környezetvédelem
#Zöldövezet

Csak óvatosan a műanyag flakonokkal

2009.07.01.
1 perces olvasási idő

Egy vizsgálat szerint polikarbonát flakonokból való üdítőital- vagy akár vízfogyasztás után is kétharmadára emelkedik a vizelet bisphenol A (BpA) koncentrációja. A polikarbonátok és más műanyagok előállításához használt BpA a kísérleti állatok szervezetében az ivarszervek károsodását eredményezte, sőt összefüggés állapítható meg a szintetikus vegyület és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulása között.

A vizeletből kimutatható BpA tartalom alapján joggal feltételezhető, hogy a műanyag flakonokból kioldódik a műanyag alkotórész. Ezeket az egyébként újratölthető polikarbonát flakonokat, ételhordó edényeket előszeretettel használjuk mindannyian, sőt a cumisüvegeket is ebből az anyagból állítják elő. A BpA megtalálható még a fogászati anyagokban, a konzervdobozok belső borításában is.

A műanyag edények használatának károsító hatásai

A műanyag edényeken a polikarbonátot az újrafeldolgozhatóság jelöléseként a 7-es szám mutatja. Számtalan állatkísérlet bizonyítja a vegyület a belső elválasztású mirigyeket károsító hatását; a szexuális érési folyamatokat gyorsítjaCsak óvatosan a műanyag flakonokkal, megváltoztatja a mellszövet fejlődését és szövetösszetételét, az utódok esetében jelentős visszaesés mutatkozik a spermaszámban. Leginkább károsító hatását a fejlődés korai szakaszaiban váltja ki.

Ha valaki egy hétig műanyag flakonokból iszik, a vizelete kétharmaddal több BpA-t fog tartalmazni, mint előtte. Ha az edényeket melegíteni kezdjük, mert mondjuk éppen fel szeretnénk melegíteni benne valamit, az ételbe-italba kerülő BpA-arány jelentősen növekszik. Ez komoly figyelmeztető jel, hiszen nem csak a csecsemők szervezete különösen fogékony a károsító hatásokra.

Bizonyítottan...

Egy, hetvenhét önkéntesen végzett vizsgálat kimutatta, hogy egy hétig műanyag flakonokból hideg üdítőt fogyasztó emberek vizeletében 69%-kal nőtt a BpA koncentrációja. A résztvevők normális körülmények között használták a flakonokat: nem mosták mosogatógépben, nem öntöttek bele forró italt. Hő hatására ugyanis a polikarbonát edényekból szivárogni kezd a BpA: minél melegebb folyadékot fogyaszt valaki a műanyag flakonokból, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nagyobb mennyiségű BpA-t juttat a szervezetébe.

A kutatások eredményeképpen Kanadában például már 2004-ben betiltották a BpA cumisüveg-gyártásban való felhasználását. A vegyület emberi szervezetet károsító hatásának vizsgálata még további kutatás tárgyát képezi.

(O.K.T.)