környezetvédelem
#Zöldövezet

Évi 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba

2015.04.26.
1 perces olvasási idő

A tudósok először számszerűsítették a műanyag hulladék mennyiségét, ami évente az óceánba kerül. Ez körülbelül 8 millió tonna - és arra figyelmeztetnek, hogy ez a mennyiség a következő évtizedben a tízszeresére is nőhet, hacsak nem fejlesztjük globális szinten hulladékgazdálkodás gyakorlatát.

Lehet, hogy nem tulajdonítasz nagy jelentőséget a reklámzacskók szelektív gyűjtésének, de idővel ezek a zacskók, palackok és csomagolások összegyűlnek.

Jenna Jambeck, az athéni Georgiai Egyetemről, amerikai és ausztrál tudósokkal tanulmányozta a lakosságot, akik a partok 50 km-es övezetében élnek, és felállítottak egy modellt, hogy megbecsülhessék, hogy évente mennyi műanyag kerül az óceánokba.

A becslések szerint, 2010-ben a parti menti régiókban 99,5 millió tonna műanyag hulladék keletkezett, és 4,8-12,7 millió tonna került az óceánba. Ez 1,7-4,6%- a a teljes műanyag hulladéknak, ami az országokban keletkezett.

A 2010-es becslésünk szerint, a 8 millió tonna annyi, mintha a világ partjain 30 centiméterenként öt, műanyaggal teli zacskó lenne. Ez az éves mennyiség fokozatosan növekszik, a 2015-re szóló becslés körülbelül 9,1 millió tonna.

Azonban amilyen megdöbbentő ez a szám, mégis valószínű, hogy csak egy nagyon szerény becslés - mivel csak a tengervízben lévő műanyagot ábrázolja, ami mindössze csak a fele az Észak-Amerikában gyártott műanyagnak, és kétharmada az Egyesült Államok hulladékának.

2025-re az éves mennyiség körülbelül a kétszerese lehet a 2010-esnek, vagyis 10 műanyaggal teli zacskó 30 centiméterenként a partokon: 155 millió tonna!

Katasztrofálisan hangzik? Nos, sajnos az is. De remélhetőleg ez a becslés segít megérteni a helyzet súlyosságát, és téged is arra ösztönöz, hogy minél kevesebb műanyagot használj, és környezettudatosabban élj!

S.C. (mindbodygreen.com)