karácsony
#Lélek

8 tipp a zöld karácsony érdekében

2013.12.18.
3 perces olvasási idő

Gondoljunk csak Grincsre: az ő véleménye szerint az ünnep pontosan olyan zöld, mint a bőre, és a karácsonyt csak nyugodtan lehet ünnepelni. Nincsenek lapok, nincsenek ajándékok, nincsenek nagy utazások, és nincsenek dekorációk, sőt: még nagy mókázások sem.

De természetesen neked nem kell egy fagyos barlangban élned ahhoz, hogy békés, nyugodt és környezetbarát karácsonyod legyen. Csak szimplán vedd könnyedén a dolgokat, relaxálj és élvezd a napokat, de csak tudatosan!

1. A karácsony az karácsony! Neked is!

Hm, ez az egyik kedvencem. A képlet egészen egyszerű: mindenből csinálj kevesebbet! Még akkor is, ha mindössze annyit tudsz tenni, hogy nem mész el ilyenkor imnden buliba. Hidd el, ez ajándék lesz számodra.

A cégek és a hirdetések azt sulykolják belénk, hogy menjünk és vásároljunk, költsük a pénzünket és közben idegeskedjünk sokat. A városban rohangálsz ajándékok után, alig alszol a vendégek miatt, és végül teljesen kimerülsz? Idén legyen másképp! Végy egy nagy levegőt, lépj ki a mindennapokból és élvezd a karácsonyt! Ezzel óvod magad is és a környezetedet is!

2. Ajándékozz vagy sem?!

Az ajándék az egyik legvitatottabb „probléma” karácsonyról karácsonyra. Idén ne költekezz túl! Keress régebbi darabokat, majd azokat újítsd fel. Készíts saját kezűleg ajándékot, az eredmény garantált. Még jobb, ha időt ajándékozol a szeretteidnek, nem pedig valódi tárgyakat. Vacsorázzatok egütt, menjetek moziba, vagy egyszerűen csak beszélgessetek! Ez egyértelműen mutatja, hogy mennyire szereted a családtagodat, és hogy vele akarod tölteni a szeretet ünnepét. A karácsony pedig erről szól nemde?

3. Csak a csomagolás…

Miután végre észhez tértünk az ünnepi sokkból, és végre le tudunk ülni, gondolkodni, majd pedig nyugodtan felkészülni a Szentestére, nem árt odafigyelni a környezetbarát megoldásokra! Hatalmas gondot jelent a csomagolás. Angliában csak az ünnepek alatt 1 millió tonna hulladék keletkezik. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a csomagolásra!

Ha postázod az ajándékot, próbálj újrahasznosítható papírdobozokat használni, semmiképpen se műanyagot! Szerencsére ma már olyan csomagolóanyagok is kaphatóak, melyek 100%-ban újrahasznosíthatóak, ha megteheted, keresd ezeket. Ha minderre nincs elég pénzed, viszont ügyes a kezed, régi újságokból, és képregényekből remekül kidekorálhatsz egy sima dobozt. Ha pedig végképp nem tudod megoldani, hogy újrahasznosítható legyen a csomagolás, akkor inkább ajándék táskákat vegyél, hisz így azt többször is fel tudod majd használni!

4. O, Tannenbaum

Kivágott karácsonyfa helyett válassz élő, gyökeres fát. Karácsony után visszaviheted az árushoz vagy remekül el lehet tartani egy láda komposztban vagy friss földben tavaszig, amikor pedig visszaültetheted a természetbe. Ha pedig műfenyőt vásárolsz, évtizedekig nem kell miattad kivágni egyetlen fenyőfát sem, igaz, a műanyag fa előállítása bizonyos mértékben szintén károsítja a környezetet.

5. Kivilágítva

A 21. század technológiájának köszönhetően az új LED-lámpák a hagyományos égők energiájának mindössze 10%-át használják fel. Emellett kevésbé melegednek át, így kevésbé balesetveszélyesek. Ha azonban te mégis a gyertyafényt szereted, semmiképpen se paraffinból készült gyertyát használj. Bár tény, hogy a méhviaszból készültek picit drágábbak, viszont ezzel nagyban hozzájárulhatsz környezeted megóvásához.

Az összes többi dekoráció, a karácsonyfadíszektől a műanyag koszorúkig, rengeteg környezetre káros anyagot tartalmaznak. Ebben az évben csináld magad a karácsonyfadíszeket! Szerezz be természetes alapanyagokat, és egy kevéske kreativitással már kész is van a remek dísz.

6. Utazás a szünet alatt

Vannak olyanok, akik szívesen mennek el vásárolni és pihenni távoli helyekre. Persze érdekes lehet egy távoli országban készülni a karácsonyra, de idén legyünk környezetbarátabbak. Próbáljunk meg kevesebbet utazni, elkerülni az állandó dugókat, és a repülőtereken lévő felfordulást. Ha tehetjük, menjünk gyalog, lehet hogy így még gyorsabban odaérünk.

7. Azok a kártyák

Talán nem is gondolod, hogy problémát okozhat, de évente több ezer fát vágnak ki csakis üdvözlőkártyák, bélyegek és egyéb olyan kis papírok miatt, amit utána úgyis eldobunk. Így ha nem muszáj, ne küldjünk ilyen kártyákat és képeslapokat. Az e-mailek miatt nem kell fát kivágni, ha pedig személyesebb módszerre vágyunk, akkor ott a telefon.

Ha azonban a tradíciók miatt mégis az üdvözlőkártyák mellett döntesz, kerüld el a boltokat! Rengeteg jó tipp van arra, hogy otthon megtalálható, újrahasznosítható anyagokból hogyan készíts kiváló üdvözlőkártyát. Például felhasználhatsz régebbieket is, egy újabb csomagolással már ugyanolyan, mint a boltban vásárolt. És mivel te csináltad, valószínűleg jobban fognak neki örülni, és persze eközben zöldek maradhatunk.

8. Vacsora

A nagy ünnepi vacsorák elkerülhetetlenek, főleg ilyenkor, karácsony idején. De mint mindennek, a sok finomságnak is van kihatása – nemcsak ránk – hanem a környezetünkre is. Idén próbáljunk meg hazai, vagy környékbeli termékeket vásárolni, ezzel is óvva a környezetet. Hiszen, ha kevesebbet kell szállítani az élelmiszert, kevesebb energia fogy, így megint tettünk a környezetünkért.

Remélem, hasznosnak bizonyultak az információk, és remek, mégis környezetbarát karácsonyod lesz! Mindent szabad, de csak mértékkel!

(Cs. B.)