szelektív hulladék
#Zöldövezet

Szelektív hulladékgyűjtés a gyakorlatban

2011.03.22.
1 perces olvasási idő

Ki viszi el? Miben gyűjtsek? Hol lehet kapni? Kit keressünk? Mára már gyakori kérdésekké váltak. Látjuk, hogy igény van arra, hogy az elméletben szépen működő szelektív hulladékgyűjtést a napi gyakorlatba is beépítsük.

Az ehhez szükséges tárolóedények, kukák, tömörítők, palackprések, tájékoztató jelölések beszerzését és annak fellehetőségét átlátható rendszerbe összefoglaljuk.

Közvélemény-kutatások szerint az ország fele szelektíven gyűjti a hulladékot. A gyakorlatban azonban kevesebb hulladék kerül összegyűjtésre, mint azt az emberek állítják. Az egyszer biztos, hogy nincs ember Magyarországon, aki ne hallott volna arról, mi fán terem a szelektív hulladékgyűjtés. Ezt lehetne szó szerint is érteni, hisz a papírhulladék újrahasznosításával tekintélyes mennyiségű fát mentünk meg a kivágástól. Persze, amíg nem a mi kertünkből vágják ki a fát, sokan érdektelenek a téma iránt.

2015-re kötelezően szelektíven fogunk gyűjteni? Az új szelek ezt rebesgetik. "Aki szelet vet, vihart arat"-alapon ez sokkal hamarabb aktuálissá válhat, mint gondolnánk.

Sokunk már az elméleti tudás alapjait megvetettük magunkba,n és most már a praktikus, logikus gyakorlati megvalósításán fáradozunk. A Szelektív.HU portál, minden nap információkkal látja el a környezettudatosságra vágyókat. Havonta több mint negyvenezer egyedi látogatója, és havi több száz megkeresés is ezt tükrözi. Egyre több intézmény, társasház keresi nálunk az információkat, mely megoldás esetén gyakorlati kivitelezésre irányul.

A cikk a szelektiv.hu-n folytatódik.