sport
#Testi problémák

A női sportolók hármas szindrómája - Kik a veszélyeztetettek?

2010.04.07.
3 perces olvasási idő

Anna az első iskolai évében csatlakozott az atlétikacsapathoz, és keményen dolgozott azért, hogy karcsú és erős sprinter válhasson belőle. Amikor az edzője azt tanácsolta neki, hogy egy kis súly leadásával sokat javíthatna a teljesítményén, azonnal elkezdte számolni a kalóriákat, és megnövelte az edzései időtartamát. Túlságosan elfoglalt volt a gyakorlással és a diétával ahhoz, hogy észrevegye menstruációja kimaradozását. Jobban foglalkoztatta a bokájában lévő repedés, ami lelassította őt.

Annak ellenére, hogy Anna azt gondolja az intenzív tréning és a fegyelmezett étrend javítják a teljesítőképességét, valójában árthatnak neki és az egészségének.

Mit is jelent a női sportolók hármas szindrómája?

A sport és a testmozgás a kiegyensúlyozott és egészséges élet részei. Azok a lányok, akik sportolnak egészségesebbek, jobb jegyeket kapnak az iskolában, kisebb eséllyel lesznek depressziósak, nem fogyasztanak alkoholt, cigarettát vagy kábítószereket, mint a rendszeres mozgást nem végző társaik. De azoknál akik nem teremtik meg az egyensúlyt a testük igényei és a sport között, azok később komoly szövődményekre számíthatnak.

Az intenzíven sportoló lányoknál fellép egy betegségegyüttes kialakulásának veszélye, amit a női sportolók hármas szindrómájának hívunk. Ez a következő tüneteket foglalja magában: rendszertelen étkezés, a menstruáció abbamaradása, valamint a csontritkulás. A beteg a tünetegyüttes egy-kettő, de akár mindhárom komponensétől szenvedhet.

Első számú betegségfaktor: rendszertelen étkezés

A betegségtől szenvedő női sportolók főleg azért próbálják csökkenteni a súlyukat, hogy javítsanak a teljesítményükön. A hármas szindrómát többféle étkezési rendellenesség is kísérheti. Ez lehet a sportoló által hízlalónak gondolt ételek kerülése, de akár olyan súlyos betegségek is, mint az anorexia és a bulimia.

Második számú betegségfaktor: elmaradó menstruáció

Mivel az említett szindrómában szenvedő beteg egyszerre edz keményen és visz be kevés kalóriát, az ösztrogén szintjének megcsappanását tapasztalhatja (az a hormon, ami a menstruációs ciklust szabályozza). Ez azt eredményezheti, hogy szabálytalanul érkezik a havi vérzés, vagy akár teljesen elmarad.

Természetesen a tizenéves lányoknál megszokott a menstruáció időszakos kimaradása, különösen a ciklus kezdetén, szóval egy-két kimaradás nem jelent egyértelműen betegséget. Ezt ugyanis okozhatja terhesség vagy gyógyszeres kezelés is. Ha szexuális együttlét után nem jön meg a menstruációd, fordulj orvoshoz!

Azoknál a lányoknál, akik megterhelő sportban vesznek részt, akár az is előfordulhat, hogy az első menstruáció soha nem is jelentkezik a túlságosan kemény edzés miatt. Másoknál előfordulhat, hogy megjön, de a későbbi rendszertelen táplálkozástól és kimerítő tréningektől abbamarad.

Harmadik számú betegségfaktor: csontritkulás

Az alacsony ösztrogénszint, az alultápláltság, de különösen a nem elegendő kalciumbevitel csontritkuláshoz vezethet, ami a tünetegyüttes harmadik szereplője. A csontritkulás a csontok gyengülését jelenti, amit a csontok tömörségének lecsökkenése és a rendellenes formálódása okoz. Ez egy sportoló teljes karrierjét is tönkreteheti, mivel törésekhez és egyéb sérülésekhez vezethet.

Általában tizenéves korban fejlődik ki a csont tömege, ilyenkor a legnagyobb tömörségű. Ha ezekben az időkben a gyermek nem visz be megfelelő mennyiségű kalciumot, az kihathat arra, hogy mennyire lesznek erősek a csontjai élete későbbi szakaszaiban.

Kiket fenyeget ez a betegség?

A legtöbb lánynak egészséges elképzelései vannak a megfelelő testméretekről és alakról, de a hármas szindrómában szenvedőkre több ezzel kapcsolatos rizikófaktor is veszélyt jelent. Az élsportolói lét a megterhelő edzésekkel és versenyekkel komoly veszélyt hordoz magában. Egyes lányok annyira elszántan akarnak javulni az adott sportágban, hogy szinte bármit megtesznek a teljesítménynövelés érdekében.

A küzdősportokban és az evezésben például súly szerint sorolják csoportokba a sportolókat, ezért a kívánt testtömeg elérése meghatározó szempont az edzéseknél, ami kiteheti a nőket a rendszertelen táplálkozás veszélyének. Az olyan sportok, ahol számít a karcsú megjelenés, hasonlóképpen hordozhatnak bizonyos rizikófaktorokat magukban.

A gimnasztika, jégtánc, toronyugrás és a balett például kiemelten azok közé tartoznak, ahol elvárják a maximálisan vékony testalkatot. Néhány szélsőséges esetben az edző vagy zsűritag esetenként azt tanácsolja a hölgyeknek, hogy adjanak le néhány kilót annak érdekében, hogy magasabb pontszámot érhessenek el.

Még az olyan sportokban is, mint a távfutás vagy a sífutás, előfordulhat, hogy a csapattársak, szülők, partnerek, edzők hibás tanácsára megpróbálkoznak egy-két kiló leadásával. A fájdalmas igazság viszont az, hogy ez a súlycsökkenés egyáltalán nem javít a teljesítményen.

Azoknak, akik komolyabban sportolnak, nagy általánosságban több izmuk van, mint amennyi zsír a testükön, ezért amikor valaki visszafogja az étkezést, akkor az izmoktól veszi el a kellő energiát. Ráadásul, ha egy lány úgy veszít súlyt, hogy nincs rá szüksége, az befolyásolhatja az olyan, amúgy egészségesen működő testi folyamatokat, mint a menstruáció vagy a csontnövekedés. Egyes hölgyeknél az alacsony önbecsülés problémája a tökéletességre való folytonos törekvés, valamint a családon belüli stressz is kiteszi őket az említett veszélyeknek.

Mik a jelek és tünetek?

Ha a sportolónál az említett rizikófaktorok szerepelnek, akkor már könnyen észreveheti magán a rendellenesség tüneteit, amelyek a következők lehetnek:

• súlycsökkenés
• menstruációs ciklus felborulása, periódusok kimaradása
• kimerültség, koncentrációs készség romlása
• csontrepedések, amik akár különösebb sérülés nélkül is kialakulhatnak
• izomsérülések.

(Ő.B.; forrás:kidshealth)