pozitív gondolkodás
#Lélek

A pozitív gondolkodás előnyei

2021.08.10.
1 perces olvasási idő

Az optimizmus bizonyítottan javítja az emberek készségét, hogy felülkerekedjenek az őket ért negatívumokon. A pozitív gondolkodás alapvetően fontos az egészséges élet megteremtése szempontjából.

Ha valaki már kamaszként optimista, az egész hátralevő életében jó hatással lesz rá. Pozitív gondolkodásEgy kutatásban az optimizmus mentális egészségre gyakorolt hatását és az egészséget kockáztató viselkedésformákat vizsgálták a fiatalabb tinédzsereknél.

A kutatók az eredményeket arra használták, hogy megbecsüljék a depressziós, szorongásos tünetek, és az antiszociális viselkedés (társaitól elforduló, zárkózott emberekre jellemző) gyakoriságát, valamint az alkohol, dohány és marihuána használatát, csaknem hatezer nyolcadik osztályos tinédzsernél.

A kutatás az optimista gondolkodásmódot, interperszonális kompetenciát (a kapcsolatlétesítés készsége, másoknak nyújtott lelki támogatás, befolyásolhatóság és konfliktuskezelés) és az résztvevők helytállási készségét is mérte. A méréseket először a nyolcadik évfolyamot kezdőknél végezték. Velük megismételtették ezt a nyolcadik osztály végéhez közeledve, és kilencedik, valamint tizedik osztályban ismét.

A depresszió és az idegeskedés sokkal gyakoribb a lányoknál

A kutatás kezdetén a depresszió aránya 29 százalék volt a fiúknál, és 39 százalék a lányoknál, a „sok idegeskedés” rátája pedig a fiúknál 11 százalék, míg a lányok esetében 19 százalék volt. Ezek az eredmények nem változtak a kutatás folyamán. A kábítószer-használat a kutatás elején 21 százalék volt a fiúknál, és 17 százalék a lányoknál, ezek az arányok az idő előrehaladtával a fiúknál 45 százalékra, a lányoknál pedig 41 növekedtek a kutatás végére.

Az optimista gondolkodás jobb mentális egészséghez vezet

A kutatások folyamán a legoptimistább tiniknél alacsonyabb volt a depresszió, az idegesség, a kábítószer-használat, és az antiszociális viselkedés aránya. Mind a lányoknál, mind a fiúknál az optimista gondolkodásmód jelentős védőfaktor volt a stresszel szemben, és kis mértékben óvta őket az antiszociális viselkedés kialakulásától. Igaz ugyan, hogy az optimizmus megóvta a lányokat a kábítószer-használattól, a fiúknál ilyen hatása nem volt.

A kutatásból azt a következtetést vonták le, hogy a mentálhigiéné érdekében tett beavatkozásoknak figyelembe kellene venniük a pozitív gondolkodásmód elősegítésének lehetőségeit is. Ezeket kellene kombinálni olyan programokkal, amelyek más gondolkodásmódot és érzelmi stílust céloznak meg.

(KamaszPanasz - Sz. D. L.)