növényvédő szer
#Zöldövezet

Veszélyes hulladékok a háztartásban: növényvédő szerek

2011.03.23.
1 perces olvasási idő

A növényvédelemből keletkező hulladékok (a növényvédő szerek, de a rovarirtó szerek is) és szennyezett csomagolóeszközeik veszélyessége mérgezőanyag-tartalmukból ered.

Vízben gyorsan és jól oldódnak, így különösen veszélyesek a felszín alatti és felszíni vizekre, illetve azok élővilágára nézve. Ártalmatlanításuk leginkább égetéssel történhet, de az égetés során különleges előírásokat kell betartani, ezért ezt otthon nem szabad végezni, kizárólag speciálisan e célra épült veszélyeshulladék-égetőben lehet égetni.

Mivel a csomagolóeszköz is különleges kezelést igénylő hulladéknak számít, ezért javasolható, hogy a vegyszert teljes mértékben használjuk fel, a csomagolóeszközt alaposan mossuk ki, és a mosólevet ugyancsak a növények védelmére használjuk fel.

Kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések

A kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezésekkel főképpen a számítástechnikai eszközök rohamos fejlődése miatt kell számolni, tekintettel arra, hogy gyorsan fejlődő iparágról van szó, és ezért ezek a berendezések néhány év alatt elavulnak. A háztartási munkát segítő berendezések száma is egyre gyarapodik és ezek javíthatatlansága esetén a hulladékkal is számolni kell.

A cikk a szelektiv.hu-n folytatódik.