ősz
#Zöldövezet

Díszíts színes falevelekkel!

2022.10.05.
1 perces olvasási idő

Ilyenkor ősszel nem tudom megállni, hogy össze ne gyűjtsek néhány lehullott falevelet. Szeretem, ahogy az avar zörög a lábam alatt, és szeretem a levelek színét. Tudom, hogy minden levél egyedi, és mindegyiknek története van. Csak azokat szedem fel, amelyek messziről odavonzzák a tekintetem.

Legtöbbünk idővel lemond a levélgyűjtésről, gesztenyeszedésről, ez a szokás múlttá lesz. Én viszont amondó vagyok, érdemes a hagyományokat feleleveníteni, többek között azért:

  • Mert így gyönyörű dekorációkat, karácsonyi ajándékokat készíthetsz a szeretteidnek, túl nagy anyagi ráfordítás nélkül
  • Mert a gyűjtés időt ad a nosztalgiázásnak
  • Mert az egész olyan, mint a vadászat, izgalmas és kikapcsol.

A teendőd mindössze annyi, hogy gyűjtés után újságpapírok vagy itatóspapírok között, némi súllyal megrakva kiszárítsd a leveleket (erre hagyj legalább egy hetet).

Őszi falevelek

Tippek a dekoráló kedvűeknek

Gyertyaöntés: saját készítésű gyertyádat kívülről szárított levelekkel díszítheted. Az öntés előtt tedd a leveleket a forma aljába és falára, de vigyázz, hogy a kanóchoz ne kerüljenek közel, mivel könnyen felgyulladhatnak.

Kalapácsos trükk: a még ki nem szárított leveleket helyezd lenvászon vagy papírlap alá, és kalapáccsal ütögesd rá a levélre az anyagot – szép színes lenyomatot fogsz kapni.

Őszi tál: ősszel összegyűjthető termésekkel, lepréselt színes levelekkel tölts meg egy üvegtálat. Ez jó hangulatot teremt a lakásban, ahogy hidegebbre fordul az idő.

Poszter: csomagolópapírra tetszésed szerint ragaszd föl a leveleket, legyen belőlük mese vagy egy absztrakt minta.

Üdvözlőlap, csomagoló: az üdvözlőlapokat illetve az ajándék csomagolását készítheted egyszerű papírból, ezt pedig színes falevelekkel díszítheted. Ezek szebbek és személyesebbek is a gyári megfelelőjüknél.

Levélből készült bogarak: a megformázni kívánt állatka szárnyaihoz válassz megfelelő leveleket, lábaihoz és csápjához száraz termést vagy faágat. Egy parafa dugót fúrj ki, és illeszd bele a bogár alkatrészeit.

Levélfüzér, koszorú: a leveleket egymás mellé fűzve lelógathatod a mennyezetről, szekrényedről, ablakodból. A száraz levelekből és termésekből koszorút is készíthetsz.

Tudtad, mi adja a levelek különleges őszi színét?

A lombhullató fák abbahagyják a fotoszintézishez elengedhetetlen pigment-, a klorofiltermelést, amint az éjszakák egyre rövidebbé és hűvösebbé válnak. A színanyag idővel lebomlik, így láthatóvá válik a levélben lévő másik pigment, a karotin is, amely sárgásra színezi a leveleket. Később a levelekben maradt cukrok és egyes fehérjemolekulák antocianinokat képeznek: ezek okozzák a levelek pirosas színét.

(KamaszPanasz - M. N.)