Zöldövezet, növény

#Zöldövezet #növény

19 db cikk a témában

A gyermekláncfű jótékony hatásai
#gyermekláncfű
2024.03.22.

A gyermekláncfű jótékony hatásai

Bár sokan gondolják azt, hogy a közönséges pitypang (Taraxacum officinale) csak egy bosszantó gyom, de a herbalisták szerint értékes gyógynövény, amelyet kulináris és gyógyászati célokra is fel lehet használni.

A 14 leghatásosabb légtisztító szobanövény
#szobanövény
2024.01.16.

A 14 leghatásosabb légtisztító szobanövény

Szépek, sőt tartásuk egészséges is. A NASA kutatásai alapján bebizonyosodott, hogy egyes dísznövények kifejezetten jó hatással vannak a beltéri levegőre, mivel képesek kiszűrni a körülöttünk lévő, mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat, mint például a formaldehidet, ammóniát és a benzolt.

Aromaterápia
#aromaterápia
2024.01.11.

Aromaterápia

Az aromaterápia az illóolajok alkalmazásán alapuló gyógymód. Az aromaterápia során az illóolajokat inhalálják, vagy külsőleg masszírozásra, borogatásként vagy fürdőadalékként használják. Manapság nagyon népszerű, de sokan nincsenek tisztában a módszer értékeivel és korlátaival.

Minden, amit a fodormentáról tudni kell
#fodormenta
2023.10.11.

Minden, amit a fodormentáról tudni kell

Tudtad, hogy a fodormenta levelei és illóolajának használata különféle egészségügyi előnyökkel járhat? A fodormenta ugyanis antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatást fejthet ki.

Olívaolaj: mire jó a konyhán kívül?
#olívaolaj
2023.08.23.

Olívaolaj: mire jó a konyhán kívül?

A táplálkozási szakértők a végtelenségig tudják fokozni az olívaolaj dicséretét istenítését, a benne található rendkívül egészséges összetevők miatt. Ez az olaj gyakorlatilag meghódította az egész Nyugatot, arról nem is beszélve, mennyire elterjedt Keleten. De vajon mire használható az étkezésen kívül?

Az olívaolaj típusai
#olívaolaj
2023.08.13.

Az olívaolaj típusai

Az olívaolaj, amit Homérosz „folyékony aranyként” emlegetett, a reneszánszát éli napjainkban sokoldalú felhasználhatósága miatt. Helye van az egészséges táplálkozásban, gyulladáscsökkentő összetevői miatt a gyógyításban, valamint a testápolásban krémek és tusfürdők alapanyagaként.

Legelterjedtebb gyógynövényeink
#gyógynövény
2023.08.09.

Legelterjedtebb gyógynövényeink

A természetben rengeteg olyan anyagot találhatunk, amelyekből szakszerű felhasználással készülő, mindenféle mesterséges adalékanyag nélküli gyógyító készítményeket tudunk előállítani. Ezek a sokszor elixírnek nevezett készítmények sokkal egészségesebbek, mint az adalékanyaggal teli társaik. Gondoljunk csak dédanyáinkra, akik kizárólag gyógynövényeket használtak gyógyításra.

Az illatok hatalma
#illat
2023.06.25.

Az illatok hatalma

Nem is gondolnánk, mennyi problémánkra megoldás lehet egy-egy illatnak az alkalmazása. A kellemes illatok megnyugtatnak bennünket, más illatok miatt fokozódik a szexuális étvágyunk, egyes illatok segítenek a nyugodt alvásban. Te tudod, melyik illatot mire használhatod? Most adunk egy kis segítséget, ami megkönnyíti az életed.

Tarts növényeket a szobádban!
#növények
2023.04.16.

Tarts növényeket a szobádban!

Itt a jó idő! A természet kincseit nemcsak a szabadban érdemes megcsodálni, hanem otthonunkba is jó ötlet elhelyezni néhányat. Hogy lépést tartsunk a természettel, nem árt színesíteni szobánkat egy-két szép növénnyel.

Egyre több közösségi gazdaság vár
#mezőgazdaság
2023.02.16.

Egyre több közösségi gazdaság vár

Magyarországon már több mint 12 éves a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, idén 17 gazdaság várja az új tagokat.  A Tudatos Vásárlók Egyesületénél – mint minden évben – idén is összeállítottak egy listát arról, melyek ezek a gazdaságok, hova, hogyan lehet csatlakozni, sőt, a február 18-i Családi napjukon be is mutatkozott 14 gazdaság képviselője az érdeklődőknek.

Díszíts színes falevelekkel!
#ősz
2022.10.05.

Díszíts színes falevelekkel!

Ilyenkor ősszel nem tudom megállni, hogy össze ne gyűjtsek néhány lehullott falevelet. Szeretem, ahogy az avar zörög a lábam alatt, és szeretem a levelek színét. Tudom, hogy minden levél egyedi, és mindegyiknek története van. Csak azokat szedem fel, amelyek messziről odavonzzák a tekintetem.

Ültess epret a lakásban
#eper
2022.07.10.

Ültess epret a lakásban

A fazekak és a cserepek tökéletes tárolóedényei azoknak a növényeknek, amiknek egyébként kertben lenne a helyük. De miért ne lehetne a közeledben tartani? Az eper nem csak csemegének nem utolsó, de jól is mutat a lakásban. Ha megfelelően táplálod és rendszeresen öntözöd őket, akkor egész nyáron zamatos csemegét csipegethetsz esténként.

#vegyszer
2021.06.08.

Rebeka kipróbálta: tippek a vegyszermentesség jegyében

Az ember sokszor nem törődik a szépségápoló szerek minőségével, és károsító hatásával. Sok ember ezen akarja megspórolni a pénzt, és bele sem gondol, hogy a vegyszerek és egyéb káros anyagok milyen súlyos problémát okozhatnak 10-20 év múlva. Ami a bőrön át felszívódik, az eljut a testünk minden részébe a vér útján. Elsősorban persze látható jelei lesznek a túlzásba vitt kencehasználatnak (például : ekcéma) , de akár rákos megbetegedés is lehet a vége.

#víz
2017.08.04.

A víz hét csodálatos tulajdonsága

Az élet forrása a víz, nélküle nem létezne élet a Földön. Tudtad, hogy az emberi test közel 75 százaléka víz? De nem csak az embereknek szükséges ez a létfontosságú anyag, hanem a növényeknek és az állatoknak is. A csúcstartó a medúza, hiszen testének 98-99 százaléka vízből áll.

#gyomirtó
2015.07.19.

Gyilkos gyomirtók és rovarölő szerek

Azok a szülők, akik kertjükben gyomirtót és rovarölő szert használnak, potenciális veszélynek teszik ki gyermekeiket. Egy tanulmány szerin, a vegyszerek leginkább rákos megbetegedések előidézői lehetnek.