testkép
#Lélek

Milyen a testképed?

2015.03.24.
3 perces olvasási idő

Elégedett vagy a testeddel? Hallom ahogy ezt mondod: „Nos, elégedett vagyok a karjaimmal, de a combjaim túl vastagok, kicsit nagy a fenekem és…” Nem, ez nem az amikor elégedett vagy a testeddel. Egy egészséges testkép azt jelenti, hogy jól érzed magad a bőrödben, a kis hibák ellenére is. Jól hangzik, de hogy valósítsd meg?

Először is értsd meg, mi is az a testkép és azt, hogyan tudsz rajta változtatni.

Mi az a testkép?

Válaszolj őszintén az alábbi kérdésekre:

  • Hogy érzed magad a külsőddel kapcsolatban?
  • Milyennek látod saját magad?
  • Mit gondolsz, hogy látnak mások?
  • Hogy érzed magad a bőrödben?

Milyen a testképed?

A testkép sokkal inkább múlik az önbecsülésen, mint a kinézetünkön. Képzeld el így: Van egy farmerem, ami pontosan passzol hozzám és amikor hordom, a barátom azt mondja: „Nem áll valami jól.” Miután sípcsonton rúgtam a beszólásáért rájöttem, igaza van. Vannak sokkal jobb farmereim is, de én úgy érzem, amikor hordom őket, hogy jól nézek ki bennük, mert nem foglalkozom mások véleményével. Meg vagyok róla győződve, hogy mindig így tudom magam érezni a farmerek nélkül is – és te is képes vagy erre.

Bünteted magad?

Beszélgess az emberekkel magad körül és rájössz, nagy részük elégedetlen az alkatával. Ami ennél is rosszabb, gyakran büntetik magukat, amiért nincsen tökéletes kinézetük:

  • Megtagadják maguktól az ételt
  • Azon gyötrődnek, egyenek-e vagy sem, és sosem tudják élvezni az étkezést
  • Nem tudják eldönteni, hogy a sportolást válasszák vagy a tétlenséget, pedig élvezhetnék az aktív életet
  • Szüntelenül olyan fogyókúrákba kezdenek, amik sosem működnek igazán
  • Jobban aggódnak a külsejük miatt, mint az egészségük és az életük minősége miatt

Nem lenne jó annyira szeretni a testedet, hogy felelősséget tudj vállalni magadért? Csak azért sportolni és helyesen étkezni, hogy jól érezd magad? Nem lenne csodálatos jól érezni magad a saját bőrödben és fütyülni arra, amit mások mondanak? Talán lehetetlenségnek hangzik, de nem az – és nincs is szükséged hozzá farmerre.

Fejleszd a testképed!

A testképed egészséges kialakítása egy nagyon meghatározó dolog. Sokan éveket töltenek el azzal, hogy modellekhez és filmsztárokhoz hasonlítják magukat, a média és a filmek által felállított ideáloknak próbálnak megfelelni, még úgy is, hogy közben pont ez a küzdelem teszi őket boldogtalanná. Ezt a rossz szokást nehéz megtörni, de íme, néhány tipp hozzá:

1. Ne „szőrözz”

Amikor a hibáidat olyan pontossággal akarod megoldani, mint egy agysebész, akkor csak növeled az aggodalmadat az iránt, hogy nem vagy tökéletes. Próbáld meg a testedet egy egészként látni és azokra a dolgokra koncentrálj, amiket szeretsz magadon. Először indulj el sétálni, és figyeld meg a tested mozgását. Lengesd a karjaidat, érezd az erőt a lábaidban és egy pillanatra értékeld a testedet.

2. Étkezés

Az étel nem ellenség, valójában a rendszeres étkezés segíteni fog a súlyod csökkentésében. Emlékeztesd magad arra, hogy képes vagy irányítani a tested, és tudsz egészségesen étkezni. Elsősorban takarítsd ki a konyhád és szabadulj meg a túlzottan csábító ételektől. Ezután lásd el magad egészséges dolgokkal, és így mindig lesz valami harapnivaló otthon, ami nem fog bűntudatot kelteni benned.

3. Legyél valódi!

Senki sem tökéletes: hacsak nem vagy egy modellfotózáson, rájössz, hogy a tökéletes test nagyon ritka. Az igazi világ nem Hollywood. Kezdd el megfigyelni az embereket. Találj egy csendes és nyugodt helyet, ahol leülhetsz és megfigyelheted az embereket, a különböző formákat és alakokat. Mindannyian egyedülállóak vagyunk, és ez teszi az embereket oly széppé.

4. Ha nem tudsz szépeket mondani…

Gondolj azokra a negatív dolgokra, amiket nap mint nap mondasz magadnak. Ugyanezeket mondanád a legjobb barátodnak is? A szeretteidnek? A legrosszabb ellenségednek? Írd le ezeket a gondolatokat és amikor eszedbe jutnak, emlékeztesd magad: neked is ugyanaz a bánásmód jár magadtól, mint a többi embernek.

5. Találd meg a tökéletes farmert!

Oké, ez elég nehéz, de ha olyan ruhákkal töltöd fel a szekrényedet, amiket szeretsz hordani, akkor nagyon sokat fejleszthetsz a testképeden, egyidejűleg pedig az önbizalmadon is. Először is nézd végig a ruhatáradat és minden olyan ruhát szortírozz ki, ami nem áll jól, vagy nem érzed jól magad benne.

6. Testmozgás!

Bizonyított tény, hogy nagyobb az önbecsülésük azoknak az embereknek, akik testmozgást végeznek. Minél többet mozogsz, annál komfortosabban fogod magad érezni és annál inkább el fogod tudni fogadni a tested. Próbálj meg minden nap valamilyen módon mozogni, s meglásd, jobb lesz a közérzeted is.

7. Légy lazább!

Vajon tényleg olyan fontosak a hiányosságaid, hogy megérdemelnek ennyi odafigyelést? Amikor azon kapod magad, hogy gyötrődsz a testalkatod miatt, kérdezd meg magadtól: Mennyire is fontos ez? Emlékeztesd magad, hogy ne vedd olyan komolyan a dolgokat, mert hidd el, más sem fogja.

8. Élj a valódi világban!

A média mindig tökéletes testeket mutat, de ez a tökéletesség sokszor csak a megvilágításnak, a jól szabott ruháknak és a profi sminkeknek vagy utómunkának köszönhető. Ez mind csak fantázia. Kicsit hanyagold a sztárokat és koncentrálj az igazi, hétköznapi emberekre!

9. Legyen egy életed!

Ha a testeden gyötrődsz állandóan, valószínűleg sokat is beszélsz róla. Ha van egy szép kerek életed, lesznek érdekes dolgok, amikről tudsz beszélni, nem csak arról, hogy éppen 2 kilót híztál. Kezdj újra bele olyan dolgokba, amiket már régen csináltál, csak abbahagytad őket, vagy csinálj olyan dolgokat amiket igazán élvezel – olvass könyveket, sétáltasd meg a kutyádat, nézz filmeket stb.

10. Bánj jól magaddal!

Csak egy tested és egy életed van. Képzeld el magad 80 évesen – szerinted a combod mérete lesz a legnagyobb gondod? Örülni fogsz, ha jól működik és hálás leszel érte. Minden pillanat ami eltelik, a te életed: gondold meg, hogyan szeretnéd eltölteni?

(KamaszPanasz - Ő.B.)