esik teherbe.
A fiatal nőknek 40%-a (!) egyszer teherbe esik 20 éves kora előtt.
A terhes lányoknak kevesebb, mint 1/3-a fejezi be a gimnáziumot.
A tini anyukák fele a későbbiekben segélyen él.
A szülőknek csak 25%-a házasodik össze a gyermek megszületése előtt.

És ez csak néhány tény a sok közül. Bár ezek az USA-ra vonatkoznak, ahol a tini terhességek kétszer olyan gyakran fordulnak elő, mint más iparosodott országokban, mégis jól érzékeltetik a probléma komolyságát.

(M.N.)