karácsony
#Lélek

Hangolódj rá az ünnepekre!

2015.12.14.
2 perces olvasási idő

Manapság, ahogy közelednek az ünnepek, sokan egyre inkább stresszesek, frusztráltabbak lesznek, és ezáltal elvész a varázs, azaz mindaz, ami miatt szeretjük az ünnepeket.

Az ajándékok utáni hajszában elvész a boldogság, a pihenés és az együttlét öröme, helyette állandóan aggodalmaskodunk és stresszelünk, hogy jól sikerüljön az ünneplés.

Hogyha nem szeretnénk mi is az ünnepi stressz rabjává válni, gondoljunk úgy a készülődésre, hogy ez egy jó móka és szórakozás, nem pedig egy kötelező feladat. Sokan jobban szeretik az ünnepre való készülődést magánál az ünnepnél, és ez nem véletlen. Az előkészület nem csak a tervezésről és a kivitelezésről szól, hanem arról, hogy átszellemüljünk az ünnepi hangulatba, és lelkileg ráhangolódjunk az érzésre, hogy a karácsony valóban a boldogság, a szeretet ünnepe, és hogy arra gondoljunk, hogyan okozzunk örömet magunknak és másoknak.

Készülj fel a karácsonyi hangulatra!

Gondolj csak a gyönyörű karácsony estére, a vacsorára, az ajándékozásra, az együttlétre. Ez az, amiért érdemes készülődni, és ez ami miatt izgatottak vagyunk, ahogy közeledik a karácsony. És hogyha izgatottak és boldogok vagyunk, sokszor születnek nagyon jó ötletek.

A boldogság és az optimizmus ilyenkor nagyon könnyen elhatalmasodik rajtad, ráadásul fertőző is, mert a környezetedben élők is könnyen átvehetik a jó hangulatodat, és ez felemelő érzés. Ilyenkor, tehát nem meglepő hogy az emberek azt kívánják, hogy bárcsak egész évben tartana ez az ünnepi hangulat.

Tied a döntés, hogy milyen hangulatot szeretnél teremteni az ünnepekben! Gondolkodj, mi teszi számodra felejthetetlenné az ünnepeket: az ajándékozás? A móka? A szeretet? Bármelyik legyen is, ha ennek jegyében szervezed meg az ünnepeket, biztosan ebben az évben is felejthetetlen lesz a karácsony!

Hogyan kerülj ünnepi hangulatba?

Kezdd az előkészületeket az idényhez kapcsolódó dolgokkal, teendőkkel. Hallgasd a kedvenc zenéidet, hogy átvedd az ünnepek szellemét. Díszíts egyedi módon! Dekoráld ki a szobádat, a lakást olyan dolgokkal, melyeket szeretsz, és az ünnepi hangulatra emlékeztetnek, teremts meg ezt a saját „ünnepi hagyományt”.

Ha már ünnepi hangulatban vagy, terjeszd át a barátaidra, családtagjaidra. Csináljatok közös programokat, díszítsetek együtt készüljetek fel együtt a karácsonyra.

A karácsonyi készülődés és minden egyéb mellett viszont a legfontosabb a szeretet. Ha ajándékozásról van szó, mindig add szívből és tedd valamivel egyedivé az ajándékokat. Persze a szeretet nem az ajándékokról szól, hanem arról amit jelképeznie kell: a szeretetről, így hát ne sokat törd a fejed azon, hogy mit fogsz ajándékozni az szeretteidnek, lehet az bármi, az a fontos, hogy szívből jöjjön. Hidd el egy kis figyelmesség többet ér a legértékesebb ajándéknál is.

Magadról is sokat megtudhatsz!

Karácsony idején természetes, hogy fel akarjuk erősíteni a békesség érzését. Ilyenkor az emberek törekednek a jó hangulat megteremtésére, az utcai díszítések, az árusok, és egyéb apróságok könnyen meghozhatják a jó hangulatot. A karácsonyi hagyományok, mint például a vásárok, rendezvények izgalmas helyszínek ilyenkor, hiszen itt rengeteg emberrel találkozhatsz, beszélhetsz ráadásul a karácsonyi hangulat könnyen rád ragadhat más emberekről.

Az ünnepekre való készülődés sokat segíthet, hogy többet megtudj magadról. Ez egy jó lehetőség, hogy megtapasztald, mi okoz neked örömet, és mitől lesz jó hangulatod. Ráadásul rájöhetsz arra, hogy a jókedv miként hat a kinézetedre, és a cselekedeteidre. Többet mosolyogsz? Kedvesebb vagy az emberekkel, akik körülvesznek? Kevesebbet stresszelsz a házi feladatok és a mindennapi gondok miatt? Akkor biztosan jó úton haladsz!

Az ünnepekben nem az ajándékok okozzák az örömet, hanem maga a hangulat, ami ilyenkor körülveszi az embereket. Nem az számít, hogy milyen ünnep van, az a fontos, hogy pozitívan álljunk hozzá, és akkor az egész eléri a célját: az ünnep tényleg az önfeledt boldogságról és a szeretetről fog szólni, és nem a stresszről, ami manapság olyannyira jellemző.

(G. V.)