környezetvédelem
#Zöldövezet

Így lehet környezetbarát családod

2012.08.02.
3 perces olvasási idő

Akár lelkes újrahasznosító vagy, aki csak vászontáskával jár bevásárolni és komposzttárolót tart a kert sarkában, vagy egyszerűen csak néhány gyors tanácsot szeretnél, hogy hogyan legyen a családod környezetbarátabb, cikkünk mindkét esetben hasznos lehet.

A legjobb környezetbarát praktikákhoz szükség van minden ember együttműködésére a háztartásból. Szóval hogyan tudod családtagjaidba belenevelni a környzettudatos életszemléletet? Legjobb, ha te magad mutatsz jó példát. Ha tiszteled és véded a környezetedet, akkor a hozzátartozóid is így fognak viselkedni. Ez egy családi ügy.

Íme, néhány javaslat, amiket kipróbálhattok családként:

  • Tanítsd meg őket a természet tiszteletére. Ezt kezdhetitek a saját kertetekben. Segíts kertet építeni, vagy fát ültetni. Szereljetek fel madáretetőt, madárfürdőt és madárházat. A gyerekek kitakaríthatják és újratölthetik a fürdőt, valamint feltakaríthatják a lehulló magokat a madáretető körül és újratölthetik őket.
  • Tervezhetsz szabadtéri családi vakációkat, kirándulásokat. Elmehettek nagyobb nyaralásokra is szép helyekre, például a hegyekbe, vagy tó közelébe. Rövidebb utak során kirándulhattok közeli helyeken, nemzeti parkokban. Pár nap a tengerparton is jó lehetőség arra, hogy elmagyarázd, miért fontos megvédeni a növények és állatok életét, élőhelyét.
  • Újrahasznosítás. Az újrahasznosítás egyszerű és sok helyen már kötelező is. Látogasd meg a helyi szervezeteket, és bizonyosodj meg róla, hogy tisztában vagy a szabályokkal. Egyes helyeken megengedett az összevegyítés – minden újrahasznosítandó hulladékot lehet egy konténerbe rakni - máshol viszont kötelező külön konténerekbe szortírozni a hulladékot.

Szükséged lesz tárolóra minden újrahasznosítandó dolog számára: egy a műanyag számára, egy az üveg számára, egy a papír számára, és egy a palackok számára. A legkisebbek kiválogathatják (és átöblíthetik, ha szükséges) a dolgokat, belerakhatják a megfelelő tárolóba és kivihetik őket a járdára, amikor begyűjtés van. Miután a tárolókat kiürítették, kérd meg a gyerekeket, hogy öblítsék át őket (ha koszosak), majd vigyék vissza a házba vagy a garázsba őket.

  • Igyatok csapvizet. Az üveges vizek drágák, és a szakértők szerint nem tisztábbak, mint a csapvíz. Valójában sok üveges víz is csapvíz, csak meg vannak szűrve. A műanyag üvegek – amelyek általában PET palackok és finomítatlan olajból származnak - hacsak nem hasznosítják újra, valószínűleg szemétlerakókban végzik. Szóval a gyerekeid hordják a vizet (berakathatsz egy szűrőt, a jobb íz érdekében) újra felhasználható palackokban.
  • Takarítsatok környezetbarát módon. Nagyon sok természetes termék helyettesítheti a kereskedelemben forgalmazott tisztítószereket (amelyek valószínűleg veszélyesek is). Csak néhány példa: a szőnyegek dezodorálásához hintsd be őket szódabikarbónával, várj 15 percet, és utána porszívózd ki. Használj ecetet és szódabikarbónát a sütő kitakarításához, a csatorna takarításához, folt eltávolításához. Nagyon sok weboldal ajánl környezetbarát tippeket, és sok boltban találsz előregyártott vegyszermentes takarítószereket, ha nem szeretnéd magadnak otthon előállítani ezeket.
  • Nyújtsd a kezed. Sok közösség keres olyan segítőket, akik segítenének kitakarítani egy parkot vagy egy játszóteret. Talán az iskolájád környékére is ráférne, hogy kipofozzák.

Vedd rá a gyerekeket a környezetbarát gondolkodásra

Bátorítsd a gyerekeket, hogy a saját mindennapi tevékenységeik során csökkentsék a pazarlást, az áramfogyasztást, kerüljék a felesleges vásárlásokat és használják újra azokat a tárgyakat, amikkel már rendelkeznek. Itt leírjuk hogyan:

  • Spóroljanak az energiával. Emlékeztesd őket, hogy kapcsolják le a villanyt, ha nem használják, kapcsolják ki a számítógépet, a TV-t, ha senki nem nézi, és ne hagyják nyitva a hűtőszekrény ajtaját.
  • Menjenek gyalog. Ha biztonságosan tudnak biciklizni, vagy van rá lehetőség, akkor menjenek gyalog az iskolába, vagy barátokhoz, ne pedig a szülőktől kérjenek egy fuvart. Ha aggódsz a biztonság miatt, javasolj egy „gyalogos iskolabuszt” – így a gyerekek mehetnek gyalog vagy biciklivel az iskolába, méghozzá szülői felügyelettel.
  • Legyen (még több) fény. Segíts kicserélni a hagyományos izzókat energiatakarékos izzókra. A fluoreszkáló izzók ugyanolyan fényt bocsájtanak ki, mint a hagyományos izzók, de sokkal tovább tartanak, és kevesebb energiát fogyasztanak.
  • Újrafelhasználás és újratöltés. Vegyél újratölthető elemeket a gyerekeid játékába és tanítsd meg őket, hogyan kell újratölteni. Ez csökkenti a hulladékmennyiséget és távol tartja az olyan mérgező anyagokat a szemétlerakóktól, mint a higany.

Ez a pár tipp csak néhány példa volt arra, hogyan legyen a családod környezetbarát. Miután mindenkivel beszélgettél erről, biztasd a őket, hogy álljanak elő új és érdekes ötletekkel a témával kapcsolatban.