menstruáció
#Testi problémák

A menstruáció: mikor, mennyi?

2015.09.02.
3 perces olvasási idő

A belső női nemi szervek közül a méh legbelső rétege a méhnyálkahártya, amely hormonális hatásra minden ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd vérzés kíséretében lelökődik.

A menstruációs ciklus hossza általában 28 nap, így a méhnyálkahártya lelökődése is 28 naponta következik be, innen származik az elnevezés (latinul mensis: hónap).

Mind a nyálkahártya megvastagodása, mind leválása hormonális hatásra következik be. A női hormonok termelődésének legfontosabb helye a petefészek, ahol döntően ösztrogén és progeszteron termelődik, melyek létrehozzák a méhnyálkahártya fokozatos megvastagodását, majd leválását.

A menstruáció folyamata

A nemi teljesség korában a petefészekben, a ciklus 14. napján tüszőérés következik be. Azonban a peteérés nem abszolút feltétele a menstruációnak, a rendszeres havi vérzés peteérés nélkül is bekövetkezhet.

Ugyancsak havonta jelentkezik a vérzés a fogamzásgátló tablettát szedő nőknél, azonban ez a tabletta hormontartalmának, nem a petefészek hormontermelésének eredménye. A vérzés ilyenkor a tablettaszedés 7 napos szünetében jelentkezik, és megvonásos vérzésnek nevezzük.

Elfelejtetted bevenni a fogamzásgátló tablettádat? - Hölgynaptár alkalmazás

A menses gyakorisága

A szervezetben lezajló hormonális változások eredményeként általában 28 naponta következik be a méhnyálkahártya lelökődése, a menstruáció. A két egymást követő menstruációs vérzés első napjai közötti 28 nap a ciklus hossza, ebbe számítjuk bele a menstruációs vérzés átlagosan 4-5 napját is.

Semmilyen aggodalomra nem ad azonban okot, ha a ciklusa valakinek ennél néhány nappal rövidebb, esetleg hosszabb. Normál hormonális működés áll a 25 napos, csakúgy, mint a 31 napos ciklusok hátterében. Ha a ciklus eltérő hossza miatt kérdéses a peteérés megléte, erről több módszerrel megbizonyosodhatunk (ébredési hőmérséklet mérése, ultrahang vizsgálat, vérvétel). Igazolt peteérés esetén az átlagosnál rövidebb vagy hosszabb ciklusok tennivalót nem igényelnek.

Azt is természetesnek tekintjük, ha a ciklusok hossza ugyanazon nőnél egy-két napos különbséget mutat. Az élettani hormonális működést bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja, melyet számtalan tényező befolyásol. Utazás, stressz, táplálkozási-, életmódbeli változások és a fizikai aktivitás egyaránt hatással lehetnek a ciklus hosszára. Érthető, ha vérzésed emiatt egy-két nappal korábban vagy később jelentkezik az egyébként vártnál.

menstruációA menses időpontjának módosítása

Néha mi magunk szeretnénk a mensest a vártnál későbbre csúsztatni, hiszen az előre kiszámolt időpontban külföldi utazás, nyaralás, fontos találkozó szerepel terveink között. Ha fogamzásgátlót szedsz, legegyszerűbben a 7 napos szünet kiiktatásával érheted el a fenti célt. A 21. tabletta bevétele utáni napon vedd be a következő levél első tablettáját. Ily módon a vérzésed nem fog jelentkezni, csak a következő adag utáni 7 napos szünetben. Akkor is van lehetőség a menses elcsúsztatására, ha nem szedsz hormonális fogamzásgátlót, ennek pontos módját beszéld meg nőgyógyászoddal!

A 21 napnál gyakrabban vagy 35 napnál ritkábban jelentkező menses viszont kivizsgálásra szotul. A túl gyakori vérzés hátterében gyakran áll szervi elváltozás (például gyulladás, ciszta vagy daganat) vagy hormonális egyensúlyzavar. A túl ritka havi vérzés hátterében legtöbbször a hormonális tengely nem kielégítő működése áll. Peteérés egyik esetben sem valószínű, mindkettő részletes kivizsgálást és kezelést igényel.

A menstruáció mennyisége

A menstruációs váladék elsősorban méhnyálkahártya-szövettörmeléket és vért tartalmaz. A vérzés mennyisége 80-100 ml körüli, azonban pontos megítélése nehézkes, így inkább a vérzéses napok száma, az elhasznált tampon vagy betét mennyisége alapján tudunk következtetni az átlagosnál bővebb vérvesztésre. Ugyancsak kóros a kisebb-nagyobb véralvadékok jelenléte. A hosszabb időn át meglévő bő vérzés gyengeséget, szédülést, vérszegénységet okozhat, és mindenképpen kivizsgálást igényel. A vérzés általában 4-5 napos. Ha vérzésed 7 napnál tovább tart, érdemes tehát felkeresned nőgyógyászodat.

Az átlagosnál több vérzést okozhat a méh izomfalában elhelyezkedő, vagy a méhnyálkahártya felé növő jóindulatú méhizom-daganat, polip, gyulladás, idősebb korban a méhnyálkahártya túlburjánzása. Nőgyógyászati- és ultrahang vizsgálat segítenek a pontos ok tisztázásában. A fenti kórképek a bővebb menstruációs vérvesztés mellett esetleg a ciklus többi napján is okozhatnak több-kevesebb ún. köztes vérzést. A menstruációtól független köztes vérzés hátterében gyakran hormonális ok áll, azonban hasonló tünetet a méhszáj kóros elváltozása is okozhat, így köztes vérzés észlelése esetén mielőbb fordulj orvoshoz!

A terhesség elleni védekezés módja befolyásolhatja a vérzés mennyiségét. Hormonális fogamzásgátló szedése mellett a vérzés mennyisége általában csökken, míg méhen belüli fogamzásgátló eszköz (pl. hurok) viselése esetén a korábbinál valamivel bővebb lehet a menses. Kivétel ez alól a méhen belüli hormonális fogamzásgátló rendszer, melynek egyik fő velejárója éppen a minimális menstruáció. Fogamzásgátló tabletta szedése mellett is előfordulhat igen kevés, csupán jelzésszerű havi vérzés. Aggodalomra ilyenkor semmi okunk nincs, inkább előnyként értékelendő a ritkábban kialakuló vérszegénység, a kevesebb elhasznált tampon vagy betét.

(Forrás: Fókuszban a Nő)