bicikli
#Mozgás

Tippek a biztonságos biciklizésért

2023.08.01.
2 perces olvasási idő

A kerékpározás kellemes és élvezetes sportnak számít, de ne feledkezz el a megfelelő védelemről! Ahhoz, hogy eredményes és biztonságos sportot végezz, kövesd tanácsainkat!

Bicikliválasztás

Vásárolj olyan kerékpárt, amely illik a testalkatodhoz, vagyis olyat, ami igazán kényelmes tekerés közben. Ez segít megelőzni a sérülést, és csökkenti a fájdalom kockázatát. Egy profi kerékpár szaküzletben segítenek a számodra legideálisabbat kiválasztani. Továbbá nagyon fontos az ülés helyes beállítása, mivel a rossz magasságban rögzített nyereg megfeszíti a hátadat, a nyakadat, és megerőlteti az ízületeidet. A kormány esetében ügyelj arra, hogy a kormány szélessége lehetőséget adjon arra, hogy a kezeidet szélesebbre helyezd a vállaidnál.

Bukósisak dilemma

Magyarországon néha még mindig „ciki” a bukósisak viselése, de nem is a szépségéért kell viselnünk. Szerencsére egyre inkább elterjed a védősisak használata, ami mellesleg a gyerekeknek is jó példát mutat a felelősségteljes közlekedésről. A kiválasztásnál ügyelj arra, hogy jó minőséget válassz, kérd ki a szakértő tanácsát, és ne az árra koncentrálj! A sisaknak be kell fednie a fejtetődet és le kell érnie a homlokodig, ha mozog a fejeden, akkor vagy nem elég szorosan van megkötve vagy túl nagy, ilyenkor válassz másikat, mert életmentő lehet.

Használd a KRESZ-t

Mielőtt bárhová is elindulnál, tanulmányozd át a KRESZ-t, hiszen te is okozhatsz balesetet a helytelen közlekedés miatt. Sok kerékpáros gondolja úgy, hogy a közlekedési szabályok rá nem vonatkoznak és csak egy gépjármű vezetőt lehet felelőssé tenni egy baleset során. Ez tévedés! Te is ugyanúgy okozhatsz másoknak sérülést, ha nem követed az utasításokat. Ha lehetőséged van rá, közlekedj bicikli úton, de ha ilyen nincs, akkor légy óvatos az autók, valamint gyalogosok között, és használd a kézjeleket.

Maradj látható

Viselj foszforeszkáló láthatósági mellényt és a kerékpárodon is legyenek hasonló funkcióval bíró lámpák és fényvisszaverő eszközök, hogy az autósok is lássák, merre közlekedsz. Különösen figyelj oda a tolató autókra, hiszen ők nem láthatják, hogy te honnan és mikor érkezel, ezért könnyen baleset lehet a vége.

A biciklizéshez is kell erőnlét

Fontos, hogy mielőtt bringára ülsz, nyújtsd meg az izmaidat, csinálj bemelegítő gyakorlatot, mivel könnyen izomhúzódás vagy rándulás lehet a vége a megerőltetésnek. A kerékpáron tartsd egyenesen a hátad és lazán a csuklóidat, valamint időnként változtass a kéztartásodon.

Vigyázz a kiszáradással

Hordj magadnál egy palack vizet, hogy bringázás közben is pótolhasd a folyadékot, ne várj, míg szomjas leszel, mert könnyen dehidratálttá válhatsz. Meleg időben viselj könnyen szellőző, hűs ruhát.

Viseld a megfelelő cipőt

A kerékpározáshoz legalkalmasabb a kemény talpú cipő, mert ezzel elkerülheted a láb fájását és hatékonyabban tudsz majd tekerni. Különösen vigyázz a cipőfűzővel, nehogy a küllők közé akadjon. Soha ne kerékpározz mezítláb!

Karbantartás

A biztonság érdekében mindig tartsd rendben a kerékpárodat, mindig ellenőrizd a kerekek állapotát, hogy se túl laposak, se túlságosan kemények ne legyenek. A láncokat rendszeresen tisztítsd és olajozd meg. Minden elindulás előtt ellenőrizd a fékeket!

Rossz időjárás

Sajnos a természeti viszontagságok ellen semmivel sem tudsz védekezni, ezért kerüld ilyenkor a kerékpározást, főleg esős, ködös és fagyos időben.

(Forrás: Fókuszban a Nő)