gaz
#Zöldövezet

10 zöld tipp a kerti gazok megállítására

2011.06.29.
4 perces olvasási idő

A biokertészet nagy népszerűségnek örvend manapság. Nem véletlenül, hiszen a körülöttünk élőket és a természetet is védjük azáltal, hogy elhagyjuk a különféle gyomirtó és rovarölő szereket, mérgeket.

Néhány egyszerű és olcsó ötlet segít megszabadulni a nem kívánt növényektől úgy, hogy közben a kert többi része épségben marad és nem mérgezünk senkit.

Az ápolt és szép gyepért, kiskertért folyó harc minden évben újból kezdődik előröl, az ellenfél sorait a különféle nem kívánt gyomnövények alkotják: pitypang, lóhere, csalán, madársóska, szömörce, bükköny, vegyes fűfélék és mások. A hazai oldalt a kert gazdája, a biokertész képviseli. Itt van 10 egyszerű és olcsó megoldás, mely segíthet eldönteni a harc kimenetelét és megkíméli a környezetet valamint a pénztárcát a veszteségektől.

1. Sajátítsd el a gazkihúzás művészetét!

Egyszerűnek hangzik, de ha már próbáltad, akkor tudhatod, hogy nem is olyan egyszerű művelet egyes gazok kihúzása. Leginkább a pitypang és más, hasonlóan hosszú és erős gyökerű növények tanúsítanak igen erős ellenállást, ha ki akarod húzni ezeket. Azonban, ha nem sikerül a művelet és beleszakad a gyökér, akkor a növény hamar újra fog hajtani és nem változik semmi, kezdheted előröl. Öntözd meg a növény körülötti földet vagy eső után állj neki gazolni, mert a fellazult talajból könnyebb kihúzni a nem kívánt zöldet.

A másik lehetőség, hogy kés vagy csavarhúzó segítségével lenyúlsz a növény gyökere mellett, és fellazítod a körülötte lévő földet, így már könnyű lesz kihúzni tövestül.pitypang

2. Önts forró vizet a gazra!

Permetezés helyett, ha forró vizet zúdítasz rájuk, akkor még a legellenállóbb gaz is elsorvad napokon belül. Azonban itt is spórolhatsz, például a tészta vagy más étel főzővizét használod el. Arra vigyázz, hogy csak a gazra kerüljön, mert könnyen kiirthatod a saját növényeidet is.

3. Fojtsd meg a gazt!

Az alacsony növésű gazokat például lóherét, ha befeded újságpapírral, de lehet fekete fólia vagy faforgács, vagy más, de mindenképp biológiai úton lebomló vagy újrahasznosítható legyen. A lényeg, hogy ne jussanak fényhez a növények, így idővel elhalnak vagy teljesen visszamaradnak a fejlődésben. Lehetőleg olyan vastagon rakd a takaró anyagot, hogy a gaz ne tudjon áttörni rajta, ráadásként a talaj nedvességtartalma is jobban megmarad, ha csökkented annak párolgását.

4. Sózd le a gazt!

Szerezz be némi nagyobb mennyiségű sót a legolcsóbb fajtából és szórd le azokat a területeket, ahol nem szeretnél gazt látni, arra azonban vigyázz, hogy csak olyan helyre szórj, ahová nem szándékozol növényt ültetni, mert a só nem válogat és kipusztít mindent. A hatékonyság növelésének érdekében erősen sós vízzel is öntözheted azokat a részeket, ahol nem szeretnél zöldet látni. Azonban gondold meg ezt a módszert, mert lehet, hogy a következő évben szeretnél valamit ültetni azokra a helyekre.

5. Oszd meg és uralkodj!

Ne becsüld alá a fizikai akadályok fontosságát. Megfelelő határvonalak kiépítésével sok hívatlan vendéget lehet gyepen vagy a virágágyáson kívül tartani. Ugyan nem 100%-os, de hosszantartó és kíméletes megoldás. Némi hulladék építkezési anyagból gyakorlatilag ingyen megvalósítható egy kis kreativitással. A lényeg, hogy szorosan illeszkedő darabokból vagy nagyobb homogén elemekből épüljön fel, és a földbe legalább 40 cm-re le kell verni, hogy hatásos legyen.

6. Kerekedj felül a gazon!

A kertészkedés lényege a rendelkezésre álló erőforrások megfelelő módon történő felosztása, ahol az erős nem csak túlél hanem él és virul. Ha jól eltervezett módon történik a kerti növények kiválasztása és azok rendszeres vannak gondozva, akkor maguk az ültetett növények fognak túlnőni a gazokon a fényért és tápanyagokért folyó verseny során. Minél dúsabb és ápoltabb a gyep, annál kevesebb gaz tud behatolni a kertbe.

7. Önts ecetet a gazra!

Némi ecetet csepegtess a nem kívánatos növényekre, lehet némileg hígítani vízzel, de az is jó ha a salátalevet vagy a savanyúság maradék levét öntöd a gazokra. Néhány nap alatt elsárgul és elpusztul az adott növény, ez egy jó módszer a hosszú gyökérzetű növények kiirtására, például pitypang ellen kiváló.

8. Égesd le a gazt!

Ezt leginkább akkor érdemes megtenni, ha az előző évről maradt még égetni való szerves kerti szemét, ültetés előtt az adott területen tüzet rakva kiölhetőek a csírázó gazok és a talajfelszín alatt megbújó magok, az égés után visszamaradó hamut érdemes belekeverni a földbe, mivel értékes tápanyagokkal szolgál majd az ültetett növények számára. A másik eshetőség, ha már kifejlődött gazokat némi gázégős „melegítéssel” kiölünk.

A hő hatására pár nap alatt besárgul, hervadásnak indul és elpusztul a gaz. A tűz nem játék, csak körültekintéssel és megfelelő óvintézkedések mellett végezd csak (vizes vödör, ásó készenlétben). Valamint nem célszerű az olajos vagy erős alkaloidákat tartalmazó növények égetése, mert a füst mérgező és irritáló tud lenni, akár allergiás reakciót is kiválthat.

9. Edd meg őket!

Sokféle gaz valójában ehető vagy gyógynövényként felhasználható. A pitypang levele ehető (tele van K-vitaminnal), főleg még amikor zsenge, akár salátaként vagy főzve is fogyasztható. Egyesekből kiváló ülőfürdőt (ragadós galaj) másokból teát (kamilla, cickafark) lehet készíteni. szerezz be egy gyógynövényes határozókönyvet, hogy megtudd, mit mire lehet felhasználni, így a kert megszabadul a gaztól, de az nem vész kárba.

A másik alternatíva, hogy komposztálod őket, megfelelő komposzttelep kialakításával (hordó, láda vastagon letakarva) biztosítani tudod a következő évben a növények számára szükséges tápanyagokat. A csalánfélék kifejezetten jó biokomposztot képeznek. Ha pedig állatot tartasz, akkor takarmányozásra használhatod a felesleges zöldet. Például a csirkék szépen ki tudják takarítani az adott kertrészt, csak ne engedd a hasznos növények közelébe őket.

10. Tanulj meg együtt élni velük!

Ami valakinek gaz az más számára lehet, hogy szép vagy hasznos növény. Ha nem tudsz megszabadulni tőlük, akkor élj együtt velük. Például a szép vadvirágok látványosak és szinte nem igényelnek semmi törődést. A különféle kúszónövények felfuttatva szép és árnyékos lugast képeznek. A moha hőszigetelőként képes funkcionálni.

(N. L.)

Kapcsolódó cikkek