terhes
#Testi problémák

Meglepő tények a terhességről 1.

2011.03.29.
4 perces olvasási idő

A terhesség egy olyan témakör, melyről szakkönyvek ezrei állnak rendelkezésünkre. A könyvesboltokban és a könyvtárakban nemcsak saját polccal rendelkeznek, hanem sok helyen a gyorsan elérhető könyvek között is helyet kapnak.

Amikor először mész az orvoshoz, valószínűleg meg fogsz rémülni, hisz egy csomó papírt ad majd neked, mely trimeszterekre lebontva tartalmaz információkat és teszteket. Mindezen információk mellett is azonban a terhesség könnyen válhat egy „túl hamar lettem felnőtt”-szindrómává. Ezt megelőzve próbálunk most segíteni.

Amit a doki lehet, hogy kihagyott

Ha az orvosod a most következő információk közül valamelyiket kihagyta, hidd el nem szándékosan tette. Sokkal inkább valószínű, hogy az orvosnak nem jutottak eszébe ezek a dolgok, hisz a terhesség minden nőt másféleképpen érint. Például vannak, akik reggeli rosszullétre, émelygésre panaszkodnak, vannak, akik egész nap rosszul érzik magukat, de természetesen léteznek olyanok is, akik semmilyen rosszullétről nem számolnak be. Természetesen előfordulhat, hogy valamit azért nem mondott el az orvos, mert annak nem volt gyógyszeres, vagy orvosi hatása, mellékhatása. Persze ezek között is vannak olyan kérdések – pl. a mellméret változása – amely minden nőt érdekel, orvosától megkérdezni mégsem meri.

Akármilyen problémád, aggodalmad lenne magaddal, vagy a születendő picivel, a fizikális vagy mentális egészségetekkel kapcsolatban, függetlenül attól, hogy mennyire magától értetendő vagy triviális a kérdés, vitasd meg a doktoroddal. Ő valószínűleg már számtalan várandós szülővel találkozott. Volt köztük olyan, aki jobban aggódott, mint te és volt olyan, aki kevésbé. A dolgok megvitatása azért is fontos, mert így szakember tud megnyugtatni, ha nincs semmi gond vagy segítséget nyújtani, ha mégis valami probléma merül fel. Ha pedig az orvosod nem hallgat meg, vagy úgy érzed, nem vesz komolyan, akkor nyugodtan próbálj meg egy másik szakemberhez fordulni.

Átalakulsz?!

A terhesség állapota nem csak a testedet változtatja meg! A lelked is átalakul!

1. A fészekrakó ösztön

Sok várandós anya tapasztal egy erős késztetést arra, hogy előkészítse a lakást a születendő kisgyermek számára. Mindezt állandó csinosítgatással és takarítással próbálják elérni. De előfordulhat, hogy olyan projektekbe vágsz bele, melyekre addig nem volt még időd. Így sorra kerülhet például a garázs, vagy az előszoba csinosítása is.

Tudtad?

A fészekrakó ösztön, azaz a vágy a dekorálásra és a takarításra, mielőtt a bébi érkezik, nem egy kitalált dolog! Az ösztön pedig egyre erősebb lesz, ahogy a baba születése közeledik.

Ahogyan a dátum közeleg, hirtelen azon kaphatod magad, hogy a szekrényeket, polcokat törölgeted vagy éppen a csempét tisztítod. Csupa olyan dolgok, amelyre még álmodban sem gondoltál. Ha pedig valaki azt mondja neked, hogy a 9. hónapban márpedig ezt fogod csinálni, kineveted. A várandósság alatti dekorálás és tisztogatás jó dolog, hiszen a pici születése után több időd marad ő rá és arra, hogy kipihend magad a szülés után. Egyetlen dologgal kell csupán csak vigyázni, hogy nehogy túldolgozd magad!

2. A koncentrációképesség hiánya

Az első trimeszterben, főleg a fáradtságnak és a reggeli rosszulléteknek köszönhetően, sok nő úgy érzi, hogy teljesen kimerült és ezért sokszor szellemileg sem tud maximálist nyújtani. Azonban még egy nagyon jól kipihent várandós anya is tapasztalhatja a koncentrációképesség hiányát vagy feledékenységet. Természetesen ez teljesen természetes. Ennek oka a baba és a hormonális változások. Minden más – beleértve a munkát, a csekkeket, az orvost – kevésbé tűnik fontosnak, mint a születendő gyermek, így könnyen megfeledkezhetsz dolgokról. Ezért a legjobb, hogy amikor eszedbe jut, felírod őket, így megúszod az állandó harcot a memóriáddal.

