karácsony
#Lélek

Győzd le a karácsonyi stresszt!

2020.12.23.
2 perces olvasási idő

Rengeteget hallhatunk az ünnepek alatti stresszről, ami teljesen tönkreteszi a karácsony alapvető értékeit: az ünnepet, az élvezetet és a varázslatot.

Hogyan fokozhatjuk a hangulatunkat? Először is gondolj arra, hogy a karácsonyi készülődés mókás is lehet, és legalább annyira élvezheted, mint magát az ünnepet. A készülődés több mint tervezés és ütemezés. Ez arról is szól, hogy kellemes hangulatba kerülj mind te, mind a környezeted, hogy nyissatok az öröm érzése felé, amennyire csak lehet.

Hozd előre az ünnepi hangulatot

Ha valami igazán kellemesre készülsz, akkor a jó érzések nemsokára úrrá lesznek rajtad. Ha a jóra számítunk, akkor boldog, izgatott állapotba kerülünk. És amikor boldogok és izgatottak vagyunk, akkor olyan jó élményekben lesz részünk, ahogyan azt reméljük.

Egyszerű pozitív érzelmekből építkezni, majd azokat gyarapítani. Éppen ez az egyik oka annak, hogy annyira kellemes állapot maga az ünnepi hangulat. Ha az egyik ember boldog, akkor képes másokra is átragasztani ezt az idilli érzést. Éppen ezért nem meglepő, hogy sokan azt kívánják, hogy az ünnepi hangulat bárcsak egész évben tartana.

Természetesen az, hogy látványosan kellemes hangulatban vagy, nem jelenti azt, hogy jelentős esemény elé nézel. Hiszen éppen az egyszerű dolgok a legjelentőségteljesebbek, és ezek okozzák a legnagyobb örömöt az embereknek.

Mit szeretnél, milyen hangulat határozza meg az ünnepeket? Öröm és móka? Béke és szeretet? Ajándékozás és osztozkodás? Gondold végig, hogyan teheted ezt az ünnepet különlegessé a család és a barátok számára.

Tedd meg

Kezdd az ünnepi készülődést a külsőségekkel! Tedd be a kedvenc zenédet a CD-lejátszóba, hogy igazán ünnepi hangulatba kerülj. Dekorálj egyedi módon! Vannak dolgok, amelyek a szobádat, a lakást vagy esetleg a ruháidat teszik ünnepélyessé? Ez olyan, mint egy saját kis „karácsonyi hagyomány”, nem kell nagy dolgokra gondolni – egy télapós dísz, egy hópihés nyaklánc.

Ha már hangulatban vagy, akkor próbálj meg más embereket is ilyen állapotba hozni. Tégy valamit, ami a többieket is megnevetteti, és kiegyensúlyozottá, boldoggá teszi őket. Lehet szó télapósapkában való szaloncukorosztástól kezdve az utcán éneklésig bármiről. A lényeg, hogy légy kreatív!

A másik érzés pedig, amit mindig kapcsolatba hoznak a karácsonnyal, az a szeretet. Vigyél valódi szeretetet az ajándékozásba, például azzal, hogy saját kezűleg készíted el az ajándékokat. A karácsonyi hagyományoknak, mint az adásnak és az osztozásnak nem feltétlenül kell tényleges ajándékokat jelenteniük. Egyszerű dolgok is sok örömet okozhatnak másoknak – gondolj például a felesleges játékaidra, ruháidra, amelyeket gyűjtés során juttathatsz el a rászorulókhoz.

Ha az ünnep vallásosabb oldalára vagy kíváncsi, valamint a békére, akkor sok gyülekezet és templom szívesen vár minden érdeklődőt. Így akár a hitedet is erősítheted. Ha folytatod a hagyományokat, meglátogatsz rászorulókat, vigyázol másokra, meglepetéseket készítesz és felkészülsz a karácsonyi bulikra, akkor biztosan ünnepi hangulatba fogsz kerülni. Minél több örömet okozol másoknak, annál boldogabb leszel te magad is.

Nos, hogy is esik valójában?

A készülődés során sokat tanulhatsz magadról. Ez egyúttal esélyt is ad arra, hogy derűsebbé és kiegyensúlyozottabbá válj, valamint, hogy megtudd, milyen dolgok tesznek boldoggá. Jó lehetőséget biztosít arra is, hogy az ünnepi hangulat áldásos hatásait a külsődön is lásd. Többet mosolyogsz? Csak egy kicsit is kedvesebb vagy a testvéreddel? Kevesebbet aggódsz a leckék és a mindennapi teendők miatt?

Tedd a hangulatodat ragadóssá

Nem jó, ha te vagy az egyetlen, aki ennyire boldogan készül az ünnepekre – ezért vedd rá a körülötted lévőket is, hogy ilyen hangulatba kerüljenek. Valaki a családban szomorú? Vedd rá, hogy ő is csatlakozzon hozzád a készülődés során. Nem számít, hogy mit is ünnepeltek. Légy boldog, legyen jó a hangulatod! Így megalkothatod a saját ünnepi hagyományaidat – minden ünnep során légy kiegyensúlyozott és békés!

(Gy. A. kidshealth.com)