pubertás
#Testi problémák

Ha túl korán jön a serdülőkor: útmutató lányoknak

2014.09.28.
2 perces olvasási idő

A pubertáskor nem könnyű – különösen akkor nem, ha nálad sokkal korábban kezdődik, mint más barátnőidnél, osztálytársaidnál. Ilyenkor a tested nagyon rövid idő alatt sok változáson megy át.

Ilyenkor sok változáson megy át a tested, de ne ess pánikba! Van néhány módszer, amely segít megbirkózni a változásokkal.

Pubertás: mikor?

Szeresd a tested!A legtöbb lány 11 éves kora körül kezd el serdülni, de vannak, akiknél már 9 évesen megindul a fejlődés. Általában először a növekedés veszi kezdetét. Aztán a melleid jönnek. Pattanások alakulhatnak ki a bőrödön, és megjelenik a testszőrzeted. Végül, körülbelül 12 éves korod körül jelentkezik az első menstruációs vérzésed.

Természetesen minden lány más. Ezért lehet az, hogy amikor te már melltartót hordasz, a barátnőid még egyáltalán nem léptek a pubertáskorba.

Néhány lány nagyon korán, már második vagy harmadik osztályban kezdi a pubertáskort. Ha még egyetlen barátnődnek sem nőnek a mellei és még nem jött meg a menzesze, akkor is biztos lehetsz benne, hogy vannak más, veled egykorú lányok, akiknél már elkezdődött a pubertáskor.

Bonyolult időszak

Előfordulhat, hogy idősebbnek tűnsz a valódi korodnál. Ez azért bonyolult helyzet, mert bár a tested fejlődik, belül még mindig 10 vagy 11 éves vagy, ami nagyon sebezhetővé tesz téged. Talán érettnek érzed magadat, de nem vagy elég idős ahhoz, hogy megértsd a tetteid következményeit. Zavarba ejtő lehet az is, ha a fiúk – mivel idősebbnek gondolnak a korodnál – állandóan végigmérnek a szemeikkel, kínos szituációkat előidézve. És a srácok csak egyike a pubertáskor kellemetlenségeinek. Meg kell küzdened a vérzéssel és a változó testeddel is.

Felkészülés a pubertáskorra

Ha még csak most indult nálad a serdülés, az alábbiakban megtudhatod, hogyan birkózz meg azokkal a változásokkal, amelyek a testedben fognak lejátszódni:

Beszélj egy felnőttel!

Mondd el egy megbízható felnőttnek – mint anyukád, a nénikéd, vagy az iskolai nővér – mi zavar téged. A barátaidat megkérdezni nem a legjobb megoldás. Talán jót akarnak, de érdemesebb olyannal beszélned, aki már többet tapasztalt – és aki ott van melletted.

Tudj meg mindent a menstruációról!

Kérdezd meg az anyukádat, hogyan kell használni a tampont vagy a betétet. Gyakorold párszor, így felkészülhetsz arra, ami majd rád vár. Mindig tarts otthon és az iskolatáskádban néhány tampont vagy betétet, arra az esetre, ha a menzeszed meglepne!

Irány a fehérneműbolt!

Ahogy a melleid növekedni kezdenek, támogatásra lesz szükséged, különösen, ha sportolsz valamit. Az első melltartódat anyukáddal vedd meg. Ügyelj a megfelelő méretre – az eladónő segíthet ebben.

Beszélj az orvosoddal!

Még nem kell elmenned nőgyógyászhoz, de nem árt a változó testedről egy orvossal is beszélned. Ha férfi orvoshoz jársz, és úgy érzed, hogy ezeket a „lányos dolgokat” jobb szeretnéd egy nővel megosztani, kérd meg a szüleidet, hogy váltsatok orvost!

Válaszd meg jól a barátaidat!

Csábító lehet a gondolat, hogy idősebbekből álló társasággal lógj, de ez nem mindig a legjobb a számodra. Barátkozz inkább korodbeliekkel. Ha egy idősebb srác vagy férfi túl nagy figyelmet szentel neked, olyan helyekre akar vinni, ahova a felnőttek járnak, vagy drága holmikat vesz neked, beszélned kell erről a szüleiddel vagy egy olyan felnőttel, akiben bízol, hogy biztonságban maradj. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy teljesen ártalmatlan az illető, fontos, hogy elővigyázatos légy!

Gondolkodj pozitívan!

Másképp kinézni, mint a barátaid, megviselheti az önbecsülésedet. Ahelyett, hogy a változást a testeden valami rossz dologként élnéd meg, szeresd meg a testedet! Úgy nézz tükörbe, hogy elégedett légy azzal, amit látsz. Ünnepeld, hogy nő lettél, légy pozitív és magabiztos az új testedben!

Csinálj olyan dolgokat, amik által jól érzed magad a testedben, amik mókásak, egészségesek és segítenek jobban érezni magadat! Sportolj! Táncolj! Csatlakozz a kórusba, ha jól megy az éneklés!

Jegyezd meg: azért még nem vagy különc, mert korán kezdtél el fejlődni. Tehát ne hagyd, hogy valaki azt éreztesse veled, hogy kitaszított vagy! Ne szégyenkezz, teljességgel természetes folyamat, ami veled történik! Úttörő vagy: az első, aki megtette a nagy lépést a felnőtté válás felé. És nem is leszel sokáig egyedül. Ha a barátaid viccet csinálnak a helyzetedből, emlékeztesd őket, hogy számukra is közeleg a pubertáskor.

(B.Cs., webmd)