suli
#Zöldövezet

Te hogyan jutsz el a suliba?

2023.10.17.
1 perces olvasási idő

Apró dolgokkal is sokat tehetünk a környezetünkért. Ilyen apróság az is, hogy hogyan is jutsz el otthonról az iskolába.

Bicikli

A tanulók egészen kis része biciklizik csupán az iskolájába, pedig általában az iskola és az otthon közötti távolság egyáltalán nem áthidalhatatlan. Pedig ha biciklivel jutnál el az iskolába busz vagy autó helyett, akkor ezzel is rengeteg liter benzint, gázolajat spórolhatnál – naponta!

Busz, troli, villamos, metró

Ha van rá lehetőséged, inkább menj tömegközlekedési eszközzel a suliba autó helyett. Az iskolabuszok még csak pár iskolánál állnak a tanulók rendelkezésére, ám a tömegközlekedési eszközök még mindig jóval környezetbarátabb megoldások, mint az autók. Ha egy tele busszal 5 kilométert teszel meg, akkor arányosan annyi energiát használsz el összesen, mintha autóval csupán 1 kilométert mennél.

Közös autózás

A közös autózással nem csak időt, hanem pénzt is megtakaríthattok. Egy tipikus napon egy átlagos szülő 30-35 percet tölt el azzal, hogy iskoláskorú gyermekét elvigye iskolába, majd hazahozza onnan. Ezzel szemben ha több szülő összefogna, és egyszerre vinnék gyermekeiket az iskolába, valamint hoznák őket el onnan, akkor időt és benzint is megtakaríthatnátok. Ez évente rengeteg pénzt, és a 182 tanítási nappal számolt napi 30 perc szerint összesen 91 órát, azaz több mint 3 és fél napot takaríthatnának meg a szülők.

Gyalogolj a suliba

Az iskolához közel élő gyerekek csupán 31 százaléka sétál az iskolába, és ezeknek a gyerekeknek majdnem a fele kocsival jut el oda. Ha ezeknek a tanulóknak csak a 6 százaléka kezdene el gyalog járni autózás helyett, az több százezer oda- és vissza fuvart, valamint több ezer liter üzemanyagot jelentene – naponta!

(KamaszPanasz - Gy.A., The green book)