lány
#Testi problémák

A női test egyik legfontosabb része: a mell

2009.12.14.
1 perces olvasási idő

Annak ellenére, amilyen felvilágosultak a mai lányok, kiderült, hogy nem tudnak túl sokat a szívükhöz elég közeli témáról, a mellekről.

Egy 3000 lányt felmérő új kutatás az alábbi eredménnyel végződött:

• Több, mint 30%-a a lányoknak mellrákként fogott fel egy normális változást a mellében.
• Több, mint 20%-uk hitte azt, hogy a mellrákot fertőzés, napozás, stressz, droghasználat, vagy mellsérülés okozza - aminek a legtöbbje csak mítosz.

Mítoszok

Az egyik ilyen mellrák mítosz, hogy az alul merevített melltartó rákot okoz. Laikus körökben elterjedt, hogy a merevített melltartók, nyomást gyakorolnak a mell nyirokkeringésére, mellrákot okozva. Tényként elfogadott, hogy sem a melltartó típusának, sem pedig szorosságának, vagy más ruhadarab feszességének nincsen köze a mellrák kialakulásához.

A másik hasonló mítosz az, hogy a legtöbb csomó a mellben rákos elváltozás. Nagyjából a női mellben található csomók 80%-át nem rákos elváltozások okozzák, hanem ciszták vagy egyéb veszélytelen dolgok. Ennek ellenére az orvosok bármilyen elváltozással kapcsolatban javasolják a szakember felkeresését, hiszen korai stádiumban az esetlegesen rosszindulatú elváltozások jól kezelhetők.

Nem csajok, a koffein sem okoz mellrákot. Sőt az izzadásgátló sem, a benne levő parabenek ellenére, amit néhány izzadásgátlóban tartósítószerként használnak, és egy tanulmány szerint csekély eséllyel rákot okoznak. Ám ezt nem ok-okozati összefüggésként vizsgálták, így ne vonjunk le hosszútávú következtetéseket.

A kismellű lányoknak viszont egyáltalán nincs kisebb okuk az aggódásra, hiszen őket is ugyanannyira fenyegeti a rák veszélye, mint nagymellű társaikat.

Sajnos a rák nem csak csomók formájában jelentkezhet, ahogy azt sokan gondolják. Az irritáció és a benyomódás ugyanúgy figyelmeztető jelek lehetnek. Úgyhogy nem árt jobban odafigyelni. Természetesen okozhat irritációt egyéb probléma is.

A félreértések elkerülése végett egy mellrákkal foglakozó weboldal szerkesztője, aki orvos, könyvet is írt ezzel a témával kapcsolatban. (Taking Care of Your Girls)

A szerző is alátámasztja, hogy a mai lányok tájékozottak, de legtöbbjük nem tud túl sokat a melléről vagy, hogy hogyan őrizheti meg egészségét. Még a saját lányának is félelmei voltak a rákot illetően, de az anyukája felvilágosította, hogy a fiatal lányoknál a rák kockázata igen alacsony.

Ilyen és ehhez hasonló félelmek eloszlatására született a könyv, és az iménti cikk is, ami a félelmeidet próbálja meg eloszlatni.

(Sz.L.)