növények
#Zöldövezet

Tarts növényeket a szobádban!

2023.04.16.
1 perces olvasási idő

Itt a jó idő! A természet kincseit nemcsak a szabadban érdemes megcsodálni, hanem otthonunkba is jó ötlet elhelyezni néhányat. Hogy lépést tartsunk a természettel, nem árt színesíteni szobánkat egy-két szép növénnyel.

Vannak, akik a kaktuszokra esküsznek, de olyanok is akiket az egzotikus orchideák kápráztatnak el. Mindegy, hogy milyen növény, a lényeg, hogy megfelelő gondoskodást kapjon. Elég napfényt, vizet, esetleg tápoldatot. Vannak olyan növények, amelyek egész kevés gondoskodást igényelnek, ilyenek például az imént említett kaktuszok, amikből akadnak kavics alakúak, de ciklámenszínű virágúak is.

Fajták és előnyeik

Ritkán kell őket öntözni és árnyékosabb helyen sem pusztulnak ki. Kevés fényt igényel a sárkányfa is, Tarts növényeket a szobádban!mely ha nem is virágaival, de zöld, illetve tarka színeivel szép dísze lehet szobádnak. Földjét azonban nem árt nedvesen tartani, ha azt akarod, hogy levelei szép zöldek maradjanak.

Az orchideafélék igen elterjedtnek számítanak hazánkban, pedig régen nagy kincsnek számított ez az esőerdőből származó növény. Színpompás virágait egész évben csodálhatod, csak arra kell ügyelni, hogy a szára vissza legyen vágva miután elvirágzott. Ma már mindenféle színben kaphatók, cikláment, fehéret, sárgát is találhatunk az árusoknál. Viszonylag igénytelen, kevés öntözés szükséges.

Hasonlóan számtalan féle színben létezik az afrikai ibolya is. A legjobb számára ha az ablak közelében tartjuk és alulról öntözzük, ugyanis a levelét ért víz barnás foltokat okozhat.

Nem csak a lányoknak!

Természetesen virágokat nemcsak lányok, hanem fiúk is tarthatnak szobájukban. A természet kifejezetten nekik találta ki a találósan elnevezett „legényvirágot”, melynek nagyon szép, fényes levelei vannak, azonban félárnyékos helyen, kevés öntözéssel is virít. Szintén hasznos lehet számukra ha a kis igényű rákvirágot választják, mely a kevés közvetlen fénnyel rendelkező helyiségekben is jól mutat.

Közismert az a mondás, hogy „aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet”. Nem, hogy rossz ember, de rossz kedvű sem lehet, ha a szobáját szép növények díszítik. A közérzetünkre nagy hatással van az a környezet, amiben élünk. A szobanövények szebbé tehetik környezetünket, közvetetten javítva ezzel közérzetünket. Irány tehát a legközelebbi virágbolt vagy piac!

Tippek

  • Készítsd magad a kaspót egy téglaszínű cserép, tempera és egy kevés kézügyesség segítségével. A natúr cserepet díszítheted szalvétával is. ( a szalvétáról leválasztod a színes réteget és folyékony ragasztóval, valamint ecsettel a cserépre illeszted).
  • A virágokat érdemes nagytakarítások alkalmával lezuhanyozni, hogy leveleik újra szép fényesek legyenek.
  • A leveleken lévő portól sörrel is megszabadulhatsz, ugyanis ha lemosod vele a leveleket, szép fényesek lesznek tőle!

(KamaszPanasz - SZ.D.L.)

Kapcsolódó címkék

növény