3. Hangulatingadozások

A menstruáció előtti időszak és a terhesség sokszor nagyon sok közös jelleget mutat. A melleid megduzzadnak és érzékennyé válhatnak, a hormontermelésed beindul és szeszélyesnek, változónak érzékelheted hangulatod. Ha korábban menstruációd előtt is többször előfordult ilyen ún. premenstruációs-szindróma, akkor sajnos elég valószínű, hogy terhesség alatt is problémáid adódnak majd. Sajnos ez gyakran azzal jár, hogy egyetlen perc alatt a felhőtlen boldogságod sírássá válhat. Előfordulhat, hogy egyik nap a partnereddel leszel rideg, másnap pedig egy munkatárs vált ki belőled irritációt.

A hangulatingadozás az egyik a leggyakrabban jelentkező terhességi tünetek közül. Hatásuk főleg az első és a harmadik trimeszter vége fele jelentős.

Az esetek 10%-ában éreznek a várandós nők depressziót. Ha esetlegesen alvászavarral, étkezési problémákkal – étvágyhiány, vagy pont az ellenkezője, csillapíthatatlan éhségérzet - vagy esetleg két hétnél tovább tartó hangulatváltozással találkoznál, mindenképpen keresd fel az orvosod!

A terhesség váratlan hatásai

4. Mellméret

A mellméret növekedése a terhesség egyik első jele. A mellek, különösen az első trimeszterben duzzadttá és nagyobbá válnak, ugyanis egyes hormonok termelődése – progeszteron és ösztrogén – megnövekedett. Az első trimeszterben végbemenő változás azonban még nem jelenti a végét. Sokszor a terhesség végéig mellnövekedést figyelhetünk meg.
Ráadásul, a melltartóméretet sokszor a bordáidtól is függ, amik helyzete a terhesség alatt változhat. Akkor ugyanis a testünk képes arra, hogy extra oxigént vegyen magához, hogy a bébinek is jutasson belőle, ez pedig a mellkas körfogatának növekedését eredményezheti. Így ne lepődj meg, ha a terhesség alatt akár többször is melltartóméretet kell váltanod.

5. Bőr

A barátaid azt mondják, hogy látják már a terhességi csíkokat? Nos, ez csak az egyike azoknak a változásoknak melyen a bőr keresztülmegy a terhesség alatt. Mindez természetesen a hormonális változásoknak, és a nagyobb testhez alkalmazkodó, megnyúlt bőrnek köszönhető. A terhes nőknél a véráramlás is felgyorsul, különösen a méh körül, hogy a magzat igényeit képes legyen kielégíteni. Ez természetesen megnövekedett véráramlást jelenthet más szervekben, így például a vesében is. A felgyorsulás több vért juttat a véredénykékbe, melynek hatása a megnövekedett olajmirigy-működés.

Néhány nőnél előfordulhatnak barnás, vagy sárgás foltok az arcon, ezek az ún. chloasmák, vagy a „terhesség maszkjai”. De előfordul az is, hogy az alhasnál egy fekete vonal jelenik meg. Ez csakis a hiperpigmentáció (a bőr sötétebbé válása) miatt van, mely a terhesség alatt a mellbimbók környékén, a végbélnyílásnál és a külső nemi szerveknél jelentkezik. Ezeket azon terhességhormonok okozzák, melyek a testet több pigment termelésére késztetik. Persze nem mindenkinél valósul ez meg. Van, akinél csak foltok, és van, akinél semmi sem jelenik meg. Sajnos védekezni ellene, amit tenni tudunk, az-az, hogy óvjuk a napfénytől, így hatását és mértékét csökkenthetjük.

Az aknék és pattanások gyakoriak a terhesség ideje alatt, hisz a faggyúmirigyek olajtermelése megnövekedett. Sajnos azonban nem csak a pattanások zavarhatnak. Az anyajegyek és a szeplők is erősebbé válhatnak a terhesség alatt. Természetesen a mellbimbód körül is sötétebbé válhat a bőr. A mellbimbódon kívül, amely alapból is sötétebb, az egyéb bőrelváltozások a születéssel odébbállnak. Előfordul, hogy egyes várandósok hőkiütésekkel is találkoznak, melyek a megnövekedett izzadságnak és nedvességnek köszönhető.

A terhesség sok nő számára az egyik legtöbb viszketéssel járó időszak. Sokszor az alhas körül, nagyon heves viszketés fordulhat elő, és a bőr is hámlásnak indulhat. Erre az orvosok különféle krémeket, és gyógyszereket adhatnak.

(Cs. B.)