húsvét
#Lélek

Húsvéti nyuszit szeretnél?

2017.04.14.
2 perces olvasási idő

Húsvétkor a locsolkodás mellett a tojásoké és a nyusziké a főszerep. Nem is csoda, hiszen a Húsvét egyik szimbóluma a nyuszi. A szülők a gyermekeik kérlelésére, könyörgésére még élő állat megvásárlására is képesek.

Pedig sokszor a nyuszit csak az ünnepek fényében látjuk édesnek és kedvesnek. Ha jönnek a szürke hétköznapok, és ha felnő, akkor már nem is olyan „érdekes”. A gyerek néhány hét múlva már nem érdeklődik a nyula iránt, nem gondoskodik róla, és elhanyagolja őt.

Húsvétkor

A gyerekek nagyon szeretik a kicsi, aranyos, szőrős állatokat, amilyen a nyuszi is. Addig-addig mondogatják, nyöszörögnek, könyörögnek a szüleiknek, amíg azok meg nem veszik a nyulat. A gyerekek szeretik, dédelgetik a kis jószágot.

Egy nyúl gondozása

Egy nyúlnak azonban ugyanolyan igényei is vannak, mint minden élőlénynek: megfelelő méretű kalitkára, ételes tálkára és önitatóra van szüksége. De megkönnyíthetjük a saját munkánkat azzal, hogy a ketrec egy pontjára egy tálat helyezünk, ahova a nyuszi üríthet - a nyulak ugyanis képesek a szobatisztaságra. A nyúl ketrecét 3, maximum 4 naponta takarítani kell. A nyúl vizeletében több az ammónia, így az szagosabb is, mint az emberé. Ezért kell sűrűn takarítani. Emellett megfelelő eledelt is biztosítani kell a számára, és minden nap friss vizet kell elé rakni.

A nyuszinak szüksége van mozgástérre is, nem elég a ketrece. Ezért minden nap vagy minden másnap ki kell venni a ketrecéből, hadd szaladgáljon. Nyáron, tavasszal, a kertes ház kertjébe ki lehet vinni levegőzni. A nyulaknak folyamatosan rágniuk kell, az állandó növésben lévő metszőfogukat koptatják ezzel. Ha a lakásban szabadon van egy kis ideig, figyelni kell rájuk, hogy nehogy megrágják a bútorokat, kábeleket, tapétát.

Húsvéti nyuszi

A nyulat ajánlatos ivartalanítani, mert ellenkező esetben vizeletével és székletével nyomot hagyhat a lakásban, amikor szabadon van. Egy állat tartásának az anyagi vonzatát is meg kell fontolni, mielőtt döntenénk.

Húsvét után

Amikor jönnek a munkával és tanulással teli hétköznapok, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a nyusziról. Nem etetjük rendesen, nem cseréljük a vizét, nem szeretgetjük, nem foglalkozunk vele eleget. Nem takarítjuk a ketrecét 3- 4 naponta, csak ritkábban.

Egy nyúl megvásárlásával 10 évig tartó felelősséget vállalunk, hisz egy nyúl kb. addig él. Sokan azonban a kezdeti lelkesedés után nem fordítanak rá elég figyelmet, és rájönnek, hogy a nyúl gondozása és ketrecének takarítása nem is olyan kis munka, mint ahogyan elképzelték az elején.

Mi lesz a nyúl sorsa?

Ha megunja a gyerek a húsvéti állatot, és a szülő sem hajlandó már helyette foglalkozni vele, vagy netán kiderül, hogy a család valamely tagja allergiás rá, akkor hova lehet őket vinni?

Budapesti Állat-, és Növénykert. Évről-évre a megunt húsvéti kedvenceket ide lehetet leadni, mint állatmenhelyre. Mivel azonban ezen állatok száma minden évben csak nőtt az előző évhez képest, 2008 óta nincs lehetőség a leadásra. Aki egyik nap megveszi az állatot és másnap leadja, az nem felelős állattartó!

Állatkereskedés. Vannak olyan állatkereskedések, ahova vissza lehet vinni a megvásárolt állatot, persze az árát már nem térítik vissza. Ha olyan kereskedőtől származik a nyúl, ahol nincs hirdetve ilyen lehetőség, ott meg kell kérdezni, hogy vissza veszik-e, vagy más állatkereskedésnél próbálkozni.

Állatotthon, menhely. A megunt kedvencet a legközelebbi állatmenhelyre is el lehet vinni, ahol - ha van hely - befogadják.

Tenyésztő. A tenyésztők időnként be szokták fogadni a gazdi nélkül maradt nyulakat, bár a tenyészetbe hurcolt esetleges betegség miatt ez nem igazán jellemző.

Internet. Az állat internetes hirdetése is egy jó megoldás. Fontos az, hogy megfelelő képet töltsünk fel a nyúlról. Hátha valaki befogadja.

Utca, park, erdő, útszéle. Csúnya dolog, és törvényileg büntetendő, ha egy állatot kiraknak az út szélére és otthagyják. Az a hiedelem, hogy a nyúl gyorsan visszaszokik a vadonba, nem igaz. Általában a kitett állatok 2-3 napon belül elpusztulnak a kimerültségtől, az éhezéstől vagy attól, hogy egy kutya széttépte vagy egy kocsi elütötte őket.

Sajnos sok tenyésztő a kis nyuszikat még a szoptatás ideje alatt elválasztja az anyjuktól, így sok nyuszi az ünnep elmúltával el is pusztul.

Tehát arra kérünk minden jóindulatú gyermeket, szülőt, hogy NE vegyenek élő nyulat ajándékba Húsvétkor!

Élő állat helyett

A különböző állatmenhelyek és állatkertek állatsimogatót tartanak fent. Keressünk fel egy ilyen állatsimogatót, vagy élő nyuszi helyett vegyünk inkább plüss állatot vagy jó minőségű csokoládéból készült nyulat, csibét, kacsát, bárányt, tojást.

(M. T.)