teres
#Testi problémák

Hogyan változik a tested, ha terhes vagy?

2011.02.10.
1 perces olvasási idő

A terhesség számos fizikai változást okoz a testedben. Íme néhány a leggyakoribbak közül!

Mellnövekedés

A mellméret megnövekedése az egyike a terhesség első jeleinek, és a terhesség alatt a mellek tovább növekedhetnek. Lehet, hogy akár több melltartómérettel nagyobbra lesz szükséged a terhességed ideje alatt.

Bőrelváltozások

Ne lepődj meg, ha azt mondják neked, hogy a bőröd „ragyog”, amikor terhes vagy! A terhesség a vér mennyiségének megnövekedését eredményezi, amitől az orcáid kissé több pírt kaphatnak, mint egyébként. Emellett a hormonális változások növelik a faggyúmirigy által termelt faggyú kiválasztását, ami fényesebb kinézetet kölcsönözhet a bőrödnek. Az akné szintén gyakori a terhesség ideje alatt, ugyanezen okból kifolyólag.

terhességA terhesség által okozott más bőrelváltozások közé tartozhatnak a barnás, sárgás foltok az arcon, amiket cholasmának hívnak, és egy sötét vonal, ami a köldöktől a szeméremdombig tart, mely linea nigraként ismeretes.

A szeplők, anyajegyek, melyek már a terhességed előtt is megvoltak szintén nagyobbá és sötétebbé válhatnak. Még az areola, a mellbimbók körüli terület is sötétebb lesz. A striák keskeny rózsaszín vagy lilás csíkok, amik megjelenhetnek a hasadon, melleiden és combjaidon.
Az areola sötétedésének kivételével, ami tartós is lehet, ezek a bőrelváltozások általában eltűnnek a szülés után.

Védd magad és a babádat!

Konzultálj az orvosoddal a terhesség alatti szexről. Ha az orvos azt mondja, hogy rendben van az, hogy szeretkezz a terhességed alatt, akkor óvszert kell használnod, hogy megelőzd a szexuális úton terjedő betegségeket. Néhány szexuális úton terjedő betegség vakságot, tüdőgyulladást, vagy agyhártyagyulladást okozhat az újszülötteknél, úgyhogy fontos, hogy megvédd magad és a kisbabádat.

(Sz.D.L. )