Főoldal / LÉLEK / A pozitív gondolkodás előnyei
  2021-08-10

A pozitív gondolkodás előnyei

Az optimizmus bizonyítottan javítja az emberek készségét, hogy felülkerekedjenek az őket ért negatívumokon. A pozitív gondolkodás alapvetően fontos az egészséges élet megteremtése szempontjából.

- hirdetés -

Ha valaki már kamaszként optimista, az egész hátralevő életében jó hatással lesz rá. Pozitív gondolkodásEgy kutatásban az optimizmus mentális egészségre gyakorolt hatását és az egészséget kockáztató viselkedésformákat vizsgálták a fiatalabb tinédzsereknél.

A kutatók az eredményeket arra használták, hogy megbecsüljék a depressziós, szorongásos tünetek, és az antiszociális viselkedés (társaitól elforduló, zárkózott emberekre jellemző) gyakoriságát, valamint az alkohol, dohány és marihuána használatát, csaknem hatezer nyolcadik osztályos tinédzsernél.

A kutatás az optimista gondolkodásmódot, interperszonális kompetenciát (a kapcsolatlétesítés készsége, másoknak nyújtott lelki támogatás, befolyásolhatóság és konfliktuskezelés) és az résztvevők helytállási készségét is mérte. A méréseket először a nyolcadik évfolyamot kezdőknél végezték. Velük megismételtették ezt a nyolcadik osztály végéhez közeledve, és kilencedik, valamint tizedik osztályban ismét.

A depresszió és az idegeskedés sokkal gyakoribb a lányoknál

A kutatás kezdetén a depresszió aránya 29 százalék volt a fiúknál, és 39 százalék a lányoknál, a „sok idegeskedés” rátája pedig a fiúknál 11 százalék, míg a lányok esetében 19 százalék volt. Ezek az eredmények nem változtak a kutatás folyamán. A kábítószer-használat a kutatás elején 21 százalék volt a fiúknál, és 17 százalék a lányoknál, ezek az arányok az idő előrehaladtával a fiúknál 45 százalékra, a lányoknál pedig 41 növekedtek a kutatás végére.

Az optimista gondolkodás jobb mentális egészséghez vezet

A kutatások folyamán a legoptimistább tiniknél alacsonyabb volt a depresszió, az idegesség, a kábítószer-használat, és az antiszociális viselkedés aránya. Mind a lányoknál, mind a fiúknál az optimista gondolkodásmód jelentős védőfaktor volt a stresszel szemben, és kis mértékben óvta őket az antiszociális viselkedés kialakulásától. Igaz ugyan, hogy az optimizmus megóvta a lányokat a kábítószer-használattól, a fiúknál ilyen hatása nem volt.

A kutatásból azt a következtetést vonták le, hogy a mentálhigiéné érdekében tett beavatkozásoknak figyelembe kellene venniük a pozitív gondolkodásmód elősegítésének lehetőségeit is. Ezeket kellene kombinálni olyan programokkal, amelyek más gondolkodásmódot és érzelmi stílust céloznak meg.

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)

Tovább a témában: Barátság, önbizalom