terhes
#Lélek

Az egészséges terhesség

2011.02.13.
1 perces olvasási idő

Nagyon gyakoriak a hangulatingadozások a terhesség alatt. Néhány lány depressziót is tapasztalhat a terhesség alatt vagy a szülés után. Ha depresszióra utaló tüneteid vannak, beszéld meg az orvosoddal, így segíthet abban, hogy megfelelő gondoskodást, kezelést kapj!

Ha depresszióra utaló tüneteid vannak, például levertség, alvási szokások megváltozása, ha felmerül benned, hogy fájdalmat okoznál magadnak, ha rossz érzéseid vannak saját magaddal, az élteddel kapcsolatban, beszéld meg az orvosoddal, így segíthet abban, hogy megfelelő gondoskodást, kezelést kapj!

Kellemetlenségek a terhesség alatt

A terhességnek lehet néhány kellemetlen „mellékhatása”. Ezek közé tartozik:

• hányinger és hányás (különösen a terhesség elején),
• lábduzzadás,
• visszértágulat a lábon és a hüvelyi nyílás körüli területek,
• aranyér,
• gyomorégés és székrekedés,
• hátfájás,
• kimerültség,
• álmatlanság.

Ha ezen mellékhatások közül egyet vagy többet is tapasztalsz, emlékezz rá, hogy nem vagy egyedül! Kérdezd meg az orvosodat, mit tanácsol, hogyan birkózz meg ezekkel a gyakori problémákkal!

Ha terhes vagy és vérzést vagy hasi fájdalmat észlelsz, azonnal hívd az orvost, még akkor is ha nem szeretnéd folytatni a terhességed!

Terhesség alatt kerülendő dolgok

A terhesség alatti dohányzás, alkohol- és a kábítószer-fogyasztás téged és a babát számos komoly problémának tehet ki.

Alkohol

Az orvosok szerint nem biztonságos bármilyen kis mennyiségű alkohol fogyasztása sem a terhesség folyamán. Az ivás károsíthatja a fejlődő magzatot, születési rendellenességeket és mentális problémákat kockáztatva a babánál.

Dohányzás

A terhesség alatti dohányzás kockázataihoz tartozik a halvaszületés (amikor a baba még az anya méhében meghal), az alacsony születési súly ( ami növeli a baba egészségügyi problémáinak kockázatát), és a koraszülés (amikor a baba 37 hétnél korábban születik), és a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS). A SIDS az egy évnél fiatalabb csecsemők hirtelen bekövetkező, megmagyarázhatatlan halála.

Drogok

Az illegális kábítószerek, mint a kokain és marihuána használata a terhesség alatt koraszülést, vetélést (a terhesség spontán megszakadása), és más egészségügyi problémákat okozhatnak. Sőt a babák is drogfüggőként születhetnek.
Kérd az orvosod segítségét, ha gondot okoz a dohányzásról, alkoholról vagy drogokról való leszokás! Ellenőriztesd az orvosoddal, mielőtt bármilyen gyógyszert szednél a terhességed alatt, beleértve a boltban megvásárolható gyógyszereket, a gyógynövényes készítményeket, táplálékkiegészítőket és vitaminokat!

(Sz.D.L. )