közöségi kert
#Zöldövezet

Nekünk épült: közösségi kertek a belváros közepén

2012.05.08.
2 perces olvasási idő

Újabb közösségi kert nyílik a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében, ezúttal a fővárosi Corvin sétányon, a Leonardo és Tömő utca sarkán. A Kamaszpanasz újságírója az első budapesti helyszínen, a Millenárison járt, hogy a saját szemével tapasztalja, miért fontos és jó ez a kezdeményezés.

Jelentem, szépen fejlődnek a mini kertek növényei, hamarosan virágzik a paradicsom és a paprika, már szüretelhető a saláta. Milyen jó érzés egy saját kertből, saját zöldségeket a konyhába vinni és egészségesen táplálkozni. A fiatal kertészek saját maguk tapasztalják, milyen és mennyi munka árán lesz egy palántából étel, mi kell ahhoz, hogy szépen növekedjen a növény.

Öt négyzetméteres boldogság

{$kepdoboz5} Naszádi Sára, a kezdeményező Kortárs Építészeti Központ (KÉK) munkatársa elmondta, hogy hatalmas érdeklődés övezte a Millenárison kialakított úgynevezett Lecsós kert kialakítását, a több mint 400 jelentkezőből, sorsolás útján választották ki a "tulajdonosokat", akik egy néhány négyzetméteres területen gazdálkodhatnak. Vannak olyanok, aki soha nem műveltek földet, számukra folyamatos segítséget nyújtanak, márciusban közösen ásták fel a területet, az elmúlt hétvégén pedig kerti praktikákból válogathattak az érdeklődők a Lecsós kerti összejövetelen.

A "közösségi" jelzőn van a hangsúly, hiszen azzal, hogy kertszomszédokká válnak az emberek, elkerülhetetlen a találkozás, a beszélgetés. Voltak már közös öntözések, problémafelvetések, együtt kóstolták meg a friss zöldségeket a fiatalok és az idősebbek, itt nincs generációk közötti szakadék, mindenki hasonló cél érdekében tesz-vesz. Egy szép és hasznos találkozási pont a közösségi kert, amelynek ötlete Nyugat-Európából és az Amerikai Egyesült Államokból származik, ahol már nagy hagyományai vannak a kezdeményezének.

Legyünk tudatosak!

A Lecsós kert rendelkezik vízgyűjtővel, hiszen az állott víz sokkal hasznosabb a növényeknek, kihelyeztek komposztáló edényeket, ahová az elszáradt leveleket, gallyakat vagy a lenyírt füvet lehet tenni. Az így összegyűjtött anyagból komposzt, azaz mesterséges humusz lesz, amely kiváló és nélkülözhetetlen tápanyaga lesz a növényeknek.

A szervezet nem titkolt célja a környezetvédelem, az egészséges mikroklíma kialakítása, az újrahasznosítás. A régi időkben ezek természetes folyamatok voltak, nem keletkezett hulladék a tanyákon, figyeltek minden apró részletre. Naszádi Sára elmondta azt is, hogy folyamatosan ellenőrzik a kerteket, hogy ne legyenek azok gazosak, elhanyagoltak. Aki nem teszi rendbe a saját területét, annak szólnak, erre azonban nagyon ritkán kerül sor.

A KÉK terve, hogy saját lábára álljon a kezdeményezés, és az egész országban kialakuljanak hasonló közösségek. Legközelebb egyébként a Corvin sétányon nyílik egy kert. Aki szeretne egy apró felülethez jutni a nyolcadik kerületben, menjen el a május 9-i tájékoztatóra, illetve jelentkezzen az alábbi információk alapján.

(T.A.. - kozossegikertek.hu)